Pretraga

Oko 7.200 maturanata pisalo Fiziku: ‘Zaboravio sam kalkulator pa nisam rješavao zadatke iz druge knjižice’

A- A+

Najpopularniji izborni predmet na državnoj maturi i ove je godine Fizika. Ispit je prijavilo 7.230 maturanata, a pisao se jutros od devet pa sve do podneva. U ta tri sata učenici su morali riješiti 37 zadataka, a kako je ispit prošao otkrilo nam je četvero maturanata iz različitih škola.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Znanje u području mehanike, termodinamike, elektromagnetizma, titranja, valova i optike te moderne fizike morali su danas pokazati pristupnici koji su danas izašli na ispit mature iz Fizike. U 180 morali su riješiti 37 zadataka.

Dio pitanja se ponovio

– Iskreno, koliko sam se bojala mature mislim da sam ju čak dobro i rješila. Trenutno osjećam veliko olakšanje pošto sam s Fizikom obavila sve izborne predmete. U prvom dijelu su se ponovila neka pitanja kao npr. što nastaje gama raspadom i koja tvrdnja ne vrijedi za dva satelita, većina toga je bilo dosta poznato, dok u drugom dijelu niakako nisam znala riješiti zadatak sa intenzitetom zvuka i za zadnji sa trokutom nisam baš sigurna je li točan, ali zadatak sa jačinom grijača se opet ponovio. Kroz dosta starih matura i sve formule prolazili smo sa profesoricom iz Fizike Ivanom, koja je izdvojila puno vremena za nas za što sam joj jako zahvalna jer mi je to puno pomoglo, kaže nam nakon ispita maturantica Sara iz Gimnazije Beli Manastir.

Ističe i kako je vremena za rješavanje svih zadataka bilo sasvim dovoljno.

– Čak i previše jer nakon tri sata pisanja već postaje naporno i gubi se koncentracija. Ovogodišnji ispit nije bio puno teži od prijašnjih, nekako su bili podjednako teški i, kao što sam rekla, neka pitanja su se ponovila pa smo imali sreće. Nadam se da ću dobiti trojku ili možda više. Planirala sam na Stomatološki, ali s obzirom na to da je dosta teško upasti, vidjet ćemo gdje ću završiti, kaže nam Sara.

Izdvojeni članak
povijest državna matura

Pričali smo s maturantima nakon ispita iz Povijesti: Zapeli smo na pitanju o poznatim vratima

‘Zadnjih pet minuta mojih pola sata rješavanja stigao sam razmisliti o smislu života’

Karlo iz Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku s ispita je izašao nakon pola sata, s tim da drugi dio testa nije riješio jer je – zaboravio kalkulator.

– Ukupni dojam nije loš, 3/5 bih rekao. Došao sam napisati Fiziku jer sam odabrao taj izborni zajedno sa Informatikom jer mi željeni fakulteti to traže. Ispit sam napisao u rekordnom vremenu od pola sata u kojih sam stigao razmisliti o svim pitanjima iz prve knjižice, što su pitanja višestrukog odabira, te odgovoriti na njih koliko se sjećam s nastave. Nisu bila previše teška, sve smo to jednom barem na nastavi prošli. Stigao sam i pročitati zadatke iz druge knjižice, ali sam zaboravio ponijeti kalkulator pa se nisam obazirao rješavati ih, kaže nam Karlo.

I on smatra da je 180 minuta i više nego dovoljno za rješavanje ovog ispita.

– Zadnjih pet minuta mojih pola sata rješavanja stigao sam razmisliti o smislu života i onda sam napustio učionicu, te otišao na kavu sa prijateljima koji su imali slična iskustva s Fizikom. Postoji mogućnost da dobijem dvojku, ali sumnjam. Zapravo mi ni nije bitno koji fakultet upišem, samo da ga upišem, kaže nam Karlo i dodaje – ‘negdje će biti sigurno mjesta i za mene koji ću proći samo osnovne mature’.

Izdvojeni članak
državna matura

Stigla rješenja ispita mature iz Kemije i Sociologije: Ovako ste trebali riješiti zadatke

Vremena je i previše

Da je ispit bio stresan kao i svaki drugi, ističe Ana iz Zagreba. No, dodaje, za nju je sve prošlo dobro.

– Najteži zadatak mi je bio onaj sa valovima, ne mogu se točno sjetiti kako ide, ali mislim da je to peti po redu u drugoj knjižici. Bio je jedan zadatak sa satelitima koji sam vidjela i na prijašnjim maturama. Pripremala sam se tako što sam slušala predavanja od studenata sa PMF-a i kroz prijašnje mature. Mislim da nisu zadatci teži nego na prijašnjim maturama. Vremena je po meni bilo i previše, većina u mojoj grupi je izašlo barem sat vremena prije završetka ispita, a očekujem jednu solidnu trojku, kaže nam Ana, maturantica Tehničke škole u Zagrebu koja planira upisati Fakultet prometnih znanosti.

Puno prije isteka vremena za pisanje s ispita je izašao maturant Matej iz Elektroteničke i prometne škole u Osijeku.

– Pa dojam je bio okej, nije bilo preteško a nije ni bilo prelagano, većinom su obuhvatili gradivo cijelog srednjeg školovanja, od početka pa do kraja. Meni je osobno najteži bio zadatak koji donosi četiri boda, jedan među zadnjima. Od prošlih matura jedino se sjećam zadataka sa otporom, strujom i snagom, brzinom i osnovnim stvarima. Nisam se iskreno pripremao puno, riješio sam jedan ili dva ispita od prije i činio se iskreno težim naspram prošle godine, no to je samo moje mišljenje. Bilo je i više nego dovoljno vremena za rješavanje svega, mislim da je 180 minuta čak i previše za sve ovo, da se stigne to sve i ranije, veli nam Matej.

U njegovoj, kao i školama naših ostalih sugovornika, ispit je protekao bez incidenata te naglašava kako su se u školi poštivale sve epidemiološke mjere koje je zadao HZJZ.

– Očekujem iskreno barem prolazak, pisao sam Informatiku i Engleski A razinu, pisati ću još Hrvatski B i Matematiku A. Trenutno ne želim ništa upisati nego si naći posao i ustabiliti život, pa tek onda nastaviti sa školovanjem, veli nam Matej.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.