Pretraga

Ekskluzivna lista: Najpopularniji predmeti koje maturanti ove godine biraju

A- A+

Maturanti su i ove godine u najvećem broju birali Politiku i gospodarstvo kao izborni predmet na maturi, a Hrvatski jezik na višoj razini puno je popularniji od polaganja istog na nižoj razini. Matematiku većina bira na nižoj razini i to mahom kandidati koji apliciraju na društvene fakultete gdje im nije potrebna viša razina matematike. Iako odjave ispita traju do 1. svibnja, dobili smo uvid u trenutno stanje s prijavama ispita.

Kad se zbroje sve prijave za svaki ispit kojima žele pristupiti kandidati na državnoj maturi, dolazi se do brojke od preko 163 tisuće. Ukoliko svi od prijavljenih kandidata zaista i izađu na svoje ispite, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja isporučit će velik broj ispita u sve škole u državi. Konkurencija će biti najveća na ispitima iz Politike i gospodarstva, ali i Biologije, Fizike i Psihologije.

Izdvojeni članak

Dekan FER-a: ‘Prije državne mature bilo je jednostavnije’

Hrvatski jezik, Matematika i jedan strani jezik obvezni su predmeti na maturi, pa su ih prijavljivali svi učenici. Hrvatski jezik je gotovo 25 tisuća ljudi uzelo na višoja razini, dok je upola manje kandidata ipak izabralo nižu razinu.

Situacija s Matematikom je očekivano, potpuno suprotna. Višu razinu usudilo se izabrati nešto više od 10 tisuća učenika, dok je gotovo 30 tisuća kandidata ipak biralo B, odnosno nižu razinu.

Najpopularniji predmet ponovno je Politika i gospodarstvo, a nakon nje slijedi Fizika te Biologija i Psihologija. Takozvani PIG je ove godine biralo preko 10 tisuća maturanata.
Što se tiče ostalih izbornih predmeta, najmanje prijava zasada ima Logika, pa će ju polagati svega 265 pristupnika.

Svi ovi podaci još nisu definitivni, jer podsjećamo, odjave ispita traju još nekoliko dana. Do 1. svibnja se kandidati moraju konačno odlučiti koji će ispit polagati, jer do tog dana traje mogućnost odjave ispita.

Ukoliko i dalje imate dvojbi oko upisa fakulteta, ovdje možete još jednom provjeriti što vam nude visokoškolske ustanove.