Pretraga

NCVVO ima važnu obavijest za sve učenike koji na maturi trebaju prilagođene ispite

A- A+

Prema Pravilniku o polaganju državne mature, učenici s teškoćama i kandidati s invaliditetom mogu ostvariti pravo na prilagodbu ispitne tehnologije. Odluka se donosi na temeljem procjene i odluke Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, odakle su obavijestili maturante da za ostvarivanje prava, uz dostavljen obrazac zahtjeva za prilagodbu, moraju dostaviti i dokaze.

Foto: srednja.hr

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je hodogram za ovogodišnje maturante i druge pristupnike kojima je na državnoj maturi zbog teškoće ili invaliditeta potrebna prilagodba ispitne tehnologije. Kako stoji u uputi, za ostvarivanje prava, uz dostavljen obrazac zahtjeva za prilagodbu, potrebno je dostaviti i dokaze o postojanju teškoće, odnosno invaliditeta. U dokaze ulazi rješenje o primjerenom programu obrazovanja ili nalazi i mišljenja liječnika te drugih stručnjaka.

Rok za slanje upita do 15. veljače

Redovni učenici s teškoćama, dakle oni  koji sada završavaju četvrti ili peti razred srednje, u razgovoru s ispitnim koordinatorom/ispitnom koordinatoricom dobit ćete sve potrebne informacije. Kandidati koji su
srednju završili od 2010. do 2021. godine ili su u sustavu obrazovanja odraslih, a nisu imali prilagodbu ispitne tehnologije trebaju proučiti upute za prilagodbu ispitne tehnologije i upit poslati na adresu [email protected] do 15. veljače 2022.

Kandidati koji su srednje obrazovanje završili od 2010. do 2021. godine, a imali su pravo na prilagodbu ispitne tehnologije, odnosno Odluku o prilagodbi upit trebaju poslati na adresu [email protected] do 15. veljače 2022. I kandidati strani državljani ili oni koji su srednje obrazovanje završili prije 2010. godine ili ga završavaju u inozemstvu trebaju proučiti Upute za prilagodbu ispitne tehnologije te upit poslati na adresu [email protected] do 15. veljače 2022. Upute možete vidjeti u dokumentu ispod teksta.

Izdvojeni članak

Zagreb nije prvi: Doznajte iz koje je županije najviši postotak maturanata upisao fakultet u 2021.

Lani je na 3.242 ispita korištena neka od prilagodbi ispita

Inače, prema izvještaju NCVVO-a, prilagodbu ispitne tehnologije na prošloj je maturi imao nemali broj kandidata – 816 pristupnika na ljetnom roku te 187 pristupnika u jesenskom. Uz to, na temelju javnog poziva imenovano je 158 stručnjaka odnosno osobnih pomagača na ispitima državne mature.

– U 3.242 ispita korištena je neka od prilagodbi ispitnoga materijala (uvećan font, uvećan format papira, ispitni materijal na brajici) i/ili prilagodba ispitnoga postupka (upute na crnome tisku, produljeno vrijeme pisanja ispita, izdvojeni prostor, prekidanje i ponavljanje zvučnoga zapisa, osobni pomagač, pisanje ispita izvan škole, izuzeće od cijeloga ispita ili dijela ispita koji učenik zbog vrste i stupnja teškoće u razvoju ne može polagati, korištenje računala za pisanje eseja, korištenje opreme i/ili pomagala). Navedeni broj pristupnika u ljetnome je roku polagao 2928 ispita državne mature, a u jesenskome roku 314 ispit, piše u izvještaju s prošlogodišnje mature.

Podsjetimo, za sve maturante prijave ispita započele su 1. prosinca 2021., a završavaju 15. veljače 2022. godine u 12.00 sati. Sve važne datume vezane uz maturu možete pronaći ovdje. Od 1. veljače maturanti će moći prijavljivati studije, a rokove vezane uz prijave fakulteta možete pronaći na poveznici.

U nastavku možete vidjeti Upute za prilagodbu ispitne tehnologije, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [259.57 KB]