Pretraga

Maturanti na aparatima, zabranjene cajke na Norijadi: Ako budu puštali turbo folk sami, dobit će kaznu

A- A+

‘Glavobolja od vina, a nigde aspirina’ pjevala je Seka Aleksić prije više od petnaest godina u megapopularnom turbo folk hitu Aspirin. No, pjevati to neće ovogodišnji zagrebački maturanti. Nakon serije zabrana koncerata srpskih narodnjaka, turbo folk izvođača, tzv. cajkaša, na sličan su se potez odlučili i u Zagrebu koji ima najveću Norijadu u državi. Cajke će biti u potpunosti zabranjene, što znači da ih ni maturanti neće smjeti puštati na mobitelima i zvučnicima. Red neće biti problem održavati jer Norijadu svakako prati velik broj policajaca.

Sretan 1. april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.

Norijada 2022. u Zagrebu, maturanti prolaze Miramarskom

Foto: Matej Markovinović | srednja.hr

Prošle su godine maturanti u Zagrebu konačno dočekali ponovno izaći na ulice u tako velikom broju, družiti se na Bundeku, proslaviti svoj dan. Dan kada im završava jedna etapa života nakon dvanaest godina školovanja. Korona im je to na dvije godine uzela, a oni su 2022. slavodobitno vratili Norijadu sebi i svojim vršnjacima.

Slavit će i ove godine. U petak 26. svibnja naći će se na Trgu bana Josipa Jelačića, prošetat će zagrebačkim ulicama i okupit će se na Bundeku. No, ni u jednom trenutku, za razliku od prijašnjih godina kada su u tome imali potpunu slobodu, neće slušati turbo folk, odnosno – cajke. Cajke su službeno zabranjene.

Maturanti bijesni na Tiktoku, pitaju se – što su točno cajke?

Ta je odluka donesena nakon serija odluka diljem Hrvatske kojima se zabranjuju koncerti srpskih narodnjaka, turbo folk izvođača, tzv. cajkaša. Iako je to izazvalo negodovanje, odluke su uglavnom prolazile, pa je jedna takva donesena i u Zagrebu. Organizatori smatraju da cajke jednostavno nisu primjeren tip glazbe za naše maturante, koji su budućnost stručne i intelektualne elite u Hrvatskoj.

Maturanti su, takoreći, na aparatima. Već snimaju Tiktok videe u kojima se pitaju – što je točno cajka? Znaju li boomeri koji su donijeli tu odluku uopće razlikovati Seku od Voyagea ili Senidah? Nije im jasno što im je točno zabranjeno i kako netko može utjecati na to što će oni slušati. Uostalom, neki su treperi opjevali kultne turbo folk hitove, ako njih slušaju, računa li se onda to? Puni su pitanja, a podršku su im već dali neki poznati Tiktok influenceri koji su ovaj potez vlasti nazvali terorom nad mladima.

‘Lepa Brena u komunizmu dolazila s helikopterom, a mi ne smijemo na mobitelu slušati Voyagea’

Najstroži dio ove odluke nalaže da nitko ne smije puštati turbo folk glazbu na Norijadi, što uključuje i maturante na njihovim privatnim mobitelima i zvučnicima. Ako netko od njih bude puštao takvu glazbu, velika je vjerojatnost da će mu prići policajac koji je u blizini. Pazite se, upozorili su iz policije maturante, za kršenje javnog reda i mira postoje i novčane kazne, a maturanti su odgovorni, punoljetni ljudi.

– Ne mogu vjerovat kaj se događa. Naši su roditelji u komunizmu dočekivali Lepu Brenu koja je dolazila s helikopterom, a mi ne smijemo na mobitelu slušati Voyagea. To fakat nema smisla. Zbog ovoga mladi sele van, zaključila je naša mlada čitateljica, maturantica elitne zagrebačke gimnazije.