Pretraga

Maturantica završila na hitnoj tijekom eseja iz Hrvatskog: Kolabirala pišući ga u učionici bez klime

A- A+

Maturanti koji su prijavili A razinu ispita iz Hrvatskog jezika, ovog su četvrtka pisali drugi dio tog ispita, esej. On se piše ukupno 160 minuta, a jednoj je maturantici iz Makarske tijekom ispita pozlilo te je u školu po nju morala doći hitna pomoć.

Screenshot: YouTube

Jutros u devet započeo je esejski dio ispita mature iz Hrvatskog jezika na A razini. U Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj jednoj je maturantici tijekom ispita pozlilo, piše portal Makarska Danas, te ju je morala odvesti hitna pomoć.

Učionica nema klime, a maske su obavezne

Maturantica je pisala ispit koji traje ukupno 160 minuta te je u jednom trenutku kolabirala, piše spomenuti portal. Dežurni nastavnici pozvali su koordinatoricu i učenici dali vode te su je otpratili do WC-a, gdje je ona izgubila svijest. Maturantici je pružena pomoć na Hitnoj gdje je dobila infuziju, nakon čega je upućena doma.

Kako navodi portal Makarska Danas, učionica u kojoj je djevojka pisala ispit nije bila klimatizirana, a u SŠ fra Andrije Kačića Miošića samo neke učionice imaju klima uređaje. Valja podsjetiti i da je jedna od mjera za provedbu ispita mature koju je propisao HZJZ nošenje maski tijekom ispita.

– Pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika o izuzeću ne može polagati ispite državne mature, piše uočljivim crvenim slovima u uputama HZJZ-a za provedbu mature.

Izdvojeni članak

Maturanti pisali esej na A razini Hrvatskog: ‘Jedva sam čekala da prođe 30 minuta i da se pokupim iz škole’

Učenici se stalno žale na loše uvjete

Pitanja vezana uz provedbu današnjeg ispita iz Hrvatskog i poviše spomenutog slučaja uputili smo i ravnateljici Evelin Bulić. Do zaključenja teksta odgovore mailom nismo dobili, a na telefon u školi nitko se nije javljao, iako smo pozivali nekoliko puta i to prije 16 sati.

Podsjetimo, danas se pisao esej na višoj razini, a još neki učenici požalili su nam se na nesnosne vrućine.

– Ponovno se nakon pisanja osjećam skuhano, ali sad već to nisu uvjeti u kojima jedna osoba može biti u učionici, a nas je bilo sedmero – dvoje profesora i petero učenika. Ako se već toliko forsira ta matura neka se osiguraju bar ljudski uvjeti, rekla nam je nakon eseja maturantica Nika iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin.

Tema eseja bio je ulomak iz djela Povratak Filipa Latinovicza, a kako je ispit protekao pročitajte OVDJE.

Dopuna teksta, 25. lipnja u 9:50h

Ravnateljica tvrdi kako nije točno da je učenica pisala ispit u učionici bez klime te da maturantica inače ima zdravstvene pošteškoće. Više čitajte na poveznici.