Pretraga

Maturanti već riješili provjeru za jedan od popularnijih studija: ‘Za ovaj se prijemni ne možete pripremati’

A- A+

S obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj kronično nedostaje logopeda ne iznenađuje da su dva studija koja obrazuju te stručnjake – onaj u Zagrebu i onaj u Rijeci – među najpopularnijima kod maturanata. Za oba se provodi prijemni ispit, odnosno procjena jezično-govorno-glasovnog statusa. U Rijeci se ta provjera održavala online, od ponedjeljka do četvrtka, a maturantice koje su je prošle otkrile su nam svoje dojmove s tog prijemnog.

online pripreme za maturu

Foto: Unsplash

Polaganje državne mature i uspjeh u srednjoj školi nisu dovoljni za upis studija logopedije na Sveučilištu u Rijeci. Kao i za onaj zagrebački, maturanti moraju pristupiti provjeri jezično-govorno-glasovnog statusa. Prijemni za upis riječke logopedije održavao se online protekla četiri dana.

‘Prijemni je trajao niti pet minuta’

Josipa, učenica XI. gimnazije u Zagrebu jedna je od kandidatkinja koje su pristupile ovom ispitu.

– Prijemni je trajao niti pet minuta te su me na početku tražili da se predstavim i ukratko objasnim zašto baš logopedija i koji su mi još izbori. Nakon toga sam dobila tekst o neandertalacima koji sam morala pročitati i prepričati u nekoliko rečenica. Na kraju, na komad papira napišem rečenicu moja želja je upisati studij logopedije i pokažem im, iako iskreno ne znam koja je svrha tog zadnjeg dijela, prepričava nam Josipa.

Ona je uspješno prošla ovaj prijemni.

– Smatram da stvarno nije ništa teško niti strašno te se za ovakav prijemni ne može baš pripremati. Najteži dio mi je bio prepričati tekst jer kad čitam baš i ne pamtim što sam pročitala već se fokusiram da što bolje pročitam, kaže Josipa.

Sviđa joj se, ističe, što se provjera održavala online putem jer veliki broj onih koji imaju taj studij na popisu ne živi u Rijeci i nije im praktično u Rijeku dolaziti samo zbog prijemnog. Pogotovo zato što trenutno još traju ispiti državne mature.

– Logopediju želim upisati jer volim rad s djecom i ljudima i zanimaju me društvene znanosti. Osim logopedije u Rijeci i Zagrebu, na popisu su mi psihologija i biologija. Idem na prijemni u Zagreb i smatram da ću ga proći isto kao što sam i prijemni u Rijeci, ističe Josipa i dodaje da je sada u malo većem stresu zbog mature, ali je sigurna da će joj se rad i trud isplatiti.

Izdvojeni članak
fakultet_studenti_upisi na fakultete

Matura je u punom jeku, a ovo su studiji na kojima se traži mjesto više: Logopedija više nije prva

Atmosfera je bila ugodna

Inače, na studij logopedije u Rijeci ove se godine upisuje 30 maturanata. Prema posljednjim podacima Središnjeg prijavnog ureda, objavljenima u ponedjeljak prije no što je održan prijemni, ovaj je studij bio prvi izbor za 91 maturanta, dok ga na popisu u Postani student ima njih 473. Među tim je kandidatima i Ema iz XIII. gimnazije u Zagrebu.

I ona je u uvodnom djelu procjene jezično-govorno-glasovnog statusa zamoljena da se predstavi i da kaže nešto više o sebi. Potom je uslijedilo čitanje i prepričavanje pročitanog teksta, a i ona je nakon toga morala napisati rečenicu koju je ispitivačica pregledala.

– Za kraj mi je postavila pitanje jesam li se ikad susrela s logopedima i znam li gdje oni rade. Prijemni sam prošla, ugodna je atmosfera bila. Imala sam tremu, no brzo je prošla kada smo krenule dublje s razgovorom. Nije bilo najtežeg djela jer sve je stvarno lagano. Eventualno čitanje, tu me opet uhvatila velika trema, no nije bilo potrebe za time, navodi Ema.

I njoj se, s obzirom na to da je iz Zagreba, sviđa što je prijemni online. Uz to što nema potrebe za putovanjem, veli, kod kuće su kandidati ipak malo više svoji i opušteniji.

– Logopediju želim upisati jer volim rad s djecom i smatram to ugodnim poslom. Na popisu, naravno, imam još različitih studija, no logopedija je prioritet. Idem i na prijemni za logopediju u Zagrebu, očekujem da će proći isto kao i u Rijeci, ali nadam se uz manje treme, kaže Ema koja se i na maturi nada najboljim rezultatima s obzirom na uloženi trud.

Izdvojeni članak

Maturante na Psihologiji mučili produženi odgovori : ‘Jedno pitanje zbunilo je čak i našu profesoricu’

‘Logopediju želim upisati jer je vrlo kreativan posao ‘

Nika, učenica VIII. gimnazije u Zagrebu kaže nam da je njen prijemni trajao desetak minuta. Imala je iste zadatke kao i Josipa i Ema.

– Razgovor je bio jako ugodan, a ispitivačica pristupačna. Prijemni sam prošla. Više bih rekla da sam bila uzbuđena, nego što sam imala pravu tremu. Jednom kad sam počela pričati mi je i to malo treme nestalo. Ne mogu izdvojiti najteži dio prijemnoga, ništa mi nije bilo posebno zahtjevno, kaže Nika.

Smatra da je upravo to što se prijemni održao online umanjilo tremu, a kao i Josipi i Emi, drago joj je da nije morala gubiti vrijeme na put do Rijeke.

– Logopediju želim upisati jer je vrlo kreativan posao te mi otvara mogućnost rada u brojnim sektorima. Nije ni na odmet što je deficitarno zanimanje pa mislim da bih lako našla posao. Na popisu mi je još i pravo koje me podjednako zanima tako da nisam još odlučila koji mi je prvi izbor. Svakako pravo ili logopedija. Idem i na prijemni u Zagreb. Nadam se da će biti sličan kao i ovaj u Rijeci. Očekujem sličan način ispitivanja, kaže nam Nika.

Jučer je napisala ispit mature iz Psihologije i zadovoljna je kako je on prošao. Priprema se za maturu iz Hrvatskoj i ne očekuje pretežak ispit jer se piše na jednoj razini, dok se za Matematiku ne namjerava pripremati jer joj nije bitna niti za jedan faks koji želi upisati.

– Sve u svemu, nadam se da će mature do kraja biti lagane, zaključuje naša sugovornica.

Kada je riječ o prijemnom za studij logopedije u Zagrebu, on će se održati 10. srpnja. A jesu li upali na željene studije maturanti će doznati 19. srpnja iza 15 sati, kada se objavljuju konačne rang-liste upisa na studijske programe.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr