Pretraga

Stigli rezultati mature: Fiziku palo skoro 50% pristupnika, nekoliko ispita poništeno zbog kršenja pravila

Stigli su privremeni rezultati ovogodišnje mature koju je pisalo ukupno 28.917 pristupnika. NCVVO je priznao da se na ispitu iz A razine Matematike u zadatku pojavila greška pa su odlučili svim kandidatima priznati taj zadatak. Najgori su rezultati iz izbornog predmeta Fizike koju nije položilo 46,4 posto kandidata, a zatim slijedi Politika i gospodarstvo s 31,3 negativnih ocjena te Kemija s 19,5 negativnih ocjena. Zbog kršenja pravila poništeno je ukupno sedam ispita, odnosno pet ispita i dva eseja.

matura_ postani student

Foto: Srednja.hr

Objavljeni su privremeni rezultati mature 2022./2023. u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ovogodišnju maturu polagalo je ukupno 28.917 kandidata, od toga 10.459 gimnazijalaca i 15.367 učenika strukovnih škola.

Ukupno 5.612 maturanata iz obveznih predmeta imalo je rezultat ispod praga prolaznosti. Radi se o 421 gimnazijalcu i 5.191 učeniku iz strukovnih škola koji nisu položili obvezne predmete na državnoj maturi.

Rezultati državne mature 2022./2023. ispod praga prolaznosti | Foto: NCVVO

Fiziku nije položilo 46,4 posto pristupnika

Ukupan zbroj svih negativnih ocjena na ovogodišnjoj maturi je 16.157 što je 3.811 negativnih ocjena više nego prošle godine. Najveći neuspjeh kandidati su imali na ispitu iz izbornog predmeta iz Fizike koji je palo njih 46,4 posto. Ravnatelj NCVVO-a, Vinko Filipović, komentirao je kako će se provesti analiza kojom će se utvrditi razlog ovako loših rezultata.

– Napravit će se temeljita analiza da se otkrije što je uzrok ovako loših rezultata. Ali, nismo razmišljali o smanjenju praga prolaznosti iz Fizike jer je to izborni predmet i niti jednom maturantu ne dovodi u pitanje završnost srednje škole, ovdje naravno mislim na gimnazijalce, istaknuo je Filipović.

Rezultati državne mature 2022./2023. ispod praga prolaznosti | Foto: NCVVO

Politika i gospodarstvo drugi ispit s najlošijih postotkom prolaznosti

Drugi najlošiji rezultat bio je na ispitu iz Politike i gospodarstva iz kojega je 31,3 posto negativnih ocjena.

– PiG je ispit koji prijavljuje puno maturanata, a ove godine rezultat je bio osobito nepovoljan za velik broj učenika. Raniji godina rezultati su bili znatno bolji. Uz Fiziku, PiG spada u kategoriju predmeta koju su učenici najlošije riješili, rekao je Filipović.

Informatiku je palo 26,9 posto maturanta, Biologiju je palo 16,9 posto, a Kemiju nije položilo njih 19,5 posto. No, najviše stresa maturantima je ove godine zadao Hrvatski jezik koji se po prvi put pisao na jedinstvenoj razini, odnosno ukinute su A i B razina te su svi pisali jedan ispit. Uz to, ove je godine vraćeno pravilo da se esej mora položiti kako bi maturanti mogli proći cjelokupan ispit iz Hrvatskog jezika.

Izdvojeni članak
ocjene_matura

Ovo su pragovi prolaznosti na svim ispitima državne mature u 2023.

Na jedinstvenom ispitu iz Hrvatskog strukovnjaci imali puno lošiji rezultat od gimnazijalaca

Ukupno 3.652 pristupnika nije prošlo ispit iz Hrvatskog jezika. Ispod granice prolaznosti na eseju bilo je 2.395 pristupnika, a na testu ispod granice praga prolaznosti bilo je 379, dok je i esej i test palo 788 pristupnika.

– Moglo bi se reći da imamo vrlo poželjnu i zakonitu distribuciju što se tiče prolaznosti jedinstvenog ispita iz Hrvatskog jezika. Najmanji postotak je negativnih i odličnih ocjena. U gimnazijskim programima rezultati su bolji, samo 1,51 posto negativnih i 21,96 odličnih ocjena. U strukovnim školama rezultat je nešto lošiji, tako je negativnih 20,88 posto, a odličnih svega 1,32. Ono što osobito ohrabruje je činjenica da je 2020./2021. bilo puno više eseja ocijenjenih s nula bodova, a sada se ta brojka prepolovila, izjavio je Filipović.

Foto: NCVVO

‘U odnosu na prethodne godine povećao se udio učenika koji pišu A razinu Matematike’

Matematiku na višoj razini palo je 9 posto pristupnika, a Matematiku na osnovnoj razini 18,8 posto kandidata. Unatoč tome, Matematika je jedan od predmeta koji su ovogodišnji maturanti bolje riješili nego prethodnih godina.

– Najbolje je riješena Psihologija, Matematika, Biologija i Njemački, dok je Engleski jezik ostao na razini od ranijih godina. U odnosu na prethodne godine povećao se udio učenika koji biraju višu razinu ispita iz Matematike, tako da je ove godine njih 42 posto pisalo A razinu Matematike. Treba naglasiti da su ovogodišnji maturanti učenici koji su prva tri razreda srednje škole bili u različitim oblicima oštećeni za nastavu uživo zbog lockdowna i potresa, naveo je Filipović.

Engleski višu razinu palo je samo 0,9 posto pristupnika, a osnovnu razinu nije položilo njih 18,6 posto. Ono što se pokazalo kao dobar trend je to da su treću godinu za redom, kako je rekao Filipović, isti pragove prolaznosti iz svih predmeta na državnoj maturi, odnosno da od 2021. do 2023. ni na jednom predmetu nije bilo promjene ispitnih pragova. Sve pragove prolaznosti u 2023. godini možete vidjeti na ovoj poveznici.

Rezultati državne mature 2022./2023. ispod praga prolaznosti | Foto: NCVVO

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Dvije petice i jedna dvojka: Evo kako sam osam godina nakon srednje položio državnu maturu

NCVVO priznao grešku u zadatku na višoj razini Matematike

No, greške nisu radili samo maturanti. NCVVO je napravio pogrešku na ispitu iz Matematike na A razini, a Filipović je rekao kako je taj zadatak svim maturantima priznat i svi su dobili bod bez obzira jesu li ga riješili netočno ili ostavili prazno.

– Nehotice se dogodila greška na ispitu iz Matematike na A razini. U zadatku je umjesto kubičnih napisano kvadratnih, ali unatoč tome 61 posto pristupnika je taj zadatak dobro riješilo. No, mi smo odlučili, kako ne bismo oštetili maturante zbog greške, svima na tom zadatku dati bod. No, samo njih 276 to je pomoglo da prođu prag prolaznosti i polože ispit, a svi drugi i s tim bodom ionako ne bi položili ispit, objasnio je Filipović.

Poništeno je ukupno sedam ispita, odnosno pet ispita i dva eseja

Ove je godine poništeno ukupno sedam ispita, petero zbog korištenja mobitela i drugih audiovizualnih predmeta, a dva zbog vulgarnosti.

– Sukladno pravilniku za petero pristupnika su zbog korištenja mobitela i drugih audiovizualnih predmeta poništeni svi ispiti. Njih troje je na ispitu iz Hrvatskog jezika, a dvoje na ispitu iz Matematike, ulovljeno u neovlaštenom korištenju zabranjenih predmeta. Za dvoje pristupnika iz Hrvatskoj jezika poništeni su Eseji zbog  neprimjerenog sadržaja, odnosno vulgarnosti. Ti maturanti ionako ne bi prošli esej jer su imali premali broj riječi, naglasio je Filipović.

Što se tiče eseja, na treće ocjenjivanje išlo je oko njih 2.000. Na treće ocjenjivanje se šalju oni eseji čiji se bodovi i ocjene znatno razlikuju kod prva dva ocjenjivača. Bilo je i slučajeva da se netko ponovno potpisivao na ispit, ali to se, kako kažu, nije komuniciralo jer od ove godine to se ne kažnjava zbog slučaja maturantice koja je zbog potpisa na maturi prošle godine morala na jesenski rok.

Ispite mature pisao je i naš novinar Duje, i to osam godina nakon svojeg prvog izlaska na te ispite. Je li ih uspio položiti, pročitajte ovdje. Rezultate mature predstavili smo i u našem TikTok video, pogledajte ga u nastavku:

@srednja_hr Evo kako su ovogodišnji matunranti riješili ispite mature. 💪 … #matura #matura2023 #srednja #srednjahr #infographic #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr