Pretraga

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Iako je Fiziku na ovogodišnjoj maturi pala gotovo polovica pristupnika, a prosječna ocjena bila je tek 1,9, bilo je i onih koji su je riješili bez pogreške. Jedan od njih je i Andrej Nikšić, učenik zagrebačkog MIOC-a koji ove godine dobiva prestižnu Nagradu Soljačić. Ona se dodjeljuje za najbolje riješene mature Matematike A razine i Fizike, ali kako je više učenika ostvarilo isti rezultat, presudio je uspjeh na maturi Hrvatskoga. Andrej nam je otkrio kako se dugo dvoumio što će studirati, a 5.000 američkih dolara koje dobiva planira sačuvati ili iskoristiti za neko putovanje.

najmaturant Andrej Nikšić

Dobitnik Nagrade Soljačić 2023. | foto: Andrej Nikšić, privatna arhiva

Za Nagradu Soljačić, koju već godinama najboljim maturantima dodjeljuje ugledni hrvatski znanstvenik, redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić, ulaze maturanti koji su najbolje riješili mature Matematike više razine i Fizike. Kako je i ove godine više učenika bilo s istim rezultatom iz tih predmeta, nagradu dobiva onaj koji je imao najbolji rezultat na maturi Hrvatskog.

Ove je godine to Andrej Nikšić iz XV. gimnazije Zagreb. Na Matematici A razine imao je riješenost ispita od 98,33 posto, na Hrvatskom 96,36 posto, a na Engleskome 94,33 posto. Maturu Fizike riješio je bez ijedne pogreške.

– Već nakon objave rješenja znao sam da sam dobro napisao ispite tako da me visoki postotci nisu previše iznenadili. Možda me donekle iznenadio rezultat iz Hrvatskoga jer sam na eseju dobio maksimalan broj bodova, a nisam mogao unaprijed znati kako će biti bodovan. Mogu reći da sam priželjkivao nagradu, no ne i da sam ju očekivao. Samo jedan maturant dobiva ovu nagradu u generaciji, stoga mi je velika čast da sam baš ja dobitnik te nagrade ove godine, što će mi sigurno biti poticaj da se nastavim truditi i biti što bolji u nastavku školovanja, kazao je Andrej za srednja.hr.

Izdvojeni članak

Izašli konačni rezultati mature: Hrvatski pao svaki deseti pristupnik, ovo su prosječne ocjene po ispitima u 2023.

Sudjelovanje na natjecanjima smanjilo mu je stres kod pisanja mature

Kako kao nagradu dobiva 5.000 američkih dolara, većinu tog iznosa planira sačuvati sa strane, no ne isključuje ni neko putovanje. Za maturu se Andrej u manjoj mjeri krenuo pripremati tijekom proljetnih praznika, a učenju se potpuno posvetio nakon završetka nastave krajem svibnja. Najteži mu je bio Engleski jer se u tom predmetu osjeća ‘najmanje sigurno’ od predmeta koje je polagao.

– Mislim da mi je u pripremi najviše pomoglo znanje koje sam stekao tijekom četiri godine kontinuiranog rada u gimnaziji. Samostalne pripreme za maturu više su mi poslužile kao ponavljanje gradiva, objasnio je Andrej.

Tijekom školovanja Andrej je više puta bio na državnim natjecanjima iz Geografije i Hrvatskoga, a često je bio i među prva tri mjesta. Sudjelovao je i na državnim natjecanjima iz Kemije i Povijesti. U našoj alumni bazi možete vidjeti da je Andrej osvojio i broncu na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi.

– Sudjelovanje na natjecanjima pomoglo mi je u snalaženju tijekom rješavanja težih i važnijih testova, stoga mi polaganje ispita mature nije predstavljalo veliki stres. Mislim da na samo pripremanje štrajk koji smo doživjeli kao generacija nije bio problem, no online nastava zasigurno je. Profesori u mojoj školi dali su sve od sebe da kvaliteta nastave bude što bolja, no vjerojatno to nije bilo tako u svim školama, kazao je Andrej o okolnostima u kojima se školovala njegova generacija.

Izdvojeni članak
pisanje

Maturant je prekršio jedno od četiri pravila na eseju i za to mu se ne treba progledati kroz prste

‘Po završetku studija namjeravam barem neko vrijeme ostati u Hrvatskoj’

Utjecaj nastave na daljinu najviše je vidio tijekom priprema za maturu Fizike i Hrvatskoga. Pojasnio nam je da se gradivo u tim predmetima sastoji od više zasebnih cjelina i da nije sve povezano kao u Matematici. Stoga su i pripreme malo zahtjevnije. Unatoč tome Fiziku je riješio bez pogreške, a upisao je Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

– Dugo sam se vremena dvoumio između više opcija, a odabrao sam FER jer sam zaključio da područja njegovog studija dobro pokrivaju moje interese, a da mi nudi i široko znanje i mogućnosti zapošljavanja. Po završetku studija namjeravam barem neko vrijeme ostati u Hrvatskoj, ali ne isključujem i neko usavršavanje ili nastavak obrazovanja u inozemstvu ako mi se pruži prilika, otkrio nam je Andrej.

Andreja smo pitali i kako bi opisao hrvatski obrazovni sustav. Smatra da nije savršen, ali i da je daleko od lošeg kakvim se nerijetko pokušava prikazati. Koncept državne mature vidi vrlo dobrim jer omogućuje vrednovanje svih učenika jedinstvenim kriterijima.

– Na primjer, što se tiče gimnazija, mnogi govore o smanjenju satnica predmeta koji im nisu važni za kasnije obrazovanje, no mislim da gimnazije upravo služe kako bi pružile široki spektar znanja te omogućile što veći izbor za nastavak obrazovanja, zaključio je Andrej.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024., dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.