Pretraga

Razgovarali smo s maturanticama nakon ispita iz Psihologije: ‘Ukupan dojam je – Bože pomozi’

A- A+

Psihologiju, jedan od najpopularnijih izbornih ispita na državnoj maturi, danas je polagalo oko 2.500 maturanata. Maturantice s kojima smo razgoavarali nakon ispita imaju podijeljena mišljenja. Dok su neke zazivale Boga u pomoć, druge očekuju dobru ocjenu i uspješan upis na studij.

psihologija državna matura 2022

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Danas je oko 2.500 maturanata polagalo izborni ispit iz Psihologije na državnoj maturi. Svake godine jedan je od najpopularnijih izbornih predmeta koji polažu tisuće maturanata koji će kasnije konkurirati za ukupno šest studija psihologije u državi. Razgovarali smo s nekoliko maturantica koje su danas pisale ispit, a one su s nama podijelile svoje dojmove.

Izdvojeni članak
informatika državna matura 2022

NCVVO je objavio rješenja ispita iz Informatike, provjerite koliko ste bodova imali

‘Nadam se bar prolazu’

Rea, maturantica Srednje škole Prelog kaže nam da je očekivala puno teži ispit nego što je bio. Pitanja su bila, kaže nam, razumljiva i to joj je uvelike olakšalo rješavanje. Zadovoljna je kako je riješila ispit i niti jedan konkretni zadatak joj nije izazivao veliki problem. Na neke se, priznaje, morala vraćati više puta kako bi se prisjetila i dodatno razmislila o odgovoru.

– Za ispit sam se pripremala iz Trinomove skripte iz 2021. godine te sam išla na online pripreme koje je držala Udruga studenata psihologije Kasper koji su nam na predavanjima na što bolji način pokušali objasniti sve nejasnoće i odgovoriti na sva naša pitanja. Studenti su držali predavanja gdje su nam svaki put ponavljali i dodatno objašnjavali određeno gradivo kako bi što bolje usvojili određenu cjelinu i uspješno prošli maturu, kazala nam je Rea i istaknula da je ovogodišnji ispit iz Psihologije bio lakši nego prijašnji.

Vremena za pisanje je bilo dovoljno, smatra Rea, a u njenoj školi nije bilo prepisivanja niti bilo kakvih incidenata na današnjem ispitu. Ne može još, priznaje, procijeniti koju bi ocjena mogla dobiti, čeka da izađu rješenja. Na maturi će još polagati Hrvatski i Matematiku, a planira upisati studij socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagreb.

Anđela, maturantica iz Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru, zasigurno je manje optimistična. Dojam nakon ispita je, sasvim iskreno nam kaže, ‘Bože pomozi’.

– Nadam se bar prolazu, a ako ne, nema veze ima i jesenski rok. Najteži zadaci su definitivno bili na zadnjim stranicama gdje je trebalo usvojeno znanje prepoznati u tekstovima. Mislim da se ponovio jedan zadatak a to je bio na zaokruživanje i glasio je: Koja je razlika između raspoloženja i emocija? Ja sam čitala skripte i prošle mature unazad par dana tako da s pripremom od tri dana ni ne očekujem previsoki rezultat. Rješavala sam prošlogodišnje mature i mislim da je ova bila teža. Bilo je dovoljno vremena i nije bilo incidenata. Svi smo završili čak prije 10 sati. Očekujem dvojku. Pišem još obavezne predmete i PIG, ispričala nam je Anđela koja planira upisati pedagogiju ili sestrinstvo.

‘Na ispitu nisam bila čak ni sat vremena’

Svoje dojmove s nama je podijelila i Morena, maturantica Srednje škole ‘Stjepan Ivšić’ iz Orehovice. Današnji ispit protekao je u redu, a primjećuje kako zadaci na zaokruživanje nisu bili uopće teški.

– Moglo se ići i metodom eliminacije ako baš nisam bila sigurna za neki odgovor, lakše mi je svakako nakon pisanja. Za zadatke pod brojevima od 28. do 44. se trebalo malo više razmišljati ipak jer se moralo na temelju primjera napisati o kojem se pojmu radi. Mislim da su zadatci bili okej samo se moralo kod zadataka gdje se trebalo pisati dosta mozgati, priča nam Morena.

Izdvojeni članak
povijest državna matura

Maturanti pisali Povijest, pojedinci ostali razočarani: ‘Praktički nije bilo pitanja o Domovinskom ratu’

Iskreno kaže da se nije previše pripremala za ispit, osim iz priručnika za psihologiju baš namijenjenog za državnu maturu koji, kaže, sadržava dosta zadataka nakon svake lekcije što uključuje zadatke na zaokruživanje i pisanje.

– Na ispitu nisam bila čak ni sat vremena, ali to je zato što mi je u planu pauzirati ovu godinu, a na maturu sam izašla da procijenim težinu ispita i da vidim što me očekuje za ubuduće. Svi su bili super što se tiče pisanja ispita, svi su se pojavili, došli na vrijeme te nije bilo nikakvih problema tijekom ispita. Ne očekujem nešto previše, samo da je prolaz za sada jer iduće godine tek upisujem. Engleski je riješen i još su samo Matematika i Hrvatski ostali, kaže nam Morena o nadolazećim ispitima na ljetnom roku.

Plan joj je nagodinu upisati studij psihologije. Taj je predmet, prepričala nam je, zavoljela kroz dvije godine učenja u srednjoj školi, a u budućnosti bi voljela pomagati ljudima jer je to, kaže, jako usrećuje.


‘NIJE BILO NIŠTA STRAŠNO’

Franka, maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu nakon današnjeg se ispita osjeća odlično jer je sve dobro prošlo i nije bilo teško. Zadaci s kratkim odgovorima bili su joj nešto teži jer je, kaže, bilo dosta socijalne psihologije, ali nije bilo ništa strašno.

– Zadaci kratkog odgovora su bili malo teži jer je bilo puno socijalne psihologije, ali nije bilo strašno. Bila su slična pitanja za znanstvenike i psihoanalizu kao iz prošlih matura. Pripremala sam se na način da sam rješavala stare mature i prolazila skripte koje sam pronašla na internetu. Ovogodišnja matura mi se čini lakša nego prijašnjih godina, ispričala nam je Franka koja očekuje dobru ocjenu i uspješan upis na studij psihologije.


Prisjetila se jednog težeg zadatka

Maturantica Maria iz Ekonomske škole u Sisku za srednja.hr prisjetila se jednog, kako kaže, zahtjevnijeg zadatka s današnjeg ispita iz Psihologije.

– Zadatak s Floydom je bio zanimljiv, naizgled lagan, ali u stvari jako zahtjevan te je to bio posljednji zadatak. Vremena za rješavanje je bilo sasvim dovoljno, i previše. Osobno sam išla na Trinomove pripreme a doma sam se samo tjedan dana prije pripremala što mi nije bilo nikako dovoljno, no uz obveze je u redu. Očekujem prolaz a možda, kaže nam Maria i dodaje da, unatoč najavama, nije očekivala tako detaljna pitanja iz socijalne psihologije.

Za kraj kaže da je ispit bio dosta drugačiji od oglednog i probne mature.

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.