Pretraga

Ravnateljica škole u kojoj je maturantici pozlilo tijekom ispita: ‘Nije točno da učionica nema klimu’

A- A+

Na ljetnom roku državne mature u četvrtak se polagao esej više razine Hrvatskog jezika. Tijekom tog ispita jednoj je maturantici makarske Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića pozlilo, a prema pisanju lokalnih medija u učionici nije bilo klime. Ravnateljica tvrdi kako to nije točno i kako učionica ima klimu, te da je učenici pozlilo jer inače ima zdravstvene teškoće.

Foto: srednja.hr

– Istina je da je maturantici pozlilo i da ju je odvela hitna pomoć, no ne zbog navoda koji su objavljeni u drugim medijima, već zato što učenica ima zdravstvenih poteškoća, kaže za srednja.hr Evelin Bulić, ravnateljica SŠ fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj.

‘Nije točno da učionica nema klimu’

U četvrtak je lokalni portal Makarska Danas objavio kako je maturantica pisala esej iz Hrvatskog koji traje ukupno 160 minuta te je u jednom trenutku kolabirala. Portal navodi i da je učenica ispit polagala pod maskom i bez klime, no ravnateljica ti demantira.

– Nije točno da učionica nema klimu, kaže nam ravnateljica Bulić.

Opisala je i što se točno događalo u školi. Kaže i da nesretni događaj nije omeo ostale učenike jer se sve zapravo dogodilo izvan učionice.

– Dežurna nastavnica je istu učenicu izvela iz prostorije u kojoj se pisao esej te joj ponudila vodu i nešto za pojesti, a za to vrijeme nalazili su se u klimatiziranom prostoru. Provela je jedno izvjesno vrijeme s istom učenicom i kada se je učenica osjećala malo bolje vraćali su se u učionicu no tada je učenici opet pozlilo te joj je pružena pomoć od strane iste dežurne nastavnice, koja je odmah obavijestila i Školsko ispitno povjerenstvo. Tada sam nazvala Hitnu pomoć, a razrednica je obavijestila roditelje učenice. Iz svega navedenoga se vidi da to nije omelo druge učenike s obzirom na to da se učenica nije nalazila u učionici, kaže nam ravnateljica Bulić.

Izdvojeni članak

Maturanti pisali esej na A razini Hrvatskog: ‘Jedva sam čekala da prođe 30 minuta i da se pokupim iz škole’

Škola je tražila pomoć od grada za nabavku klima uređaja, ali ju nije dobila

Priznaje i da sve učionice nisu opremljene klima uređajima. Što se tiče nabavke klima uređaja za prostorije u kojima ih nema, kaže, već je tražila pomoć od grada i okolnih općina upravo za tu svrhu, no nažalost nitko nije pomogao. Ravnateljica Bulić kaže i da se u školi trude tijekom ispita mature učenike smjestiti u učionice koje su opremljene tim uređajima.

– Želim naglasiti da mi uistinu vodimo računa o učenicima i stavljamo ih u klimatizirane učionice za vrijeme pisanja ispita DM, no naravno da se dogodi nekada da zbog velikoga broja učenika nismo u mogućnosti to svaki put ispuniti s obzirom na to da nema svaka učionica klima uređaj, zaključuje ravnateljica Bulić.