Pretraga

Objavljena su rješenja probne mature: Možete li skupiti 15/15 na pitanjima iz Hrvatskog?

A- A+

I ove se godine provodila probna matura, ali u nešto drugačijem obliku. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja početkom veljače objavio je ispite na svojoj web stranici, a 1. ožujka objavljeni su i ključevi za odgovore kako bi maturanti provjerili ispravnost svojih odgovora. Donosimo 15 pitanja s probnog ispita iz Hrvatskog, možete li ih riješiti?

matura hrvatski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

U 2022. godini po prvi puta je uz redovnu provedena i probna državna matura, a razlog je bio taj da su ispiti bili sastavljeni prema novim kurikulumima Škole za život. Iako se za ovu godinu u ispitnim katalozima nije puno toga mijenjalo, osim iz Hrvatskog koji se provodi na jednoj razini, probna državna matura provodi se i ove školske godine.

Ovoga puta probni ispiti objavljeni su na web stranici NCVVO-a 1. veljače, a mjesec dana kasnije, proteklog tjedna, izašli su i ključevi za odgovore. Ove godine maturante na Hrvatskom jeziku očekuju brojne promjene. Prije svega, više ne postoje dvije razine tog obveznog ispita, a ponovno će se na eseju određivati zaseban minimalni prag prolaznosti. Uz to, ispit će sastojati od triju, umjesto dosadašnjih dviju cjelina, ali se i dalje piše kroz dva dana, o čemu više možete čitati ovdje. Također, na popisu lektira za esej za iduću godinu nalaze se samo četiri djela, dok ih je do sada bilo desetak.

U nastavku smo izdvojili 15 zadataka s probne mature iz Hrvatskog jezika, možete li ih riješiti točno?

1.

 

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

Za rješenja kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.