Pretraga

Matura ’24: Ispiti iz Vjeronauka i Etike pišu se na isti dan u istom terminu, evo što vas očekuje

A- A+

Prošle godine je maturu iz Vjeronauka i Etike polagalo ukupno 216 maturanata. Njih 109 je pisalo Vjeronauk, a njih 107 je pisalo Etiku. No, bez obzira na to što ovi predmeti baš i nisu popularni među maturantima, smatramo da se i za njih treba pripremiti. Stoga, maturantima koji će 2024. godine ipak polagati maturu iz ovih predmeta savjetujemo da prouče ispitne kataloge koji su već objavljeni na stranicama NCVVO-a. U katalozima je detaljno objašnjeno kako će izgledati ispiti na maturi iz Vjeronauka i Etike, a izdvojeni su i primjeri zadataka.

Matura Vjeronauk i Etika

Matura Vjeronauk i Etika | foto: Canva

Od ispita iz izbornih predmeta koji se pišu na maturi 2024. godine, ispiti iz Vjeronauka i Etike pisat će se 7. lipnja i to oba u 14 sati. Kao i za ostale predmete, i za Vjeronauk i za Etiku su objavljeni ispitni katalozi u kojima su navedeni i objašnjeni sadržaji, kriteriji te načini ispitivanja i vrednovanja u školskoj godini 2023./2024. Ispit iz Vjeronauka trajat će 70 minuta dok će ispit iz Etike trajati 150 minuta.

Ovako će izgledati ispit iz Vjeronauka

Na ispitu iz Vjeronauka provjerit će se vaše znanje iz četiri područja, a to su poznavanje i razumijevanje čovjeka i svijeta u Božjemu naumu, poznavanje i razumijevanje Riječi Božje i vjere Crkve u životu kršćana, poznavanje i razumijevanje kršćanske ljubavi i morala na djelu te poznavanje i razumijevanje Crkve u svijetu. Također, ispit će sadržavati 40 zadataka otvorenog i zatvorenog tipa. Zadaci zatvorenog tipa su oni u kojima ćete birati između ponuđenih odgovora, a zadaci otvorenog tipa su oni u kojima ćete sami ukratko morati napisati svoj odgovor.

Maksimalan broj bodova koji možete ostvariti je 45. Zadaci višestrukog izbora nose po jedan bod kao i zadaci kratkog odgovora dok zadaci produženog odgovora nose 2 boda ako je odgovor u potpunosti točan ili 1 bod ako je odgovor polovičan.

Iz NCVVO-a savjetuju i proučavanje određenih dijelova Biblije, a to su:

  1. Knjiga Postanka 1. – 3. poglavlje (Post 1-3)
  2. Iz Evanđelja: Isusovo rođenje, muka, smrt i uskrsnuće, prispodobe o Božjemu milosrđu i kraljevstvu Božjemu (barem dva primjera), zapovijedi ljubavi (Lk 10, 27) te Isusov odnos prema grešnicima (Lk 7, 36–50 – Dj 1–5)
  3. Poslanica Hebrejima 1. poglavlje (Hebr 1, 1)

Kako se pripremati za ispit iz Vjeronauka

NCVVO maturantima savjetuje da, za početak, dobro prouče ispitni katalog te da se, prilikom učenja, koriste udžbenicima i priručnicima koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te literaturom koja je navedena u ispitnom katalogu. Također, maturantima preporučuju i rješavanje ispita s prijašnjih matura.

Iako se za svaku godinu određuju zasebni pragovi prolaznosti na državnoj maturi, spomenimo kako je prošle godine taj prag za dvojku iz Vjeronauka bio 33 posto. Pragove za preostale ocjene možete vidjeti ovdje.

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog iz Vjeronauka, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Ovako će izgledati ispit iz Etike

Na ispitu iz Etike utvrdit će se vaša razina znanja iz dva područja, a to su moralno i etičko promišljanje te etičko argumentiranje, odlučivanje i samoodređenje. Znanje iz ovih područja će se očitovati u prepoznavanju i definiranju moralnih problema i etičkih pitanja, zatim u analiziranju, povezivanju i primjeni etičkih pojmova, načela i teorija te u etičkome prosuđivanju, argumentiranju i razboritom samoodređenju.

Ispit će se sastojati od 26 zadataka koji će biti podijeljeni u dvije cjeline i na njemu možete sakupiti najviše 52 boda. U prvoj ispitnoj cjelini, koja se sastoji od 25 zadataka otvorenog i zatvorenog tipa, od vas se očekuje prepoznavanje, određivanje i objašnjavanje moralnih problema kroz etičke pojmove, načela i teorije, zatim razumijevanje etičkih pojmova, načela i teorija te primjena etičkih pojmova, načela i teorija. U ovoj cjelini možete ostvariti maksimalno 25 bodova.

Druga ispitna cjelina je zadatak esejskog tipa i u njemu se od vas očekuje primjena etičkih pojmova, načela i teorija odnosno etička argumentacija u prosuđivanju i zauzimanju stava o moralnim problemima na temelju zadanog teksta ili tekstova. Ovaj zadatak vam može donijeti maksimalno 27 bodova. Tekstovi u eseju mogu biti etički odlomci iz filozofijske ili nefilozofijske literature (književni, novinski ili sl.). Tekstovi su popraćeni smjernicama za pisanje eseja.

Kako se pripremati za ispit iz Etike

NCVVO maturantima savjetuje da, za početak, dobro prouče ispitni katalog te da se prilikom učenja koriste udžbenicima i priručnicima koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti. Također, navode da se za prvi dio ispita (zadatke zatvorenoga i otvorenoga tipa) pripremate prema obrazovnim ishodima iz ispitnoga kataloga, a da za drugi dio ispita (zadatak esejskoga tipa), uz pomoć svog nastavnika, prouče izvorne tekstove iz udžbenika te vježbaju etičku argumentaciju u pisanom obliku.

Iako se za svaku godinu određuju zasebni pragovi prolaznosti na državnoj maturi, spomenimo kako je prošle godine taj prag za dvojku iz Etike bio 30 posto. Pragove za preostale ocjene možete vidjeti ovdje.

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog iz Etike, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.