Pretraga

Zadatak s crnom-bijelim poljima namučio neke maturante na Informatici: ‘Bilo je premalo vremena’

A- A+

Maksimalno 100 minuta – toliko su na raspolaganju ove srijede imali maturanti koji su prijavili i izašli na ispit iz Informatike. Pred njima je bilo 36 zadataka, ali neki od njih nisu imali dovoljno vremena za rješavanje. I dok je jednima najteži dio ispita bilo programiranje, drugi nam kažu da im se ono čini jednostavnije nego lani i neke druge zadatke, ocjenjuju najtežima. Primjerice, onaj s crno-bijelim poljima i heksadekadskim sustavom. Kao i proteklih godina, pravilo o zabrani korištenja kalkulatora na ovom ispitu i ove je stvaralo probleme nekim pristupnicima.

matura informatika

Foto: srednja.hr/pixabay

Katja, Zvonimir, Toni, Mia, Mateo, Dino dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, ali svima im je zajedničko barem jedno – jutros u devet pisali su ispit mature iz Informatike. Jedan je to od najčešće prijavljivanih izbornih ispita, budući da ga za upis uvjetuju mnogi studiji s područja informatike i računalstva te općenito tehničkih znanosti pa ga je jutros pisalo oko tri tisuće maturanata. Dojmovi su, kao i obično – šaroliki.

Nemogućnost korištenja kalkulatora nekima je otežala posao

Katja, gimnazijalka iz Srednje škole Vladimir Gortan Buje, smatra da ispit nije bio pretežak. Kaže, nije se baš puno pripremala pa je zadovoljna kako je sve prošlo.

– Najteži dio ispita je definitivno bio zadnji dio gdje smo morali sastavljati programe, a ostalo je većinom bilo neko osnovno znanje. Činjenica da nismo mogli imati kalkulator mnogo je otežala neke zadatke, zato što smo morali obavljati razne matematičke radnje koje su zahtjevne i oduzimaju puno vremena. Smatram da ispit se nije nešto puno promijenio od prijašnjih matura, zadaci cu poprilično slični. Jedno pitanje me poprilično zbunilo, a to je da smo morali odabrati jednu sliku od ponuđenih četiri na temelju nekog heksadekadskog koda. Znate kako kažu, odgovor je uvijek C, našalila se Katja.

Ima i jednu svakako neobičnu anegdotu koja se dogodila na samom početku ispita.

– Nije bilo nekih incidenata, osim da nam je na početku ispita stršljen uletio u učionicu i napadao nas te je profesor u pokušaju da ga izbaci skoro pao kroz prozor, prepričava nam Katja.

Planira upisati Fakultet informatike u Puli, koji želi upisati, ne obvezuje maturante na polaganje Informatike na maturi pa se zato za ispit nije pripremala. Plaćene pripreme smatra bacanjem novca jer, kaže, postoje besplatne skripte i videi na internetu, a i profesori njene škole uvijek su voljni pomoći.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Maturanti pisali još jedan izborni predmet: ‘Lošinjski Apoksiomen će biti razlog moje smrti’

Zadak s crno-bijelim poljima i heksadekadskim sustavom nekima je bio dosta težak

Njen vršnjak Zvonimir iz III. gimnazija Osijek isto veli da mu nije bilo previše teško, otprilike je ispit jednake težine kao prošlogodišnji.

– Neki su zadatci bili pomalo neočekivani poput zadatka s Excel tablicom ili zadatka s crno-bijelim poljima. Ostatak ispita bio je očekivan, programiranje je bilo i malo lakše od očekivanog osim zadatka s trokutom u kojem je bilo potrebno i predznanje matematike. Najteži mi je bio drugi dio ispita upravo zbog zadatka s Excel tablicom u kojem smo mi sami trebali unijeti podatke, kaže Zvonimir kojem, pak, nekorištenje kalkulatora nije predstavljalo problem.

Pojasnio nam je i kako su glasili zadaci za koje je stekao dojam da su nešto teži od ostalih, od kojih je onaj s crno-bijelim poljima i Katja smatrala malo težim.

– U Excel tablici dobili smo podatke o tome koje vrste maslina daju koliko ulja u postotku i trebali smo u tablicu upisati te podatke na način da bude najbolje za izradu grafikona. Crno-bijela polja bio je zadatak na zaokruživanje. Crno polje značilo je da je tu vrijednost bita bila 1, a bijelo bolje 0. Dobili smo adresu u heksadekadskom sustavu i trebali smo odrediti koja od četiri slike s crno-bijelim poljima pripada toj adresi, rekao nam je Zvonimir.

U Zvonimirovoj školi nije bilo incidenata, a za ispit se pripremao, otkriva, mjesec dana. Pisat će još Fiziku, Matematiku na višoj razini i Hrvatski, a želi upisati Odjel za matematiku u Osijeku.

Izdvojeni članak

Proveli smo istraživanje kako maturanti biraju visoka učilišta: Neki su nas rezultati iznenadili

‘Pripremao sam se za ispit tjedan dana kod kuće preko YouTubea’

Toni iz Srednje strukovne škole kralja Zvonimira Knin smatra da je ovaj ispit bio nešto teži od onog prijašnjih godina jer su se pojavila neka pitanja s kakvima se ranije nije susretao.

– Programiranje nije bilo toliko teško osim zadnjeg zadatka kojeg nisam stigao, a teorija je bila očekivano teža nego programiranje. Kalkulator bi dobro došao u par zadatka, ali se može i bez njega, iako tako oduzme puno vremena. Pripremao sam se za ispit tjedan dana kod kuće preko YouTubea, ali imam dobro prethodno znanje, pogotovo iz Pythona, ističe Toni koji će pisati još Matematiku, Hrvatski i Fiziku, a u planu mu je upisati računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Mateu, učeniku Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci ispit je bio neočekivano težak.

– Nemam dio koji mi je bio najteži jer je sve bilo podjednako teško. Dosta je trebalo računati pa je bio problem što nisam imao kalkulator. Bilo je teže od prošlih godina i teže od probnog ispita, koji je bio ispit kao i prošle godine. Stare mature sam riješio u prosjeku u 50 minuta, dok za ovu nisam imao vremena. Ne sjećam se točno pitanja, ali zeznuto mi je bilo kad sam imao broj u KiB a drugi broj u Mb/s i onda se to trebalo dosta računati. Preskočio sam taj zadatak zbog vremena, ističe Mateo.

On se za ovaj ispit pripremao otkako je 2. lipnja pisao Engleski, ali na plaćene pripreme nije išao nego ih je profesor održavao u školi. Mateo će pisati još Hrvatski i Matematiku, a planira upisati računarstvo ili informatiku.

Izdvojeni članak
matematika

Bivši najmaturant otkrio kako se pripremati za Matematiku na maturi: ‘Bitno je proći kroz svo gradivo’

‘Bilo je premalo vremena’

Svoje dojmove kratko je s nama podijelila i Mia, učenica V. gimnazije u Zagrebu. Slično kao i Mateo iz Rijeke, niti onda baš nije imala dovoljno vremena za rješavanje zadataka.

– Nakon ispita sam se počela smijati s frendicom koja je sjedila iza mene, test je bio uredu po težini, ali meni je osobno bilo premalo vremena, a to su i moji frendovi rekli. Iskreno sam se pripremala onako dva dana prije, ako i toliko, ništa previše, ali mislim da ako ste se pripremali da vam ne bi bilo teško. Više se brinem oko Fizike jer je to strašno, a ovo je bilo, onak’ – turistički, zaključuje Mia.

Dino, učenik Strukovne škole Samobor kaže nam da mu je ispit bio podosta teži nego prijašnjih godina, unatoč tomu što pohađa smjer tehničar za računalstvo.

– Najteže su mi bile neke stvari koje nisam ponavljao. U svakom dijelu je bilo par težih pitanja, tako da, iskreno, sve je bilo negdje jednake težine. Ali ako moram izdvojiti baš najteže onda zadnja dva zadatka pisanje koda i ispravljanje pogreške u jednom kodu, to je bio zadatak za jedan bod, ova dva po tri boda. Uglavnom ako sumiramo cjelokupan dojam, matura je bila teža od očekivanog nego prošlih godina, i na državnoj razini očekujem slične rezultate kao i prijašnjih godina, ako ne i gore, veli Dino koji se za ispit spremao oko deset dana, uz skripte.

I on još piše Fiziku, Matematiku i Hrvatski, a cilj mu je upisati TVZ ili FER. Od predmeta s većim brojem prijava pred maturantima je u četvrtak Psihologija, a u petak Fizika. Kemija će se pisati 19. lipnja, prvi dio ispita iz Hrvatskog (test+sažetak) maturanti polažu 26. lipnja, dan kasnije piše se esej, dok je Matematika na rasporedu 28. lipnja.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr