Pretraga

NCVVO objavio rješenja matura iz Kemije i Sociologije, provjerite što vam je točno

A- A+

U ovom tjednu ‘skraćenom’ jednim blagdanom, učenici su pisali samo dva ispita državne mature – Kemiju i Sociologiju. Oba su održana istog dana, u ponedjeljak, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je i zadatke te rješenja tih ispita.

maturantica

Foto: srednja.hr

Proteklog ponedjeljka maturanti, njih oko 3.600 pisalo je ispit iz Kemije, a oko 900 ispit državne mature iz Sociologije.

– Druga ispitna knjižica definitivno je bila teža od prve, iako je i prva imala zahtjevnih zadataka. Sjećam se da mi je muku zadao zadatak s vitaminom C gdje je trebalo izračunati broj atoma vodika, a bila je zadana masa vitamina C 44 grama. U zadnjoj minuti mi je sinuo odgovor, rekla nam je nakon ispita iz Kemije maturantica Valentina.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je zadatke i rješenja obaju ispita – i onog iz Kemije i ispita iz Sociologije, a možete ih vidjeti pri dnu teksta. Iako se bodovni pragovi određuju zasebno za svaku godinu pa će se tako određivati i nakon ispita za ovu, spomenimo kako je u 2022. bodovni prag za dvojku na Kemiji bio 25 posto, a na Sociologiji je iznosio 30 posto. Pragove za ostale ocjene u 2022. možete vidjeti ovdje.

U nastavku se nalaze rješenja ispita mature iz Kemije i Sociologije, s time da su u dokumentu prvo zadaci, a onda rješenja. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Kemija

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Sociologija

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr