Pretraga

Maturanti, pripazite: U jednom slučaju nećete moći dobiti svjedodžbu s mature

A- A+

Prvi rezultati mature već su objavljeni, a konačne će učenici doznati 19. srpnja. Nakon tog datuma u škole će započeti s podjelom svjedodžbi o položenoj maturi i to prema rasporedu koji određuje sama škola. Maturantima koji nisu platili ispit s kojeg su neopravdano izostali neće se moći ispisati svjedodžba.

Foto: srednja.hr

U tijeku je rok za prigovore na privremene rezultate državne mature objavljene protekle srijede, a taj rok završava 14. srpnja u podne. Nakon toga slijedi rješavanje prigovora, a konačni rezultati mature izaći će 19. srpnja. Uz svjedodžbu o završetku četvrtog ili petog razreda srednje škole, maturanti će dobiti svjedodžbe o položenoj državnoj maturi.

Ako imate dugovanje zbog neizlaska na ispit, morate ga podmiriti

Kako je izvijestio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, učenici gimnazija i učenici strukovnih škola preuzimaju svjedodžbe u svojim školama prema rasporedu koji je odredila škola. No, onima koji nisu uplatili trošak neopravdanog izostanka s ispita neće se moći ispisati svjedodžba.

– Učenici koji imaju neopravdani izostanak s ispita dužni su uplatiti zaduženje za ispit s kojega su izostali, kako bi im se ispisale svjedodžbe/potvrde. Zaduženje i podatci za uplatu vidljivi su na stranici učenika na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate. Ispit/ispite je potrebno što prije platiti i skeniranu uplatnicu poslati na e-adresu [email protected], navode iz NCVVO-a.

Što se tiče kandidata iz škola za obrazovanje odraslih, oni preuzimaju potvrde 21. srpnja 2023. godine u prostorijama Pučkoga otvorenog učilišta u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, s time da kandidati iz Birotehnike – Centra za dopisno obrazovanje u Zagrebu preuzimaju svjedodžbe u svojoj školi.

Ostali pristupnici, dakle svi koji nisu redovni učenici, prošlogodišnji maturanti koji su ove godine ponovno polagali ispite i kandidati iz Bosne i Hercegovine također preuzimaju potvrde s ljetnoga roka 2023. godine 21. srpnja od 9.00 do 18.00 sati u prostorijama Pučkoga otvorenog učilišta. Kako su izvijestili iz NCVVO-a, potvrde se nakon toga datuma mogu preuzeti u prostorijama Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za vrijeme radnog vremena.

Izdvojeni članak
mladić s ispitom državne mature u ruci i laptopom na stranici postani student

Stigli rezultati mature: Fiziku palo skoro 50% pristupnika, nekoliko ispita poništeno zbog kršenja pravila

Pristupnici mogu zatražiti dostavu svjedodžbe poštom

– Pristupnici koji ne mogu osobno preuzeti potvrde, mogu ovlastiti drugu osobu za preuzimanje uz punomoć ovjerenu kod javnoga bilježnika ili zatražiti slanje poštom. Pristupnici koji žive izvan Zagreba mogu zatražiti slanje potvrda poštom popunjavajući zahtjev za dostavu poštom (plaćanje po preuzimanju) i slanjem zahtjeva na e-adresu [email protected]. U zahtjevu treba navesti osobne podatke i adresu na koju se dokumenti šalju ili podatke druge osobe na čiju adresu se navedeni dokumenti šalju, navode iz NCVVO-a uz naglasak da se pristupnicima izvan RH zahtjev ne može slati poštom.

Stariji učenici koji nisu prošle ili ranijih godina preuzeli svjedodžbe za ispite koje su položili u svojoj školi prethodnih godina, trebaju se javiti u školu radi preuzimanja. Ostali pristupnici koji su ispite ranijih godina položili u ispitnim centrima, svjedodžbe mogu preuzeti nakon 21. srpnja u prostorijama NCVVO-a.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr