Pretraga

Počinje prijava ispita državne mature: Maturanti, ovo su važni datumi i koraci koje trebate obaviti

A- A+

Za tisuće maturanta diljem Hrvatske ovaj četvrtak važan je dan – započinje prijava ispita državne mature. Učenici, ali i oni koji su školu završili ranijih godina, a žele polagati maturu, ispite prijavljuju u sustavu Postani student. Prijava ispita u redovnom roku traje do 15. veljače u podne.

matura_ postani student

Foto: Srednja.hr

Točno u podne ovoga četvrtka tisuće maturanata naći će se pred ekranima svojih mobitela i računala – u online sustavu Postani student započinju prijave ispita državne mature. Maturanti ispite mogu prijavljivati sve do 15. veljače u 12 sati.

Važni rokovi

Naknadna prijava, promjena i odjava ispita mature trajat će od 15. veljače do 2. svibnja, ali maturanti trebaju imati na umu da je ovaj rok moguće koristiti samo ako imaju opravdani razlog, npr. bolest ili smrtni slučaj u obitelji za vrijeme redovitog roka prijave. Sve važne datume možete vidjeti u tablici NCVVO-a ispod.

Podsjetimo, prijave studijskih programa ne započinju sada, nego od 1. veljače i traju, u većini slučajeva, do objave konačnih rezultata mature, dakle do 19. srpnja 2023. u 13:59. Svi važni datumi vezani uz upise na studije nalaze se na ovoj poveznici. Ispiti mature ove se godine održavaju od 31. svibnja 2023., a ljetni rok mature ‘otvaraju’ ispiti materinskih jezika nacionalnih manjina. Ispiti se pišu do 28. lipnja, a toga dana na rasporedu je Matematika. Detaljno raspored ispita državne mature možete proučiti ovdje.

Izdvojeni članak
državna matura

Kalendar državne mature u 2022. I 2023.

Kako se prijaviti u sustav Postani student?

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je detaljne upute za prijavu u sustav i to za učenike koji ove godine završavaju srednju školu, za kandidate koji su je završili ranijih godina, za strane državljane ili one koji su školu završili prije 2010. godine te za one koji srednju završavaju u ustanovama za obrazovanje odraslih.

Učenici koji ove godine završavaju 4. ili 5. razred srednje škole u sustav se prijavljuju svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom) koji im dodjeljuje administrator imenika u školi.

– Kada se učenik prvi put prijavi u sustav na mrežnoj stranici www.postani-student.hr sa svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom), treba ispravno prema uputama upisati broj svojega mobitela na koji želi SMS-porukom primiti PIN i TAN. PIN je osobni identifikacijski broj koji služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga učenika. TAN je broj kojim učenik potvrđuje značajne radnje u sustavu. Ako učenik ne posjeduje mobilni telefon, može u dogovoru zatražiti slanje PIN-a i TAN-a ispitnomu koordinatoru, stoji u uputama za redovite učenike.

Nakon prijave je dobro ispravnost TAN-a  na poveznici Moji podatci/Osnovni podatci.

Izdvojeni članak
indeks

Objavljeni su svi važni rokovi za one koji upisuju faks u 2023.

Što ako ste izgubili podatke?

Ako ste izgubili korisničku oznaku ili lozinku ili vam sustav javlja grešku, javljate se bratiti administratoru imenika u školi, nakon čega dobivate nove podatke.

– Ako izgubi PIN ili TAN, učenik može zatražiti njihovo ponovno izdavanje slanjem SMS poruke sadržaja OPET na broj 666 555 isključivo s broja mobitela koji je upisan u sustav. Ako je s korisničkom oznakom, lozinkom i PIN-om sve u redu, a učenik i dalje ima poteškoća s prijavom na mrežnu stranicu www.postani-student.hr, potrebno je problem prijaviti na e-adresu [email protected] ili telefonom na broj 01 4501 899. Prilikom prve uspješne prijave u sustav učenici su dužni prihvatiti i TAN-om potvrditi Opće uvjete prijave ispita državne mature i studijskih programa, stoji u uputama za redovite učenike.

Iz NCVVO-a i Središnjeg prijavnog ureda učenike upozoravaju na to da trebaju u propisanim rokovima prijaviti ispite i izvršiti ostale obveze o kojima će ih obavijestiti ispitni koordinator u školi.

U nastavku se nalaze upute za sve vrste korisnika, a ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Ispitni katalozi koje smo do sada obradili:

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

[Matura ’23] Objavljen popis djela za esej na maturi iz Hrvatskog jezika u 2023.

[Matura ’23] Poznato što sve maturanti moraju naučiti za ispit iz Matematike i koji kalkulatori se mogu koristiti

[Matura ’23] Ispit iz Engleskog sastoji se od tri cjeline: Pogledajte što vas čeka i kako trebate pisati esej

[Matura ’23] Fizika se najčešće prijavljuje kao izborni na maturi, provjerite kakav vas ispit očekuje ove godine

[Matura ’23] Samo ‘štrebanje’ napamet neće biti dovoljno za uspjeh na Biologiji, evo kako izgleda ispit

[Matura ’23] Izašle preporuke za učenike i nastavnike, evo što morate znati o ispitu iz Politike i gospodarstva

[Matura ’23] Maturanti imaju tri sata za rješavanje 47 zadataka iz Kemije, evo kako će izgledati ispit

[Matura ’23] Smanjena literatura za pripremu Psihologije, pogledajte što sve treba naučiti za taj ispit

[Matura ’23] Prosječna ocjena na Informatici lani je bila tek 2,6: Provjerite što vas ove godine čeka na ispitu

[Matura ’23] Na maturi iz Likovnog očekuje vas 57 zadataka, izašao i popis djela za analizu

[Matura ’23] Kako izgleda ispit iz Geografije? Imate 90 minuta da točno riješite 42 zadatka

[Matura ’23] Manje od tri minute po zadatku za rješavanje Povijesti, evo što morate naučiti za ispit


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.