Pretraga

[Matura ’23] Smanjena literatura za pripremu Psihologije, pogledajte što sve treba naučiti za taj ispit

A- A+

Među češće prijavljivanim izbornim predmetima državne mature je Psihologija – taj predmet pisalo je prošle godine oko 2.500 učenika. Rezultati koje su postigli bili su poprilično bolji u odnosu na 2020. –  te je godine prosječna ocjena bila 2,4, a u 2021. prosječna ocjena na Psihologiji iznosila je 3,1. Ispitni katalog za ovu godinu već je objavljen i detaljno je propisano što sve maturanti trebaju usvojiti kako bi uspješno riješili ispit. Struktura ispita ostala je ista kao u protekloj godini, ali se za pripremu savjetuje korištenje dva novija, umjesto dosadašnja četiri udžbenika.

Foto: srednja.hr

Psihologija je poprilično poželjan studij među maturantima pa ne iznenađuje i da je taj ispit mature jedan od najčešće prijavljivanih. U ovoj školskoj godini ispit iz Psihologije pisat će se 15. lipnja od 9 sati. U ispitnom katalogu koji je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već objavio detaljno je popisano koje sve obrazovne ishode učenici trebaju usvojiti kako bi uspješno riješili ispit.

Što će se provjeravati ispitom iz Psihologije?

Kompetencije pristupnika ispituju se u tri područja:

  •  područje A – znanstveno-istraživački pristup
  • područje B – ja
  • područje C – ja i drugi

Dakako, kroz zadatke će se provjeravati i međusobno povezivanje i primjena znanja iz različitih navedenih područja. Obrazovni ishodi, odnosno gradivo koje se treba usvojiti, detaljno su raspisani od 7. stranice ispitnog kataloga. U potpodručja ispitivanja tako ulaze: znanstveno određenje psihologije, kognitivni procesi, afektivni i konativni procesi, individualne razlike, socijalna psihologija.

Još konkretnije, maturanti koji izlaze na ovaj ispit trebaju moći interpretirati psihologiju kao istraživačku i primijenjenu znanost, zatim znati objasniti kako kognitivni procesi, motivacija i emocije upravljaju ponašanjem i primijeniti znanja o tome na različite životne situacije. Ako odaberete ovaj ispit na maturi trebate znati raspravljati o individualnim razlikama među ljudima te uspoređivati razvoj pojedinca tijekom životnoga ciklusa. U zadacima vezanima uz socijalnu psihologiju ispituje se mogućnost raspravljanja o različitim čimbenicima koji utječu na odnose pojedinca i drugih te o o različitim vrstama socijalnih utjecaja na ponašanje pojedinca kao i o važnosti prosocijalnoga ponašanja.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

Za rješavanje 44 zadatka maturanti imaju 90 minuta

Na ovom ispitu učenicima će biti zadana 44 zadatka podijeljenih u tri skupine – prvu skupinu čine zadatci višestrukoga izbora s četirima ponuđenim odgovorima, drugu zadatci kratkoga odgovora, a treću zadatci produženoga odgovora. Ispit državne mature iz Psihologije traje 90 minuta bez stanke, a pristupnik u njemu može ostvariti 54 boda. Primjere zadataka maturanti mogu pronaći od 16. stranice ispitnog kataloga.

Bodovanje ispitnih potpodručja na ispitu iz Psihologije|izvor: ispitni katalog iz NCVVO-a


DOJMOVI PROŠLOGODIŠNJIH MATURANATA

Nakon prošlogodišnjeg ispita mature iz Psihologije razgovarali smo s nekoliko maturantica koje su nam otkrile svoje dojmove. I dok su jedne mučili zadaci kratkog odgovora jer je bilo puno socijalne psihologije, drugima su nešto teži bili oni produženog odgovora.

– Najteži zadaci su definitivno bili na zadnjim stranicama gdje je trebalo usvojeno znanje prepoznati u tekstovima. Mislim da se ponovio jedan zadatak a to je bio na zaokruživanje i glasio je: Koja je razlika između raspoloženja i emocija? Ja sam čitala skripte i prošle mature unazad par dana tako da s pripremom od tri dana ni ne očekujem previsoki rezultat, rekla nam je nakon ispita maturantica Anđela.


Izdvojeni članak
biologija državna matura 2022

[Matura ’23] Samo ‘štrebanje’ napamet neće biti dovoljno za uspjeh na Biologiji, evo kako izgleda ispit

Priprema ispita

A kako se što bolje pripremiti za ovaj ispit. Pravila su, navedeno je u ispitnom katalogu, ista kao i za druge vrste pisanih ispita. Prvi korak svakako je detaljno proučavanje ispitnog kataloga gdje je navedeno što se sve i na koji način ispituje na ispitu iz Psihologije.

– Pristupnici bi trebali početi s ozbiljnim pripremama za ispit tri do četiri mjeseca uoči ispita. Korisno je napraviti plan rada po danima i tjednima te bilježiti količinu gradiva obrađenu tijekom dana. Teorijska znanja važno je međusobno povezivati i objašnjavati na primjerima iz svakodnevnih životnih situacija. Za provjeru stupnja usvojenosti i ponavljanje sadržaja mogu se upotrebljavati ispiti iz prethodnih godina objavljeni na mrežnoj stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, piše u ispitnom katalogu iz Psihologije.

Prošle godine literatura za pripremu ispita bila su četiri udžbenika iz Psihologije, no oni stariji više ne ulaze u literaturu. Sada su na popisu za pripremu Psihologije damo dva udžbenika koja je Ministarstvo odobrilo tijekom protekloga četverogodišnjeg
razdoblja:

  • Boban Lipić, A., Jambrović Čugura, I., Kolega, M., Psihologija – udžbenik psihologije u drugom i trećem razredu gimnazija, Školska knjiga, Zagreb, 2020.
  •  Rakoci, V., Ribarić Gruber, A., Kamenov, Ž., Psihologija – udžbenik za drugi i treći razred opće i treći razred jezične gimnazije, Alfa, Zagreb, 2020.

U nastavku možete proučiti čitav ispitni katalog iz Psihologije za maturu u 2023. godini. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab