Pretraga

[Najmaturantica] Zadranka Katarina smatra da je samostalna priprema puno korisnija od kolektivne

A- A+

Katarina Vulić studentica je istraživačkog smjera fizike na PMF-u u Zagrebu, koja je tamo dospjela riješivši državnu maturu prošle godine u rangu najboljih 20 učenika, za što je zavrijedila i tablet računalo. Obzirom da je zadarski Mioc, odnosno Gimnaziju Franje Petrića završila s prosjekom 5,0, nije ni čudo što se za maturu spremala samo prolaženjem kroz stare ispite i zadatke iz pojedinih zbirki. U razgovoru nam je otkrila kako se snalazi boraveći u studentskom domu odnosno sputava li je to u učenju, koje razlike vidi u pristupu učenju između srednje i fakulteta te niz drugih detalja.

Katarina Vulić/ Privatna arhiva

Katarina Vulić jedna je od 20 najboljih maturantica po rezultatu na državnoj maturi prošle godine. Od stopostotnog učinka na matematici i fizici dijelio ju je jedan jedini bod. Završila je Gimnaziju Franje Petrića u Zadru, a za fakultet se dvojila između FER-a i PMF-a. Ipak je upisala potonji odnosno istraživački smjer fizike. Kako se i koliko pripremala za maturu, kakve su razlike u pristupu učenju između srednje škole i fakulteta te što bi promijenila u obrazovnom sustavu Hrvatske, otkriva nam Katarina.

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Bez pripreme potpuno riješio fiziku i još dva predmeta s preko 90 posto

Iz dva predmeta joj je besprijekoran test pokvario jedan bod

Kada ste učenica koja ima 5,0 prosjek tijekom cijele srednje škole, pripreme za maturu vam očito traju četiri godine. Stoga one završne i ne moraju biti opsežne, što pokazuje i rezultat ove Zadranke.

– Za maturu sam se pripremala rješavajući stare mature i zadatke iz ponekih zbirki. Moram priznati da se nisam počela pripremati kad sam mislila. Pričekala sam završetak škole, potom iskoristila sunčani tjedan za kupanje te onda krenula s rješavanjem, objašnjava Katarina Vulić.

Iz predmeta koji su joj bili presudni, na kraju je i uz tjedan proveden na plaži, uspjela dospjeti među top 20 hrvatskih maturanata.

– Iz matematike i iz fizike stopostotni učinak mi je pokvario jedan bod, dok su hrvatski i engleski bili nešto niži, prisjetila se rezultata studentica PMF-a

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Drugi po ukupnom rezultatu na državnoj maturi otkriva ključ svoga uspjeha

Ako je utjeha – na fakultetu nije jednostavno kao u srednjoj

Interesiralo nas je i kako se ova izvrsna učenica, snašla u ulozi studentice, uz okolnost da je rodni grad zamijenila Zagrebom.

– Na fakultetu, očekivano, nije jednostavno kao u srednjoj školi. Treba puno raditi, no učenje u kombinaciji s dobrim rezultatima predstavlja mi zadovoljstvo. Uspjesi u školi uvelike su mi pomogli i drago mi je što sam poneke sate slobodnog vremena iskoristila na pripreme za natjecanja jer mi je to pružilo mnogo korisnog znanja. Preseljenje nije mnogo promijenilo moj način rada jer sam i prije bila samostalna u pogledu učenja i škole. Naime, roditelji su imali dovoljno povjerenja da te obveze prepuste samo meni, rekla nam je Katarina.

Dodala je i kako je velika razlika u samom pristupu učenju u srednjoj i na fakultetu.

– Fakultetu se treba posvetiti ako se žele postići dobri rezultati, dok se kroz srednju može ‘provući’. Škola je manja sredina, okruženje je toplije pa je stoga čitav pristup drugačiji, objasnila je.

Osim što se preselila u drugi grad, novi moment joj je predstavljala i činjenica da boravi u studentskom domu. Ipak nije je to pokolebalo, jer je već navikla na glasnu okolinu.

– Budući da je kod mene doma uvijek puna kuća, domska atmosfera ne predstavlja mi smetnju. Drago mi je da nisam u stanu jer je dom jedna od čari studiranja. Dakako, ako poželim potpunu koncentraciju, uvijek postoje prostori za učenje, naglašava studentica iz Zadra.

Katarina Vulić/ Privatna arhiva


Obrazovni sustav bi se više trebao posvetiti natjecanjima u znanju

Katarina nam je otkrila i koju bi stvar promijenila u obrazovnom sustavu Hrvatske. – Voljela bih da se sustav više posveti natjecanjima u znanju. Od malih nogu pratim što se događa na tom području i primjećujem da se svake godine ulaže sve manje sredstava i pažnje što uzrokuje sve manju zainteresiranost i motivaciju. Svim tim mladim ljudima koji postignu velike uspjehe u Hrvatskoj i u svijetu pridaje se premalo pažnje i ne nagrađuje ih se adekvatno za uspjehe koje postignu. Šteta, jer se među mnogima krije ogromni potencijal, zaključuje Katarina.

Počnite učiti na vrijeme – bolje ćete se osjećati i nećete paničariti

Kada je riječ o stvarima koje su joj bile najteže u pogledu mature, odgovorila je u šaljivom stilu.

– Bilo mi je najteže dignuti se ujutro. (smijeh) Šalu na stranu, smetalo mi je što je dio mature iz hrvatskog bio odgođen pa mi je ljetno uživanje započelo malo kasnije, u opuštenom tonu je nastavila Katarina.

A receptom koji preporučuje učenicima za dobre rezultate na maturi, također naglašava da treba zadržati dozu smirenosti i relaksacije te se uzdati prvenstveno u svoje sposobnosti.

– Savjetovala bih maturantima da počnu učiti na vrijeme, osobito ako su tijekom srednje škole bili skloni kampanjskom učenju. Osjećat će se bolje, manje će paničariti kada za to dođe vrijeme i znanje će im biti kvalitetnije. Smatram da je važno pristupiti maturi s dovoljno ozbiljnosti, no istodobno se ne opterećivati previše. Također smatram da je samostalna priprema mnogo korisnija od raznih priprema na koje roditelji svake godine potroše mnogo novaca, jer ona donosi kvalitetnije znanje i uči samostalnom radu i razmišljanju, jasna je Katarina.

Izdvojeni članak

Ovaj maturant je osvojio Nagradu Soljačić vrijednu 33 500 kuna

Iako se na studiju bavi znanošću, u slobodno vrijeme uživa u umjetnosti

Obzirom da je svojim rezultatom pokazala spremnost za velike stvari, pitali smo ju i koje bi si poželjela radno mjesto kada završi sa školovanjem. Tu je opet progovorila Dalmatinka iz nje.  

– To bi bilo radno mjesto s kliznim radnim vremenom. Vidim se u okruženju koje mi daje slobodu da mislim i razvijam svoje ideje koje možda jednom prerastu u nešto korisno. Možda bi to bio nekakav filmski, Dexterov laboratorij. Voljela bih se svakako u budućnosti vidjeti u Hrvatskoj, no smatram da nama mladima ona trenutno ne nudi dovoljno mogućnosti, smatra Katarina priznajući da je to izlizana, ali nažalost i istinita rečenica.