Pretraga

Od hrvatskog nema straha

A- A+

she.hr

Datum polaganja ispita iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, 23. svibnja, sve je bliže. Do tada svatko prolazi svoj način priprema, a evo kako to rade neki od vaših konkurenata na maturi.

 Prije nego uđemo u priču valja napomenuti da se ispit iz hrvatskog jezika sastoji od  Književnosti i jezika te Školskog eseja. Svaka ispitna cjelina nosi 50 posto ukupnog (ne)uspjeha na ispitu. Ispiti na obje razine traje četiri sata. Prvi dio, Književnost i jezik, piše s 80 , a Školski esej 160 minuta bez stanke. Esej se piše dva dana nakon prvog dijela. Zbog ubojitog ritma preporučavamo vam da ponesete bocu vode sa sobom.

S katalogom u ruci, brige nema

Uvijek ima onih koji ne brinu previše oko hrvatskog jezika. Jedan od takvih je Dino, učenik ekonomske-birotehničke škole, koji još nije počeo s intenzivnim pripremama.

– Uzeo sam iz jednih dnevnih novina kataloge iz hrvatskog, engleskog i matematike. Rođakinja mi je dala svoje materijale, bilježnice i ostalo, baš za hrvatski jezik, ali to mi sve skuplja prašinu. U školi imamo organizirane pripreme jednom tjedno, otkrio je Dino.

Učenje iz čitanke

Dok jedni nisu još ni počeli drugima su pripreme u punom jeku. – Tek sam odnedavno počela učiti za maturu. Nisam dosad išla na pripreme i ne vjerujem da ću ići jer smatram da sama mogu naučiti. Srećom, imam brata u prvom razredu gimnazije pa koristim njegove knjige. Za ostale razrede imam svoje čitanke pa ću ih prijeći ponovno sve. Što je sigurno sigurno je, rekla nam je Antonela, učenica ekonomske-birotehničke škole.

Pomoć prošlogodišnjih maturanata

Često čujemo kako dvojka ponekad vrijedi više od nečije petice. Tako i Lovre, učenik Gimnazije u Metkoviću, smatra da će proći bolje na maturi nego u školi jer je imao prezahtjevnu profesoricu.

– Pripremam se za maturu od proljetnih praznika. Imamo organizirane cjelogodišnje pripreme u školi jednom tjedno. Za hrvatski se pripremam tako što kod kuće čitam skriptu koju su sastavili prošlogodišnji maturanti. Uz to riješavam prošlogodišnje testove s državne mature i nacionalnih ispita na internetu, kazao nam je Lovre.

Čini se da, prema ovom našem malom uzorku ispitanika, hrvatski nije predmet koji zahtjeva odlazak na organizirane pripreme. Prelistavanje starih bilježnica, čitanki, priručnika i kataloga većini se čini dostatnom pripremom. Pamet u glavu i sretno svima!