Pretraga

[Najmaturant] Bez pripreme potpuno riješio fiziku i još dva predmeta s preko 90 posto

A- A+

Tomislav Pavičić sadašnji je student FER-a, a ljetos je kao učenik četvrtog razreda V. gimnazije u Zagrebu ostvario sjajan rezultat na državnoj maturi, gotovo bez pripreme. No stvari nisu tako jednostavne kako na prvi pogled izgledaju. Naime Tomislavova je priprema zapravo trajala 12 godina, budući da je za vrijeme cijelog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja imao samo jednu zaključnu četvorku. Sve ostalo bile su petice. Kada je riječ o samoj maturi, imao je sto posto na fizici, matematiku je riješio 97 posto, engleski 94, dok je iz hrvatskog jezika riješio 82 posto testa. Podijelio je s nama iskustva s državne mature te dao neke preporuke za iduće generacije koje će ju polagati.

Tomislav Pavičić Foto: Privatna arhiva

Tomislav Pavičić laganim se korakom prošetao kroz ispite državne mature, riješivši jedan predmet sa stopostotnim učinkom, dok je još dva položio uradivši preko 90 posto zadanih pitanja. Završio je V. gimnaziju u Zagrebu, gdje je imao samo jednu zaključnu četvorku, dok su sve ostalo bile petice. Latinski u drugom srednje ‘kriv je’, što mu u cijelom srednjoškolskom obrazovanju prosjek nije savršenih 5,0.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: ‘Da biste riješili hrvatski bez greške, najvažnije je biti upoznat s ulomcima tekstova’

Iz svakog sam predmeta riješio par testova i to je bilo sve

Kada imate takve ocjene, državna matura i ne zvuči kao prevelik bauk. Tomislavu to uistinu i nije bila.

– Pokušao sam u srednjoj školi kontinuirano učiti pa pred maturu nisam morao puno raditi. Iz svakog sam predmeta riješio par testova prijašnjih matura i to je uglavnom bilo sve. Stopostotni učinak sam ostvario na maturi iz fizike, predmeta u kojem sam osvajao i nagrade na državnim natjecanjima, a matematiku sam riješio 97 posto. Hrvatski jezik položio sam sa 82, a engleski sa 94 posto riješenosti, prisjetio se sadašnji brucoš FER-a.

Iz svog, još uvijek svježeg iskustva dao je i savjet budući pristupnicima kako se ponašati na ispitima državne mature.

– Svakako bih preporučio svima da prvo riješe ono za što su sigurni da znaju kako bi najbolje iskoristili vrijeme ponuđeno za pisanje, a neka na kraju razmišljaju o dvojbenim zadatcima. Takav taktičan i smiren pristup može doprinijeti i boljoj riješenosti, naglašava Tomislav.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: Ostvarila 100 posto na višoj razini matematike, ali više voli kemiju i biologiju

Tomislav otkrio i što ga je živciralo oko mature odnosno što bi trebalo mijenjati

Hladnokrvan i opušten pristup maturi Tomislavu je donijela i okolnost da je zbog uspjeha na natjecanjima već prije mature imao osiguran upis na željeni faks. Ipak neke su stvari oko provedbe mature i njega uspjele izbaciti iz takta.

– Najviše su mi smetali tehnički detalji. NCVVO nikako ne bi trebao otkazivati neki od testova par sati prije nego što se test treba održati, a upravo se to dogodilo mojoj generaciji. Također, svaka bi škola trebala osigurati dobru tehničku opremu za slušni test iz engleskog jezika, voditi računa da nema buke na hodniku i slično, a osobno ni nisam preveliki pobornik državne mature jer mislim da previše košta, a unatoč njenom održavanju mnogi fakulteti svejedno imaju prijemne ispite, objašnjava Tomislav Pavičić.

Tomislav Pavičić Foto: Privatna arhiva

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: Evo što je potrebno da biste riješili dva predmeta bez greške

Nisam pogriješio izborom fakulteta – više učim, ali ono što me stvarno zanima

Tomislav nije imao dilemu oko upisa na fakultet, a ona se nije javila ni par mjeseci nakon što je počeo pohađati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

– Na faksu je za sada sve dobro krenulo. Nisam pogriješio prilikom odabira. Trebam učiti više nego prije, ali me ono što učim uglavnom i zanima, a to je bitna prednost u odnosu na srednju školu. Predznanje mi pomaže u lakšem svladavanju fakultetskog gradiva, no ono je ipak puno šire i zahtjevnije od onog srednjoškolskog, ističe Pavičić opažanja nakon nekoliko mjeseci pohađanja FER-a.

Da je moguće biti sjajan na nekoliko frontova, svjedoči i primjer ovog studenta.

– Slobodno vrijeme sam oduvijek posvećivao sportskim aktivnostima. Član sam kuglačkog kluba Zaprešić s kojim sam osvojio brojne medalje na juniorskoj, a lani i na seniorskoj razini, a uz kuglanje volim igrati i košarku koju sam trenirao 8 godina, za kraj nam je rekao Tomislav, o svojim ostalim interesima.