Pretraga

Nevidljiva gitara kao maturalni rad

A- A+

vecernji.hr

Dvoje učenika Srednje strukovne škole Samobor su za maturalni rad izradili prvu nevidljivu električnu gitaru na svijetu. Poduzetni dvojac David Martić i Matija Lastovčić prihvatili su prijedlog svojeg profesora, te izradili gitaru koja služi kao vrhunski alat za sve oni koji bi voljeli naučiti svirati ovaj instrument.

– Ništa slično tome zasad ne postoji u svijetu, a neizmjerno sam zadovoljan kako su David i Matija realizirali ideju, rekao je za Večernji list Ivan Vlainić, profesor dvoje poduzetnih učenika.

Nevidljiva gitara rađena od pleksiglasa, prvenstveno je didaktičko pomagalo. Vrat gitare je opremljen LED diodama, koje ukazuju na to koju žicu treba pritisnuti i koju trznuti. Moglo bi se primjetiti da dio inspiracije za ovakav instrumenti dolazi iz niza kompjuterskih igara, prvenstveno planetarno popularne Guitar Hero.

Gitara je namjenjena početnicima, ali i onima koji žele usavršiti svoje sviranje. Nevidljiva gitara uskoro će biti predstavljena i stručnjacima, i to na Međunarodnom natjecanju inovacija koje će se u rujnu održavati u Zagrebu.

– Nemamo velikih očekivanja, prvenstveno bismo se željeli predstaviti, rekao je Martić. Zanimljivo je dodati da su Davidove i Matijine školske kolege, Jurica Rešetar i Josip Barbić, ove godine već osvojili zlato, srebro i broncu na Sajmu inovacija u Ženevi. Sve pohvale upravi i profesorima samoborske strukovne škole za trud i usmjeravanje svojih darovitih učenika.