Pretraga

Maturanti iz raznih krajeva Hrvatske otkrivaju što su sve saznali na Smotri Sveučilišta

A- A+

Smotra Sveučilišta u Zagrebu, koja traje od 17. do 19 studenoga odmah je prvog dana privukla stotine maturanata iz svih krajeva Hrvatske. Oni su iskoristili ovu idealnu priliku za upoznavanje sa starijim kolegama, njihovim iskustvima te prikupili informacije o fakultetima koje bi željeli upisati.

Gužva na Smotri Sveučilišta u četvrtak / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Mi smo ‘ulovili’ nekoliko maturanata iz Metkovića, Pule i Ivanić Grada pa su podijelili s nama dojmove sa Smotre. Jedno je sigurno, izlet u Zagreb, kao i brojni poklončići te igre koje su igrali na štandovima, sigurno ne bi mijenjali za još jedan uobičajen dan sjedenja u školskim klupama.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte koji su štandovi privukli najviše pažnje na Smotri Sveučilišta

Saznala sam nove informacije i čula iskustva studenata koji već tu studiraju

– Tu sam došla ne samo da bih saznala informacije o fakultetima, nego i čula iskustva studenata koji već tu studiraju. Inače, zainteresirana sam za tehničko područje pa sam pričala recimo s ljudima s PMF-a.
Doznala sam više o smjerovima koji se uzimaju na diplomskom, o mogućnosti zaposlenja, kao i o ostajanju na fakultetu u svojstvu asistenta, rekla nam je jučer na Smotri maturantica opće gimnazije iz Ivanić Grada, dodavši da nije još uvijek donijela konačnu ulogu što bi željela upisati, ali joj je dolazak svakako pomogao u sužavanju izbora.

Dug put su jučer prešli Metkovci da bi došli na Smotru, ali svakako se isplatilo tvrdi nam dvojac, koji smo susreli ispred šatora u kojem se nalazi glavnina izlagača.

– Moja dvojba za upis na fakultet su civilno zrakoplovstvo i strojarstvo. Tako da sa bio sam na simulatoru letenja kod vojnih pilota, a i na štandu FSB-a te razgovarao sa studentima o formula projektima, koji su moja nekakva ljubav… U svakom slučaju isplatilo se doći i bilo je korisno, rekao nam je Božo, koji je maturant na prirodno-matematičkom smjeru Gimnazije Metković.

Njegov kolega iz škole Luka se zanima za naftno rudarstvo pa se na Smotri osobito raspitivao za to područje, iako objašnjava da je rado pogledao što su pripremili i ostali fakulteti u šatoru ispred SC-a.

Izdvojeni članak

Drama ispred SC-a: Radnici se s parolama i zviždaljkama pojavili na otvorenju Smotre Sveučilišta

Puležanke sigurne u to što će studirati, a na štandovima su provjerile informacije koje su im bile nejasne

Upravo dok su se odmarale od obilaska štandova na klupicama pored Francuskog paviljona zatekli smo maturantice iz Gimnazije Pula. I one su bile pune dojmova sa Smotre.

– Prilično sam sigurna da želim upisati Medicinu i već sam prije znala dosta toga o tome fakultetu. Ali, svjedeno je bilo jako zanimljivo obilaziti štandove. Svi ti pokloni koje smo dobili, igre koje smo isprobali… Uz to što je dolazak bio koristan zbog nekih novih informacija koje smo dobili, viđeni sadržaji su bili zabavni, govori nam Tina.

Njena kolegica Ivona ima namjeru upisati Filozofski, a posjetom Smotre, riješila je neke dileme koje je imala.

– Došla sam da saznam neke informacije o fakultetima u Zagrebu, a vidjela sam da su predstavljanja imali i drug gradovi pa je sve skupa ispunilo moja očekivanja. Želim upisati germanistiku na Filozofskom pa sam se raspitivala koji se još dodatni predmet može upisati uz germanistiku, budući da je to dvopredmetni studij. Ja sam planirala uzeti još informatiku pa sam zadovoljna jer su mi na štandu rekli da se može odabrati ta kombinacija, zadovoljno je iskomentirala ova maturantica Gimnazije Pula.

Podsjećamo još jednom, Smotra traje danas do 18 sati te sutra od 9 do 15 sati.