Pretraga

Najbolji na maturi: Uspjeh ovisi o srednjoškolskim profesorima

A- A+

Zagrebačku V. gimnaziju završilo je troje maturanata koji su među najuspješnijih 22 pristupnika ljetnog roka državne mature. Spomenutu školu završio je i Zlatko Hrastić kojemu je pošlo za rukom riješiti ispit A razine iz matematike bez greške. Budući FER-ovac poručuje da je ključno osloniti se na svoje profesore, umjesto plaćanja skupih priprema.

Foto: privatna arhiva

Ovogodišni ljetni rok državne mature ispoljio je 22 najuspješnijih pristupnika koji su briljirali prilikom rješavanja jednog ili dva predmeta na višoj razini. Među spomenutom skupinom nalazi se čak 13 kandidata koji su ostvarili maksimalan broj bodova iz matematike, a Zlatko Hrastić iz Zagreba je jedan od njih. Završio je V. gimnaziju, a nedostajalo mu je svega dva posto da bude deveti maturant koji je ostvario stopostotni uspjeh iz matematike i fizike.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: ‘Ispit iz fizike je najlakši na maturi’

Ovakve poklone treba dijeliti državnim prvacima

– Očekivao sam dobre rezultate, ali me iznenadilo da sam ovako dobro napisao maturu. Zahvalan sam jako Ministarstvu i T-Comu na tablet
računalu, ali mislim da bi ovakve poklone trebalo dijeliti državnim natjecateljima, ističe Zlatko.

Bivši učenik V. gimnazije uz stopostotni uspjeh iz matematike, ostvario je 80 posto iz hrvatskog, 91 iz engleskog te 98 posto iz fizike. Ovakve rezultate postigao je zahvaljujući prošlogodišnjim ispitima i samostalnom učenju. Smatra da nije važno koju školu završite, nego da je ključno potruditi se i naučiti gradivo. Prema Zlatkovim riječima matura je prilagođena za upise na fakultete stoga svi imaju iste uvjete kakve bi imali i za prijemne ispite.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: Evo što je potrebno da biste riješili dva predmeta bez greške

Oslonite se na profesore, a ne na skupe pripreme

– Planiram upisati FER jer volim matematiku, fiziku i informatiku i zato što nudi dobre mogućnosti za zapošljavanje u budućnosti, objašnjava jedan od najboljih pristupnika.

Uspoređujući ispite, Zlatko je došao do zaključka kako su engleski i hrvatskog bili zahtjevniji nego prošlih godina dok je matematika bila jednake težine. Što se tiče fizike misli da je ovogodišnji ispit tražio više konstruktivnog razmišljanja, a povećane bodovne pragove povezuje s činjenicom da je njegova generacija malo bolja od prošlogodišnjih maturanata.

Zlatko tvrdi kako se za maturu treba pripremati za vrijeme sva četiri razreda srednje škole, a ne u posljednjih tjedan dana. – Moja preporuka je da se oslonite na svoje profesore umjesto da plaćate skupe pripreme, zaključio je budući FER-ovac iz vlastitog iskustva.