Pretraga

[Matura ’23] Za rješavanje 51 zadatka maturanti će na Glazbenom imati 90 minuta, evo kako se pripremiti za ispit

A- A+

Ako želite upisati neki smjer na Muzičkoj akademiji, izgledno je da ćete na državnoj maturi polagati Glazbenu umjetnost. Izborni je to predmet koji polaže tek manji broj maturanata, njih stotinjak godišnje. Svi oni već sada mogu detaljno proučiti kako će izgledati ovaj ispit, budući da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već objavio ispitni katalog iz tog predmeta.

Ilustracija: Unsplash

Maturanti koji u sustavu Postani student prijave ispit mature iz Glazbene umjetnosti taj će ispit pisati 15. lipnja. Kako bi se što bolje pripremili za ispit, maturanti za početak trebaju detaljno proučiti ispitni katalog iz ovog predmeta, u kojemu je propisano što sve trebaju znati kako bi uspješno riješili ispit.

Ispit se sastoji od dva dijela

U uvodnom dijelu kataloga navedeno je kako će se kod maturanata ispitati i vrednovati razina usvojenosti
znanja iz osnova glazbene umjetnosti. To uključuje ‘razumijevanje njezinih interdisciplinarnih obilježja te razinu vještina analitičkoga slušanja kvalitetnih i reprezentativnih glazbenih ostvarenja različitoga podrijetla, stila i vrste.

Ispit iz Glazbenog sastoji se dviju ispitnih cjelina kojima se ispituju domene iz kurikuluma – slušanje i upoznavanje glazbe te glazba u kontekstu. U tom prvom dijelu ispita maturanti će, među ostalim, pokazati koliko dobro poznaju glazbene pojmove, vrste i oblike, glazbene stilove i pravce, hrvatsku glazbu i razvoj ove umjetnosti kroz povijest. Kroz zadatke drugog dijela ovog ispita ispituje se vještina slušanja s razumijevanjem. Detaljnije obrazovne ishode, odnosno ono što je potrebno usvojiti kako biste uspješno riješili Glazbeni na maturi, možete proučiti od sedme stranice ispitnog kataloga koji se nalazi pri dnu ovog teksta.

Izdvojeni članak
matura_ postani student

Počinje prijava ispita državne mature: Maturanti, ovo su važni datumi i koraci koje trebate obaviti

Maturanti imaju sat i pol da riješe 51 zadatak

Ispit iz Glazbene umjetnosti sadrži 51 zadatak i traje 90 minuta, s time da se prva cjelina rješava 20 minuta, a druga traje 70 minuta. Ukupno je na ispitu moguće ostvariti 100 bodova.

U prvoj ispitnoj cjelini pristupnicima će biti zadan 21 zadatak višestrukog izbora i povezivanja, dok se druga ispitna cjelina sastoji se od analize prvoga glazbenog primjera, analize drugoga glazbenog primjera te usporedne analize prvoga i drugoga glazbenog primjera.

– Analiza prvoga i drugoga glazbenog primjera provodi se nakon dvokratnoga slušanja tih glazbenih primjera, a usporedna analiza prvoga i drugoga glazbenog primjera nakon jednokratnoga slušanja tih glazbenih primjera. Druga ispitna cjelina sadrži 30 zadataka, piše u ispitnom katalogu iz Glazbene umjetnosti.

 

Priprema za ispit

U ispitnom katalogu navedeni su i neki savjeti za pripremu ovog predmeta i to ne samo za maturante nego i za nastavnike.

– Nastavnici trebaju objasniti pristupnicima obrazovne ishode navedene u ispitnome katalogu. Prema tim obrazovnim ishodima trebaju se sastaviti zadatci za vježbu koji će pomoći pristupnicima da se primjenom postojećega znanja samostalno upoznaju s glazbenim djelima, savjet je nastavnicima.

Savjeti maturantima ipak su malo opširniji. Osim što je ključan korak u pripremi proučavanje literature za pripremu ispita iz Glazbene umjetnosti koju čine svi udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, trebaju se upoznati i s dodatnim digitalnim sadržajima koje su dobili uz udžbenike.

Još je nekoliko savjeta pa tako pristupnici trebaju:

• pozorno slušati glazbene primjere različitih vrsta glazbe te otkrivati njihove sastavnice i stilska obilježja
• uspoređivati različite glazbene primjere i otkrivati sličnosti i razlike među njima
• opisivati glazbene sastavnice djela (npr. melodiju, dinamiku, tempo, izvođački sastav, slog, oblik, tonsku građu i sl.) upotrebom odgovarajućih glazbenih pojmova
• povezivati pojedina stilska razdoblja s tehnikama skladanja, skladateljskim postupcima, glazbenim vrstama te istaknutim skladateljima i njihovim najznačajnijim skladbama (uključujući i predstavnike hrvatske glazbe i njihova djela)
• prepoznati i razlikovati načine izvođenja glazbenoga djela i načine uglazbljivanja teksta
• prepoznati i razlikovati načine bilježenja glazbe, izgled i zvuk tradicijskih glazbala, glazbala simfonijskoga orkestra i glazbala specifičnih za pojedina stilska razdoblja
• poznavati glazbena obilježja pojedinih multimedijalnih glazbenih vrsta (npr. opere, operete, mjuzikla, baleta i sl.)
• prepoznati i razlikovati obilježja hrvatske tradicijske glazbe i glazbi svijeta
• prepoznati utjecaj razvoja tehnologije na glazbu tijekom povijesti

Kako smo već naveli, važno je i proučiti ispitni katalog i slušati i analizirati glazbene primjere NCVVO-a koji se nalaze ovdje, kao i  rješavati provedene ispite i usporediti svoje odgovore s objavljenim ključem za odgovore.

Ispitni katalog iz Glazbene umjetnosti možete vidjeti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr