Pretraga

Matura je pred vratima: Ovih pet stvari o ispitu iz Matematike morate znati

A- A+

Ispit iz Matematike na maturi jedan je od onih koje baš svi polažemo. No, baš na ovom ispitu niže razine prošle su godine učenici imali najlošije ocjene. Prosječna ocjena bila je 2,24, a ispit je palo 17,86 % učenika. Donosimo sve što morate znati prije ovog ispita i kako se za njega pripremiti.

matematika A državna matura 2022

Niža razina iz Matematika na maturi je prošle godine najlošije riješena – evo kako se dobro pripremiti | Foto: srednja.hr

Na ljetnom roku mature, najviše učenika prijavilo je upravo ispit iz Matematike. Ukupno 28.776 učenika pristupit će ovom ispitu, a većina će ih pisati nižu razinu ispita.

Morate znati i da je prošle godine baš taj ispit imao najlošiju prosječnu ocjenu. Ona je iznosila 2,2. Velik broj učenika, njih čak 17,86 %, palo je ispit. Na višoj razini, prosječna ocjena bila je 3,1.

Dakle, Matematika na maturi nije šala i trebali biste ozbiljno prionuti na pripreme želite li ostvariti dobar rezultat. Ispit se već opasno bliži – pisat ćete ga 28. lipnja. Neovisno o tome koju razinu pišete, neka ista pravila vrijedit će za sve, a u ovom tekstu popisali smo ona najvažnija.

1. Koji je broj zadataka i koliko vremena imate za njih?

Na nižoj razini ispita iz Matematike rješavat ćete ukupno 30 zadataka raspoređenih u dvije ispitne cjeline. Na višoj razini rješavat ćete 40 zadataka. Proučite ispitni katalog, koji je već objavljen, kako biste doznali koje cjeline gradiva će biti zastupljene u kojem omjeru.

Ispit osnovne razine piše se 150 minuta, a ispit više razine piše se 180 minuta. Ispiti se pišu bez stanke.

matura matematika kalkulator

Ispit iz Matematike vas ne mora iznenaditi, evo što sve možete očekivati | Foto: srednja,hr

2. Zašto imamo iste zadatke na A i B razini?

Jedna od specifičnosti ispita Matematike na državnoj maturi jest u tome što se na višoj i nižoj razini svake godine pojavi nekoliko istih zadataka. Neki maturanti to smatraju nepravednim, ali zapravo je riječ o zadacima kojima se provjerava minimum znanja iz gradiva. Primijetite li takve zadatke i ove godine, nemate razloga za brigu.

3. Ovo je zabranjeno na ispitu

Ako na ispit dođete s određenim pomagalima, bit će vam oduzeti, a ne bi bilo baš zgodno pisati ispit bez ravnala ili džepnog računala, zar ne? Riječ je o šestaru, kutomjeru, formulama koje nisu dio ispitnog materijala te džepnim računalima s određenim funkcijama poput memorijske kartice ili grafičkim rješavanjem. Dobro proučite ispitni katalog kako vam se to ne bi dogodilo.

4. Jedne se godine pojavio zadatak kojeg ni kalkulator nije mogao riješiti

Da Matematika nikako nije bezazlen ispit pokazao je i ispit više razine Matematike u ljetnom roku 2020. godine zbunio je maturante, ali i džepna računala. U napomeni zadatka, naime, pisalo je da će ga džepno računalo netočno izračunati. Za rješavanje tog zadatka trebali biste znati formulu za rješavanje kvadrata. Dakle – dobra priprema za maturu je ključna.

5. Ovo su najvažniji dojmovi maturanata prethodnih godina

Nakon svakog ispita državne mature, na portalu srednja.hr objavimo razgovore s nekoliko pristupnika koji s nama podijele svoje dojmove. Oni iz godine u godinu variraju, no oko nekih stavki ih je većina složna.

Zadaci s riječima koji traže razumijevanje su često najproblematičniji, a za dobru pripremu najvažnije je krenuti dovoljno rano. Najviše maturanata s kojima smo razgovarali pripremaju se prolaženjem zadataka iz ispita prethodnih godina, a mnogi su išli i na organizirane pripreme.

Bonus savjet koji vam može pomoći u pripremi

Trebaju li i vama dodatne pripreme, pronašli smo i jedne koji objedinjuju omiljene metode maturanata za pripremanje ispita. Riječ je o online pripremama na stranici gradivo.hr gdje ćete pronaći snimke rješenja svih matura.

Snimali su ih profesori i studenti, a u snimkama se, korak po korak, dolazi do rješenja zadataka. Sve je popraćeno online skriptama i formulama koje olakšavaju učenje. Ovaj način učenja je posve fleksibilan jer učite kad god želite i gradivo ponavljate koliko god puta trebate, a opet imate dostupnu podršku koja će odgovoriti na sva vaša pitanja.

Izdvojeni članak
djevojka uči za laptopom

Platforma nudi online pripreme za maturu: Garantiraju prolaz ili vraćaju novac

Na gradivo.hr birate zmeđu priprema iz Hrvatskog jezika, Matematike (A i B razine), Fizike ili Kemije, a možete odabrati jedan ili složiti kombinaciju više predmeta. U slučaju da se pripremate za njih više, ostvarit ćete popust. Najbolje od svega, gradivo.hr polaznicima jamči prolaz – ako padnu ispit, vraća im se novac.

Više o pripremama na gradivo.hr pročitajte na njihovoj web stranici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i platforme gradivo.hr