Pretraga

Nema ponavljanja engleskog, ali upitno priznavanje bodova iz eseja

A- A+

NCVVO je potvrdio da će se esej A razine vrednovati dodatnim kriterijima prema kojima će se utvrditi je li došlo do prepisivanja. Nakon što svaki esej bude dodatno vrednovan, odlučit će se kako će se ispit tretirati. Neslužbeno saznajemo da do ponavljanja spornog dijela ispita neće doći, a da je najgori mogući scenarij nakon dodatne analize elimiranje bodova iz eseja u ukupnoj ocjeni.

FB page: ‘NCVVO – Nećemo izaći na maturu’

Izdvojeni članak

Ministar Mornar: Premda pravilnik nalaže da se matura poništi, esej se neće ponavljati

U upravo objavljenom priopćenju na stranicama NCVVO koje potpisuje ravnateljica Maja Jukić stoji:

Priopćenje NCVVO-a

Ispit iz Engleskog jezika na državnoj maturi, proveden je bez ikakvih problema u svim školama i na svim ispitnim mjestima. Ispit se sastojao od tri dijela: Čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja.

Ispit je u potpunosti regularan na B razini.

Objava mogućih tema eseja u noći neposredno prije ispita i djelomično poklapanje jedne od četiri spekulirane teme sa stvarnom temom na A razini polaganje ispita, dovela je u pitanje regularnost provedbe toga dijela ispita na A razini.

Sumnja da je objava mogućih tema mogla utjecati na rezultate toga dijela ispita, provjerit će se tijekom postupka vrednovanja. Svaki će se pojedini esej dvostruko provjeravati dodatnim kriterijima analize forme, sadržaja i autentičnosti.

Analiza tog dijela ispita će se također provesti s obzirom na odstupanje kvalitete tog dijela ispita od preostala dva dijela ispita i s obzirom na školske ocjene.

Nakon te provjere ravnateljica Centra će donijeti odluku o tretmanu rezultata tog dijela ispita u ukupnoj ocjeni ispita iz engleskog jezika. Odluka će se donijeti temeljem članka 2. stavak 3. Pravilnika o polaganju državne mature, a u cilju osiguranja jednakih uvjeta i kriterija za sve učenike, odnosno pristupnike. Objava odluke će uslijediti nakon ocjenjivanja i analize.

Najgori scenarij – Nepriznavanje bodova s eseja u ukupnom bodovanju

Podsjetimo, Engleski jezik za A i B razinu pisao se u petak, a čim je završio, postalo je jasno da je veliki broj maturanata s A razine znao za temu eseja prije samog ispita. Dio ispita koji se sastoji od čitanja i slušanja nije sporan, a na B razini nije zabilježeno curenje informacija.

– Jučer sam vidjela tu temu na internetu, a danas se pojavila na eseju. Svejedno je bilo lagano jer sam išla na natjecanje iz engleskog, rekla nam je Doris iz Poljoprivredne škole u Zagrebu.

Neslužbeno smo saznali iz NCVVO-a da smatraju kako ne bi bilo pošteno kada bi se esej ponovio jer bi to zahvatilo učenike koji su pošteno pristupili ispitu. Očekuje se da će se ispit i bodovi priznati, a najgori scenarij je onaj u kojem bi se esejski dio ispita eliminirao iz ukupnog bodovanja.

– Pravilnik i članak 30. kaže da ako dođe do curenja podataka ispit se
treba poništiti. Ponavljati se neće jer je to stres za maturante, a
drugi dijelovi ispita sigurno neće biti poništeni, rekao je Mornar još jučer u Dnevniku HRT-a.

Ostale vijesti o eseju iz engleskog:

Tema eseja iz engleskog A razine pojavila se na internetu noć prije ispita

Lavina burnih reakcija maturanata o slučaju ‘esej engleski’: Evo neki od interesantnijih

[Državna matura] Policija istražuje ‘slučaj engleski’, NCVVO ne zna hoće li esej biti poništen

Ministar Mornar: Premda pravilnik nalaže da se matura poništi, esej se neće ponavljati

Nacionalno vijeće učenika protiv ponavljanja engleskog na maturi