Pretraga

Ministar Mornar: Premda pravilnik nalaže da se matura poništi, esej se neće ponavljati

A- A+

Ministara znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je rekao da se prema članku 30. Državne mature, u slučaju curenja podataka, treba doći do poništenja ispita, međutim ispit se neće ponavljati. Ponovio je da je konačna odluka na NCVVO-a, a da za sada sigurno može reći da neće doći do ponavljanja drugih dijelova ispita koji nisu procurili u javnost.

Foto: Marko Matijević | srednja.hr

Izdvojeni članak

Tema eseja iz engleskog A razine pojavila se na internetu noć prije ispita

Na zahtjev NCVVO-a policija je proširila svoju istragu iz Pule te radi na otkrivanju počinitelja preko kojih je došlo do curenja informacija iz eseja engleskog A razine.

Pravilnik kaže da se ispit treba poništiti, a ministar tvrdi da neće biti ponavljanja

– Pravilnik i članak 30. kaže da ako dođe do curenja podataka ispit se treba poništiti. Ponavljati se neće jer je to stres za maturante, a drugi dijelovi ispita sigurno neće biti poništeni, rekao je Mornar u Dnevniku HRT-a.

U prilogu je gostovao koordinator iz I. gimnazije Zagreb koji misli da se ispit ne bi trebao ponavljati u školama u kojima je matura prošla u redu te da u njihovoj školi postoje višestruke kontrole sustava.

Izdvojeni članak

[Državna matura] Policija istražuje ‘slučaj engleski’, NCVVO ne zna hoće li esej biti poništen

Ministar je naglasio kako je matura dobro osmišljen koncept koji je građanima uštedio stotine milijuna kuna,a maturante spasio od čekanja u redovima.

– Ove godine nije dobro krenulo. Četvero učenika iz Pule napravilo je nešto čega vjerojatno nisu svjesni. Dan poslije se dogodila jedna manja greška koordinatora, a danas najveći problem. Policija se u prvom slučaju pokazala dostojna zadatka, a vjerujem da će biti takvi i sada, izjavio je Mornar.

Ministar čeka da policija utvrdi je li riječ o sabotaži

Na pitanje što je s greškom sustava ministar je ponovio kako će policija do kraja ispitati detalje te vidjeti tko je odgovoran. Istaknuo je kako se na ljudski faktor, kada je uključeno toliko dionika u sustav, ne može utjecati.

– Teško je kvalificirati je li riječ bilo o namjerno sabotaži. Prva dva slučaja sigurno nisu namjerna, a za ovaj treći ja bi pričekao da policija napravi svoju istragu, stava je ministar.

Ministar se očitovao i na tezu da na ispitu zrelosti nisu pali maturanti, nego sustav.

– Na ispitu zrelosti je pao onaj koji je teme eseja dao u javnost, mišljenja je ministar.

Tema eseja iz engleskog A razine pojavila se na internetu noć prije ispita

Lavina burnih reakcija maturanata o slučaju ‘esej engleski’: Evo neki od interesantnijih

[Državna matura] Policija istražuje ‘slučaj engleski’, NCVVO ne zna hoće li esej biti poništen