Pretraga

[Matura ’23] Objavljen popis djela za esej na maturi iz Hrvatskog jezika u 2023.

A- A+

Ispit mature iz Hrvatskog u 2022./2023. doživjet će najveće promjene otkada se provodi državna matura. Jedna od glavnih je da od 2023. više nema dviju razina predmeta, već će svi maturanti pisati jedinstveni ispit. Ponovno se određuje zasebni prag na oba dijela ispita iz Hrvatskog pa će, laički rečeno, najmanje dvojka na eseju i minimalno dvojka prvom dijelu ispita ponovno biti uvjet za polaganje ispita iz Hrvatskog. Ispitni katalog za taj predmet za 2023. već je objavljen, a iz njega je vidljivo da se na popisu djela za esej nalaze samo četiri glavna djela.

Foto: srednja.hr

Kako smo pisali, na ispitu mature iz Hrvatskog u 2023. doći će do većih promjena. Još je ranije Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja najavio da će pozitivna ocjena iz eseja ponovno biti uvjet za prolazak ispita državne mature iz Hrvatskog jezika, kao i da od 2023. više neće postojati viša i osnovna razina tog ispita, nego će svi maturanti pisati jedinstveni ispit.

Samo su četiri glavna djela

Ispit iz Hrvatskog jezika više se neće sastojati od dviju ispitnih cjelina, nego triju. Prva ispitna cjelina je čitanje, književnost i hrvatski jezik, druga sažetak i pišu se isti dan, a treća cjelina je školski esej. Kako nema razina, svu maturanti imaju isti popis djela za esej i za 2023. godinu na tom se popisu nalaze samo četiri djela.

U školskoj godini 2022./2023. ispituju se na eseju sljedeća književna djela:

1. Tin Ujević – izbor iz poezije
2. Miroslav Krleža – Gospoda Glembajevi
3. Vjenceslav Novak – Posljednji Stipančići
4. Johann Wolfgang Goethe – Patnje mladog Werthera

Kako piše u ispitnom katalogu, na državnoj maturi 2022./2023. piše se interpretacijski esej, koji kao podvrstu uključuje i usporedni esej.

– U interpretacijskome eseju pristupnik iznosi svoje spoznaje o književnosti i pokazuje razumijevanje književnih djela u cjelini tako da na polazno pitanje odgovara središnjom tvrdnjom, koju argumentira na temelju analize zadanoga ulomka i na temelju poznavanja svih sastavnica djela u cjelini, piše u ispitnom katalogu.

U usporednom eseju dodatno može biti zadan i ulomak iz nekog drugog djela

Treba naglasiti kako, kao i prošlih godina, kod usporednog eseja maturantima može, uz gore navedeno glavno djelo, biti zadan i ulomak iz nekog drugog djela koje se obrađuje na nastavi. To uključuje sljedeća djela:

Od 2023. esej mora sadržavati 440 riječi

Esej se, kao i prošle godine, piše 160 minuta, ali za 2023. povećan je broj riječi koje učenici trebaju napisati na 440. Kako piše u ispitnom katalogu za Hrvatski, školski se esej boduje s 15 bodova, ali se postupkom ponderiranja taj se broj množi s dva te je moguće ostvariti ukupno 30 bodova. Minimalni prag kojeg maturanti trebaju ostvariti na eseju da bi dobili pozitivnu ocjenu određuje se tek nakon što maturanti napišu sve ispite u ljetnom roku.

Prilikom ocjenjivanja eseja vrednuje se pet sastavnica: središnja tvrdnja, argumentacija, povezanost teksta, upotreba rječnika, pravopisna i gramatička točnost. Esej se maturantima neće vrednovati ako ne odgovore na zadani zadatak, nemaju dovoljan broj riječi (dopušteno je odstupanje 10% od donje granice zadanoga broja riječi), u slučaju da su se nepristojno izražavali te crtali i ilustrirali u knjižici za pisanje školskoga eseja. Ne vrednuje se ni ako je napisan potpuno nečitkim rukopisom ili velikim tiskanim slovima te ako se pristupnik potpisao punim imenom i prezimenom.

Analize djela za esej i onih koja se obrađuju na nastavi možete čitati u našoj rubrici lektire, dok u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Lektire’ možete rješavati zadatke vezane uz lektire i tako provjeriti svoje znanje.