Pretraga

Stigla rješenja ispita mature iz Kemije i Sociologije: Ovako ste trebali riješiti zadatke

A- A+

Proteklog ponedjeljka na ljetnom roku državne mature pisali su se ispiti iz Kemije i Sociologije. Kemiju je prijavilo  3.599 maturanata, dok je Sociologiju pisalo njih 376. Zadaci i rješenja oba ispita objavljeni su ove srijede.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je rješenja ispita mature iz Kemije i Sociologije. Kemiju je u ponedjeljak pisalo oko 3.500 maturanata, a taj trosatni ispit kod nekih je ostavio gorak okus u ustima, dok drugi kažu da im nije bio pretjerano težak.

– No, u jednom trenutku kada sam zablokirala sam samo poželjela da se dogodi nešto zbog čega bismo trebali prestati pisati test. Listam stranice, tražim što sam riješila, a što još nisam, brojim unaprijed izgubljene bodove i tako… Grozno. Očekivala sam da ću dobiti četiri ili pet, a sad bolje da ne očekujem ništa, rekla nam je nakon ispita maturantica Anamarija.

Podvojenih su dojmova i maturanti koji su izašli na Sociologiju.

– Najteži zadatak mi je vjerojatno bio prvi u produženim odgovorima s interakcionizmom i konfliktom, teško je bilo skratiti tako nešto opširno da stane i smisliti argumente. Kako sam prijavio ispit samo u slučaju da se predomislim za studij nisam se ništa pripremao, eventualno nešto sitno iz poštovanja prema predmetu, rekao nam je nakon pisanja maturant Robert.

Rješenja i zadatke oba ispita možete vidjeti u dokumentima u nastavku, prvo su u dokumentu zadaci, a onda rješenja (ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu). Napomenimo i kako je lani prag prolaznosti na Kemiji iznosio 25 posto, a na Sociologiji 30 posto, dok pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

Kemija

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.53 MB]

Sociologija

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.47 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.