Pretraga

Opća kultura iznenadila maturante: Na ispitu iz PiG-a situacija teška kao u državi

A- A+

Treći predmet po broju prijava za ljetni rok državne mature bila je Politika i gospodarstvo, koju je danas pisalo oko 5.800 kandidata. Prema ocjenama dvojice zagrebačkih gimnazijalaca, bilo je teže od očekivanog, jer su ove godine sastavljači, u test uključili više pitanja iz opće kulture, koja se dakle nisu mogla naći u literaturi. No, maturant Tehničke škole u Požegi nam veli da mu je upravo to odgovaralo. 

Mirna Pibernik/ www.flickr.com/photos/mirnapibernik/

Preko 5.800 pristupnika danas je polagalo ispit iz Politike i gospodarstva. Za 60 zadataka su imali 90 minuta, no prema iskustvima maturanata koji su nam analizirali situaciju oko ispita, to je bilo i više nego dovoljno vremena. Štoviše, maturant II. gimnazije nam objašnjava da je test iz PiG-a rješavao svega sat vremena, a da je među zadnjima izašao iz učionice.

Izdvojeni članak

Pristupite prijašnjim pitanjima i saznajte koliko ste spremni za maturu iz PiG-a

Vremena na bacanje, ali i pitanja koja znaš ili ne znaš

PiG se izučava samo jednu školsku godinu, što može zvučati kao olakotna okolnost na testiranju. Međutim, literatura iz dva široka područja, kao i Ustav RH te pitanja iz domene opće informiranosti, mogu dosta zakomplicirati situaciju. Prema sudu naših gimnazijalaca to se na kraju i dogodilo. 

– Bilo je teže nego prethodnih godina, što zaključujem po tome da sam rješavao testove s prethodnih godina, a i po tome što je bilo puno više pitanja iz opće kulture odnosno politike, koja si ili znao ili nisi. Nisi to mogao proći kroz literaturu, objašnjava nam Bruno, maturant II. gimnazije u Zagrebu.

No, kao i obično, dobra priprema rješava sve potencijalne glavobolje na bilo kojem ispitu. 

– Ja sam kupio Profilov priručnik za državnu maturu iz PiG-a, koji ima 250 stranica i niz pojedinosti. Prolazio sam ga sedam dana i još
sam jučer prošao 4-5 testova iz prethodnih godina, tako da na kraju očekujem 80-90 % riješenosti testa, govori nam Bruno, koji je ovaj predmet pisao na maturi jer mu je blizak s poslovnom ekonomijom koju namjerava upisati.

Dodao je i kako je uz sva iznenađenja koja su se pojavila na ispitu, imao i više nego dovoljno vremena za polaganje ispita. 

– Izašao sam nakon sat vremena, a prije toga sam tri puta
pregledao test i razmislio o pitanjima koja nisam znao. A kada sam izlazio bilo je još svega par kolega u učionici, opisuje nam Bruno.  

Izdvojeni članak

[Matura ’17] PiG: Provjerite što vas očekuje na maturi iz jednog od traženijeg izbornog predmeta

U vrlo opuštenom izdanju, bio je naš drugi sugovornik, koji je analizirao ispit. Očito okolnost da mu to ne igra presudnu ulogu za upis na faks, je umanjila brigu. Pri tome je priznao da je uočio i pokušaje prepisivanja koji nisu sankcionirani. 

– Ispit je prošao teže nego inače, bilo je pokušaja prepisivanja, no nitko to nije primijetio jer nije obraćao pozornost na to. Imao sam i previše vremena tako da sam stigao i dvaput provjeriti sve odgovore. Očekujem trojku jer sam se pripremao svega par dana, a razlog što se nisam pripremao više je jer ne planiram upisati nešto što i nema pretjerane veze s politikom i gospodarstvom, govori nam Niko, maturant Klasične gimnazije u Zagrebu, kojemu je prvi izbor za upis Grafički fakultet u Zagrebu.

Jan se pripremao samo Ustavom, ali je vrlo zadovoljan odrađenim ispitom

Maturant Tehničke škole Požega, ne dijeli stav zagrebačkih kolega da je ispit bio teži nego prethodnih godina. Premda se pripremao jedino čitajući Ustav, očekuje vrlo dobru ocjenu. 

– Iskreno očekivao sam da će ispit biti puno teži. Mislim da je većina pitanja bila razumljiva, jasna i najbitnije jednostavna. Sviđa mi se što je bilo nekoliko zadataka koji se baziraju na primjerima iz prakse. Vremenski nije bilo apsolutno nikakvog pritiska, završio sam otprilike pola sata prije kraja a koliko sam vidio i ostalim kolegama nije trebalo previše vremena. S obzirom da se nisam pretjerano pripremao, za pripremu sam koristio jedino Ustav RH koji mi je poprilično pomogao, stoga očekujem četvorku, govori nam Jan, koji ima želju upisati marketing ili menagement.