Pretraga

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturantica Dorotea ove je godine u kombinaciji najbolje riješila mature Hrvatskog jezika i Povijesti pa za to dobiva Nagradu Ante Žužul od 5.000 eura. Dorotea je iz svih obveznih predmeta dobila petice, no rezultatom iz Povijesti uopće nije bila zadovoljna jer je dobila trojku, ali ipak ušla u 79. centil. Na fakultetu koji je odabrala bila je peta na rang ljestvici, a za srednja.hr otkrila je kako se za maturu nije intenzivno pripremala.

Maturantica Dorotea

Maturantica Dorotea dobitnica je Nagrade Ante Žužul 2023. godine | foto: Dorotea Pešun, privatna arhiva

Od prošle godine, uz Nagradu Soljačić i Nagradu za informatiku koje se daju najboljim učenicima na maturi u STEM području, dodjeljuje se i Nagrada Ante Žužul za najbolji kombinirani uspjeh na maturama Hrvatskog jezika i Povijesti. Iznos od 5.000 eura ove godine dobiva Dorotea Pešun iz Gimnazije Sisak.

– Nisam očekivala ovu nagradu jer uopće nisam bila zadovoljna uspjehom iz Povijesti, ali rezultat Hrvatskog jezika je iznimno dobar. Izuzetno mi je velika čast primiti ovu nagradu te trenutno nemam posebnih ideja na što ću ju iskoristiti. Voljela bih počastiti obitelj i prijatelje, a ostatak možda sačuvati za budućnost, otkrila je Dorotea za srednja.hr.

Izdvojeni članak
najmaturant Andrej Nikšić

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

‘Traži se da znate mnoštvo detalja’

Dorotea je na maturi pisala Hrvatski, osnovnu razinu Matematike te višu razinu Engleskoga. Od izbornih odabrala je Politiku i gospodarstvu te Povijest. No, za njih se nije posebno pripremala jer je zaključila da joj izborni predmeti nisu toliko bitni za upis na fakultet. Na kraju je iz svih obveznih predmeta dobila peticu, iz PiG-a četvorku, a Povijesti trojku.

– Na Politici sam ušla u 98. centil, a na Povijesti u 79. centil. Bila sam jako sretna što sam ostvarila dobre rezultate iz bitnih predmeta, no s izbornim predmetima nisam bila posebno zadovoljna i očekivala sam bolje rezultate. No, to me nije brinulo jer sam već nakon objave rezultata bila peta na listi za upis na fakultet, kazala je Dorotea.

Za maturu, rekla nam je iskreno, nije se intenzivno pripremala. Jednom je pročitala skripte za Hrvatski jezik te je rješavala mature iz prijašnjih godina. Najvažnijim smatra cjelokupno srednjoškolsko obrazovanje i koliko je netko redovito učio.

– Najteži predmet zasigurno mi je bila Povijest jer se za nju nisam pripremala i oslanjala sam se na znanje koje sam stekla u školi. Traži se da znate mnoštvo detalja kojima nažalost nemamo toliko vremena posvetiti posebnu pažnju na redovnoj nastavi, objasnila je Dorotea.

Izdvojeni članak
Udžbenici iz povijesti

Loši rezultati na državnim ispitima iz Povijesti: Dvojica profesora za srednja.hr govore što se treba mijenjati

Svoje školovanje nastavlja na Pravnom fakultetu u Zagrebu

U srednjoj školi Dorotea je sudjelovala na brojnim natjecanjima. Na županijskom natjecanju iz Hrvatskoga dva puta je bila prva, a dva puta druga. S Filozofijom je dospjela na državno natjecanje gdje je bila osma.

– Također, pisala sam filozofski esej na engleskom jeziku za kvalifikacije za Međunarodnu filozofsku olimpijadu te sam ostvarila treće mjesto. Upisala sam pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Tražila sam nešto što bi predstavljalo sintezu mojih zanimanja za društvo, povijest i politiku te se pravo učinilo kao izvrstan izbor, naglasila je Dorotea.

Trenutno nema posebne planove za budućnost, a voljela bi završiti fakultet i pokušati pronaći odvjetnički posao u Hrvatskoj. Ako ne uspije otvorena je i za mogućnost rada u inozemstvu. Za hrvatski obrazovni sustav Dorotea je kazala da ga smatra funkcionalnim. Uvijek ima mjesta za napredak, dodala je, ali vjeruje da pristup obrazovanju varira od škole do škole i koliko je pojedini profesor sklon prihvatiti novosti u sustavu.

– Mislim da je mojoj generaciji bilo teže pripremiti se za maturu, ali ne bih okrivila isključivo štrajk i pandemiju. Tu je i razorni potres koji je pogodio moj grad. U toj situaciji na pameti vam je sačuvati svoju obitelj i sebe. Može se reći kako je naše obrazovanje uslijed toga dosta propatilo, ali smatram kako nismo bili toliko zakinuti. Problema s predmetima nikad nisam imala i uvijek sam sve uspjela odraditi kako treba. U tome su nam puno pomagali profesori koji su za nas imali razumijevanja i uvijek se trudili gradivo objasniti na najbolji način, zaključila je Dorotea.

Više o najboljim maturantima:

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024., dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.