Pretraga

Ne mora biti dosadno: Za maturalni rad grafički prikazala učionice i dvorište svoje škole

A- A+

Unatoč tome što se pripremaju za državnu maturu, učenici strukovnih škola uz to pripremaju i maturalne radove. Tako većina ovih dana predaje dovršene radove svojim mentorima, a obrane će uslijediti kroz nekoliko tjedana. Međutim, maturalni rad ne mora uvijek nužno biti pisani rad. Primjer je i rad maturantice Tajane Ile iz Elektrostrojarske škole u Varaždinu, koja je zajedno s još dvoje kolega iz razreda grafički prikazala cijelu školu.

Učenici 4. h razreda Elektrostrojarske škole u Varaždinu su napravili grafički prikaz škole za svoj maturalni rad. Na taj način su si ostavili više prostora za praktično iskustvo, umjesto da pišu klasičan maturalni rad. Tajana je mjesecima radila na 3D prikaz škole, na koji je iznimno ponosna. Kroz intenzivan rad u programu za grafičko oblikovanje shvatila je da je smjer i profesija koju je izabrala – njezin pravi put.

Izdvojeni članak

Nevidljiva gitara kao maturalni rad

Tri mjeseca je intenzivno radila na svom maturalnom radu

– Kroz sve četiri godine u srednjoj školi savladali smo niz vještina, a meni se najviše svidio grafički prikaz, objašnjava maturantica Tajana Ila i dodaje kako je zbog toga odlučila na 3D prikazu temeljiti svoj rad.
Još kad joj je profesor koji joj mentorira rad, Ratko Jakopec, prošle godine zadao zadatak da grafički prikaže školu, znala je što će izabrati kao maturalni rad.

– Radila sam vanjski izgled zgrada škole za što mi je trebalo svega dva dana, no za unutarnji izgled škole mi je trebalo dosta vremena. Gotovo tri mjeseca sam uz školske obveze oblikovala učionice, grafički ih farbala i stavljala brojeve, priča Tajana.

U smjeru medijskog tehničara, na istom radu pridružili su joj se Mihael Sajko i Luka Kolarek koji su napravili grafički 3D prikaz drugih zgrada. Njihov rad dostupan je online, pa ga tako možete pogledati na ovoj poveznici, no prije je potrebno instalirati ‘Unity Web Player’.

Izdvojeni članak

Ekskluzivna lista: Najpopularniji predmeti koje maturanti ove godine biraju


Električari izrađuju pojačala, medijski tehničari snimaju filmove

Dok smjer električara za svoj maturalni rad izrađuju pojačala i slične izume, medijski tehničari snimaju filmove ili pak rade web stranice. – Taj praktičan rad za maturu okosnica je njihova učenja i rada, a mnogi od njih uz rad na maturalnom radu shvate sviđa li im se moguća buduća profesija, objasnio nam je profesor Ratko Jakopec. Dodaje kako smjer medijskih tehničara uglavnom upisuje Grafički fakultet u Zagrebu, sličan takav faks u Mariboru ili se pak spremaju za režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Ni ovaj mladi talent neće ostati u Hrvatskoj

Iako obrana praktičnog maturalnog rada još nije održana, Tajana ima pozitivna očekivanja i vjeruje da će sve dobro proći.
Bilo joj je možda i teže nego kolegama koji su radili pisani rad, jer je sama morala savladati program SketchUp putem kojeg je napravila maturalni rad.
– Nama je profesor Jakopec pokazao osnove tog programa, ali postoji niz stvari koje nisam znala, pa sam morala biti samouka i naučiti se kroz rad, prisjeća se ova maturantica.

Dok većina njezinih prijatelja iz razreda radi web stranice kao maturalni rad, Tajana se zaljubila u 3D modeliranje, odnosno sami grafički dizajn. U tom smjeru će ići i njezina budućnost.
– Želim upisati multimediju u Mariboru, ne želim ostajati u Hrvatskoj. Znam da je taj fakultet kvalitetan jer imam brojne preporuke, objašnjava ova djevojka i dodaje kako svoju karijeru, nažalost, ne vidi u domovini.