Pretraga

Oko ovog se i dalje vode rasprave: Evo kako se ocjenjuju eseji na maturi iz Hrvatskog i Engleskog

A- A+

Na maturi iz Hrvatskog jezika kao i onoj iz Engleskog, kod maturanata se, između ostaloga, ispituje i vještina pisanja kroz esej. Iako je to na Hrvatskom donedavno bio slučaj, ove godine nema zasebnog minimalnog praga za esejski dio ispita.

Foto: srednja.hr

Vječno pitanje maturanata ono je moraju li dobiti minimalno dvojku na eseju iz Hrvatskog i Engleskog kako bi položili taj predmet mature. Ukratko, odgovor je – ne.

Ispit Hrvatskog jezika, kao i Engleskog ocjenjuje se kao cjelina, odnosno minimalni bodovni prag određuje se za cjelokupan ispit, a ne za svaku ispitnu cjelinu zasebno. No, iako se esej na Hrvatskom piše odvojeno od ispita iz jezika i književnosti, maturanti mu moraju pristupiti. U slučaju neizlaska na esej ili ispit iz jezika i književnosti, padaju Hrvatski.

Esej na Hrvatskom donosi 1/3 od ukupnog broja bodova, odnosno 40 od 120. Iako ne postoji razlog zbog kojeg maturant ne bi pokušao napisati barem nešto u eseju, u teoriji je moguće predati potpuno prazan list i uz dobro napisan ispit iz književnosti i jezika položiti Hrvatski. Kako su otkrili iz NCVVO-a nakon prošle državne mature, u 2020. je 611 pristupnika položilo ispit iz Hrvatskoga jezika, a imalo je nulu na esejskom dijelu ispita.

Iste godine, a netom prije nego je ministar Radovan Fuchs zasjeo na čelo Ministarstva znanosti i obrazovanja, NCVVO je zatražio izmjene Pravilnika o državnoj maturi. Između ostaloga, traže i da se za esej iz Hrvatskog ponovno uvede minimalni bodovni prag, odnosno da bez minimalno ostvarene pozitivne ocjene iz eseja maturanti ne mogu proći ispit iz Hrvatskog. No, taj prijedlog još uvijek leži u ladici Ministarstva.