Pretraga

Nagrađeno 29 najboljih maturanata u 2023 godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

A- A+

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja ovog su ponedjeljka dodijeljene nagrade najboljim maturantima. Nagradu Soljačić u iznosu od 5.000 američkih dolara, osvojio je Andrej Nikšić iz XV. gimnazije u Zagrebu za stopostotno riješenu maturu iz Matematike i Fizike. Nagradu za Informatiku, u iznosu od 5.000 eura, ove je godine dodijelila tvrtka S&T Hrvatska Mati Marjanoviću iz Gimnazije Pula, dok je nagradu Ante Žužul u iznosu od 5.000 eura za najbolji rezultat iz Hrvatskog  jezika i Povijesti, dobila Dorotea Pešun iz Gimnazije Sisak.

Dodjela nagrada najboljim maturantima 2022./2023. Foto: srednja.hr

Ovog se ponedjeljka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održala svečana dodjela nagrada najboljim maturantima. Početnu je riječ imao ministar Radovan Fuchs, koji je čestitao svim maturantima na uspjehu, ali i njihovim školama koje su ih dobro pripremile za pisanje državne mature.

– Znanje koje steknete vam nitko ne može uzeti, a vi možete otići i mijenjati poslove kako god želite jer ako ste ekspert i stručnjak u svom području onda će vas svi trebati i željeti. Svi ste skupa budućnost Hrvatske i bez mladih generacija visokoobrazovanih i visokostručnih sam razvoj Hrvatske kao društva, gospodarski razvoj neće biti onakav kakav si svi priželjkujemo, rekao je Fuchs.

Nakon govora, dodjelio je Priznanja za izniman uspjeh postignut na državnoj maturi u školskoj godini 2022./2023. Priznanja su dobili maturanti Andrej Nikšić iz XV. Gimnazije u Zagrebu, Mate Marjanović iz Gimnazije Pula i Bruna Bakota iz  III. gimnazije u Splitu.

‘Niste samo naša sadašnjost, već i naša budućnost’

Osim priznanja MZO-a, dodjeljivale su se i druge nagrade. Naime, Nagradu Soljačić za najbolje rješenu maturu iz Matematike više razine i Fizike, dobio je Andrej Nikšić. Nagrada iznosi pozamašnih 5.000 dolara, a uručio ju je ugledni hrvatski znanstvenik, redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić.

– Sve što ste postigli, svaki ispit koji ste položili i svaki projekt koji ste završili, nije samo pokazatelj vaše strasti za učenjem, već i vaše snage, upornosti i hrabrosti. Neka vam ova nagrada posluži kao podsjetnik za ono što ste postigli, a i za ono koliko još možete postići. Ne zaboravite, niste samo naša sadašnjost, već i naša budućnost, rekao je Soljačić i poručio maturantima da nikada ne prestanu učiti.

Nadalje, Nagradu za Informatiku u iznosu od 5.000 eura dodijelila je tvrtka S&T Hrvatska maturantu Mati Marjanoviću, dok je Nagradu Ante Žužul za najbolji uspjeh iz Hrvatskog i Povijesti u istom novčanom iznosu, dobila maturantica Dorotea Pešun.

Izdvojeni članak
najmaturant Andrej Nikšić

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturanti su dobili i po 333 eura

– Ovo je trenutak kojeg ću zauvijek pamtiti. Zahvaljujući gospodinu Žužulu, postoji nagrada za nas koji gravitiramo društveno-humanističkom području. Ova je nagrada pokazatelj svakom srednjoškolcu da može uspjeti u svojim interesima koji ne moraju nužno biti prirodoslovno-matematičke prirode. Zahvalnost svima koji su mi bili podrška ne može se izraziti riječima, napominje maturantica Dorotea.

Izuzev ovih nagrada, MZO je tradicionalno svih 29 najboljih maturanata nagradio novčanim iznosom od 333 eura te posebnim priznanjima prema kriteriju – učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini; ukupno 20 učenika), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100 posto na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite (7 učenika) te učenici koji su dva ispita riješili 100 posto, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija (1 učenik).

Cijelu listu nagrađenih maturanata pogledajte u datoteci koju prilažemo u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab