Pretraga

Od forenzike prometnih nesreća do leta zrakoplovom: Faks organizira STEM radionice za srednjoškolce

A- A+

Učenici završnih razreda srednjih škola pred velikim su životnim odabirom – kojim obrazovnim putem krenuti dalje? I dok su neki potpuno sigurni u ono što žele i svoj studentski život planiraju već nekoliko godina, drugima je donijeti odluku ipak malo teže. I jednima i drugima svidjet će se radionice koje organizira Fakultet prometnih znanosti – provest će niz predavanja i STEM radionica u kojima će učenicima približiti vlastite studijske programe. Donosimo sve detalje.

Na jednoj od radionica radit će se očevid prometne nesreće | foto: FPZ

STEM je unazad nekoliko godina postao je često tražen pojam među Hrvatima na Googleu, a osim toga postao je i dijelom rasprava o smjerovima obrazovanja, razvoja gospodarstva te mogućnosti zapošljavanja. Za one koji (još uvijek) nisu čuli za ovaj pojam, STEM je oznaka za nekoliko različitih vrsta znanosti, a predstavlja akronim četiriju područja na engleskom jeziku – science, technology, engineering i mathematics.

Tehnološki razvoj društva kojem svjedočimo svakodnevno, zahtijeva i velik broj stručnjaka baš u područjima različitih tehnologija. Stoga nije čudno što su uglavnom poslovi u STEM područjima više plaćeni, ali i češće otvoreni i dostupni te što se učenike i studente potiče na obrazovanje baš u ovim smjerovima. Iz tog razloga i Ministarstvo znanosti i obrazovanja svake godine dijeli velik broj STEM stipendije za studente STEM područja.

Među STEM fakultete spada i Fakultet prometnih znanosti, pa tako i studenti ovog faksa mogu primati STEM stipendiju. Shodno tome, ovaj fakultet bit će najbolji izbor za učenike kojima leže predmeti poput matematike, fizike, informatike, statistike ili mehanike.

Izdvojeni članak

Obišla sam tri laboratorija Fakulteta prometnih znanosti: Osim što sam se zabavila, otkrila sam čime se bave

STEM radionice za STEM-ovce

Kako bi pomogli studentima koji nisu sigurni oko odabira pravog studija, Fakultet prometnih znanosti kroz cijeli travanj i dio svibnja organizira STEM radionice. Teme ovih radionica povezane su sa studijima koje je moguće upisati, a predavači će biti profesori FPZ-a.

Dio radionica provodit će se online, dio uživo na Kampusu Borongaj ili u drugim prostorima gdje FPZ provodi nastavu, a dio hibridno. Sve ovisi, naravno, o samoj temi predavanja. Na radionice se mogu prijaviti učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola.

Koje su teme radionica?

Teme, naravno, imaju veze s onime što se uči na studijima Fakulteta prometnih znanosti, a takvim predavanjima se želi kroz zanimljiv sadržaj srednjoškolce pobliže upoznati s tehnologijom prometa, logistikom i aeronautikom. Uz to, svi zainteresirani dobit će informacije o mogućnostima studiranja na FPZ-u i dobiti malo bliži uvid u to kako funkcionira sam fakultet.

Tema radionica je mnogo, a sve su povezane s onim što se radi na fakultetu | foto: FPZ

1. Mogu li ja upravljati zrakoplovom?

Radionica namijenjena onima koje zanima kontrola leta. Sudionici će moći iz prve ruke iskusiti kako je to nadzirati, kontrolirati i upravljati zrakoplovima u letu i dobiti dojam kako je to biti kontrolor leta. Da sve dobije još ‘ozbiljniji’ ton, učenici će uz pomoć i pripremu stručnog osoblja sjesti na radarsku poziciju kontrolora leta i izdavati naredbe pilotima za siguran i neometan let kroz Hrvatski zračni prostor.

2. Poletimo zajedno među oblake

Na ovoj radionici sudionici će imati priliku upravljati avionom. Ne pravim avionom, ali razlika će teško biti uočljiva! Uz to, provest će se edukativna radionica upoznavanja sa zrakoplovnim instrumentima i upravljačkim površinama te će se učenici upoznati i sa samim procesom obrazovanja i kako se to postaje pravi pilot!

Fakultet prometnih znanosti

Na jednoj od radionica sudionici će moći voziti zrakoplov u simulatoru | Foto: FPZ

3. Primjena platforme Arduino u prometu i transportu

Kroz ovu radionicu sudionici će pobliže upoznati Arduino platformu i mogućnosti njene primjene u prometu i transportu. Osim rada sa softverom i upoznavanjem s osnovama C++ programskog jezika, učenici će se upoznati i s osnovnim elektroničkim komponentama potrebnima za sastavljanje Arduino elektroničkog sklopa.

4. Primjena bespilotnih letjelica (dronova) u prometu i logistici

Na ovoj radionici sudionici će se upoznati s konkretnim primjerima upotrebe dronova u prometu, pravilima njihovog korištenja te kako izgleda očevid prometne nesreće koji se radi s dronom. Osim toga, učenicima će biti prikazano kako mogu napraviti svoj prvi 2D ili 3D računalni model drona.

Izdvojeni članak

Kako izgleda studiranje na inženjerskom faksu? Studenti su uključeni u projekte, a faks im može služiti kao inkubator za pokretanje startupa

5. Analogije između usmjerivača u Internet mreži i raskrižja u cestovnoj mreži

Radionica na kojoj će se kroz različite primjere pokazati prava primjena prometne znanosti – od povezanosti semafora do aplikacija na internetu. Sudionicima će biti objašnjeno kako podaci dolaze na mobilne uređaje, ali i što može poći po krivu. S FPZ-a upozoravaju kako će se koristiti i nešto matematike, ali ništa što jedan budući student ne bi mogao podnijeti.

6. Animacija cestovnih raskrižja putem specijaliziranih programskih alata

Na ovoj radionici bit će pojašnjeno kako zapravo funkcioniraju cestovna raskrižja i koja tehnologija stoji iza toga. Sudionicima će biti prikazano kako se izrađuje simulacija cestovnog raskrižja, ali i kako se ponašaju vozila i pješaci na raskrižjima u određenim situacijama. Sve to je moguće zbog programskih softvera koji se koriste za optimizaciju rješenja prometnih raskrižja, a s kojima će sudionici također biti upoznati.

Simulacija prometa na Glavnom kolodvoru u Zagrebu | foto: FPZ

7. Zašto je putnik na susjednom sjedalu zrakoplova platio kartu upola manje od mene?

Ova radionica zanimljivog naziva pružit će informacije o organizaciji putničkih letova i sofisticiranim tehnologijama koje stoje iza svega što omogućuje kupnju i rezervaciju karata. Kako se postavljaju cijene, na koji način se određuju cijene karata za koje putnike i kako je moguće dva susjedna sjedala platiti različito, samo su neka od pitanja na koja će se odgovoriti na ovoj radionici.

8. Jesam li siguran u avionu? Otmica zrakoplova, bomba, sabotaža – što učiniti?

Kako se upravlja sigurnošću u zrakoplovstvu? Koji se sustavi i mjere koriste? Što se poduzima da se spriječe nesreće i nezgode u zrakoplovstvu? Koji se postupci provode u slučaju nesreće ili nezgode? Kako se može prijaviti sumnja u pojavu nesigurnog događaja ili saznanje o mogućem propustu koji može dovesti do nepovoljnih ishoda? Samo su neka od pitanja na koja će se odgovoriti na ovoj radionici.

9. Forenzika prometnih nesreća

Polaznici radionice upoznat će se s načinom obavljanja očevida prometnih nesreća i s opremom koja se koristi prilikom očevida prometnih nesreća. U sklopu radionice provest će se Crash test odnosno sudar vozila prilikom kojeg će se koristiti lutka-Dummy koja simulira kretanje ljudskog tijela uslijed sudarnog procesa. Stoga, polaznici će na mjestu prometne nesreće izvršiti očevid.

10. Voze li vlakovi sami?

Na radionici će učenici biti upoznati s osnovama rada na željeznici i upravljanjem željezničkim prometom pomoću makete. Kroz umanjene verzije željezničkih kolodvora i pruga opremljenih s pripadajućom signalizacijom te željezničkih motornih vlakova i lokomotiva s putničkim i teretnim vagonima, polaznicima radionice bit će pojašnjeno kako se upravlja željezničkim sustavom i što je sve uključeno u taj proces.

Maketa željeznice može simulirati sve situacije koje se mogu dogoditi na hrvatskim željeznicama, ali i izvan granica Hrvatske. | foto: srednja.hr

11. Kako vidimo i doživljavamo prometnu signalizaciju?

Na ovoj radionici će se polaznike kroz osnovne pojmove uvesti u svijet prometne signalizacije. Objasnit će se kako se izrađuje prometna signalizacija, ali i kako se ispituje njihova kvaliteta. Osim toga, na radionici će biti prezentiran simulator vožnje koji služi za provođenje istraživanja vezanih uz ponašanje vozača u simuliranim prometnim uvjetima.

12. Simulacija upravljanja logističkim procesima proizvodnjom svjetiljki (The Torch Game)

Na ovoj radionici pojasnit će se logistički procesi koji stoje iza proizvodnje svjetiljki kroz igru The Torch Game. Simulacijom će se prikazati proizvodna linija, prijevoz robe te kupnja proizvoda, a sve će biti ‘začinjeno’ i realnim situacijama koje se mogu dogoditi, kao što su neke greške. Sudionici će biti uključeni u cijeli proces i zajednički dolaziti do rješenja.

Dio radionica bit će online ili hibridno, a dio će se odvijati uživo uz vježbe ili simulacije. Radionice će se odvijati kroz travanj i svibanj, a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se putem ovog linka. Sve informacije o radionicama moguće je pronaći na ovom linku.


Članak je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta prometnih znanosti.