Pretraga

Oproštaj od škole kakav se ne pamti: Maturantica posvetila dirljivo pismo profesorima

A- A+

U posljednje vrijeme često se na društvenim mrežama može naići na videozapise u kojima učenici vrijeđaju ili maltretiraju svoje profesore. Potpuno drugačija priča stiže iz Medicinske škole Rijeka, ovoga puta u obliku pisane riječi. Baš kao i deseci tisuća hrvatskih maturanata, od srednjoškolskog obrazovanja proteklih se tjedana oprostila i maturantica te škole Doris Kedžo. Taj kraj značio je i oproštaj od omiljenih joj profesora, kojima je Doris posvetila status pun hvale. Željela, je kaže nam, razbiti negativu kada su u pitanju vijesti o odnosu učenika i nastavnika. Cilj joj je bio, veli nam Doris, ukazati i na krasne ljude kojih će se zauvijek sjećati, a koji su joj uljepšali period srednjoškolskog obrazovanja te pokojeg osnovnoškolca (koji se dvoumi oko upisa) navesti u Medicinsku školu Rijeka. Bolje reklame za školu zasigurno nema – status maturantice Doris, uz njeno dopuštenje, u nastavku prenosimo u cijelosti.

Dugi post, oprez!
5 dugih, 5 prekrasnih.
Šaka suza, vrića smija! ?

A sad samo za one koji planiraju upisati Medicinsku. Dobro, može i za ostale kojima se da čitati.
U podrumu imaš Fitness, i dvije najjače profesorice na planeti. Daj si priliku da ih saslušaš i skupa ćete stvoriti svemir.

Negdje na pol puta od prizemlja do podruma imaš kralja domara, on ti dođe kao svojevrsna psihoterapija. I ako imaš sreće, izvući će te baš kad ti se najviše ne bude dalo biti na satu.
Od ulaza, u hodniku lijevo, imaš knjižnicu. Tamo te čekaju dvije najbolje tete, profesorice knjižničarke. Uz dobru glazbu, času razgovora, fora sličice i poruke, uvijek će ti preporučiti knjigu koja ti najviše paše. I čudit ćeš se dugo kako im to uvijek uspije. Meni baš nikad nisu pogriješile. ?

Čarobni trenuci i sati koji se pamte

Izdvojeni članak

Riječki maturanti razrednika iznenadili dirljivim oproštajnim pismom

Uz knjižnicu je naša konferencijska. Mjesto na kojem se svakog mjeseca okuplja 31 učenik, mjesto na kojem se razgovara, mjesto na kojem se uvijek teži boljem i kvalitetnijem. Tamo se probaj ubaciti, nećeš zažaliti. Ako ne uspiješ ući u vijeće, možeš i u debatni klub. Tamo te čeka profesorica koja te svakim razgovorom tjera na razmišljanje. Odgovorno tvrdim da ćeš nakon svake debate ili parlaonice još par dana razmišljati o sebi, društvu, svojoj ulozi u društvu i iz njega izaći kao bolji čovjek i građanin.
S desne strane od ulaza je “zapadno krilo”, ako te nešto muči ili moraš riješit kakve papire, tamo ćeš naći hrpu marljivih ljudi koji će ti u svakom trenu pomoć naći rješenje.

Na prvom ćeš katu umirati na kemiji, fizici, biologiji, ali tu možeš na dosta aktivnosti, koje će ti sve razbistriti i na kojima ćeš istinski uživati. A i ti profesori, oni stvarno imaju strpljenja. Meni su znali i po 16 puta objašnjavati. Ali svaki put kao da je prvi, strašno strpljiva bića.

Tamo se kriju i dvije najljepše učione, one iz hrvatskog jezika. To su bili čarobni trenutci, sati koji se pamte, čisti odmor za dušu. Tamo se samo moraš pustiti, te će te profesorice uvesti u svijet koji je čaroban, svoj i prkosan.

‘Tamo ćeš učit, ali ćeš se i smijati’

Izdvojeni članak

Glumac nakon 20 godina sreo bivšu profesoricu i otkrio kako mu je promijenila život

Na drugom katu imaš učionicu anatomije i patologije, u kojoj ćeš “plesati” uz Đurđu i Pericu, toliko ćeš plesati da ćeš i u dva ujutro znati sve što trebaš znati, na latinskom i hrvatskom, jasno i razgovijetno. Prije svakog tog sata adrenalin će te pucati kao nikad u životu, tek ćeš pred kraj druženja s tim profesoricama shvatiti koliko si dobio i od kakvih si legendi imao priliku učiti. Najbolja stvar u cijeloj priči je da ti latinski neće biti problem, jer ćeš imati odličnu podlogu iz ranijih razreda.

Do nje ti je zbornica, tamo zna bit gužvanac i rijetko ćeš nać onog koga tražiš.

Dalje imaš učionice vjeronauka, povijesti i geografije. Tamo ćeš učit, ali ćeš se i smijati. Onako, baš jako.

Na trećem katu krije se najslađa učionica, ona iz dijetetike, u njoj ćeš učiti o hrpi stvari, činit će ti se besmisleno, ali dobro je znati tipove brašna! Na kraju, kako ćete ti i razred sudjelovati u izradi palačinki u našoj humanitarnoj akciji bez toga?

Dalje, imaš ingliš, ingliš, i tamo ćeš se baš od srca smijati. A maturu ćeš razvalit, ako si daš priliku da poslušaš.

‘Ako upišeš za sestru, mala škola će ti biti drugi dom’

Tu je i kabinet 305. Tamo ćeš učiti o nečem posebnom. To je mjesto koje će ti otvoriti vrata u neki novi svijet. Tamo ćeš učiti razgovarati s onima koji razgovaraju dodirom, gestom, pogledom… Onda imaš dvije matematičke učione u kojima ćeš, ako si pametan poput mene, umirati. Ali imaš tamo i neke kul profe, zbog kojih će ti sve biti nekako lakše.

Izdvojeni članak

Zagrebački studenti i profesori zajedno ‘markiraju’ već 39 godina, razlog je skroz logičan

Ako upišeš za sestru, mala škola će ti biti drugi dom. Profesori i spremačice će ti doć kao drugi roditelji i tetke.

Tamo imaš kabinet najkripi lutkama na svijetu. Tamo ćeš shvatiti da su šprica, igla i naranča najbolji prijatelji.

Tamo ćeš dolaziti nekad i u 6 ujutro pa s najboljim spremačicama otvorit dan razgovorom koji će ti sve učiniti lakšim.

Tamo ćeš s tim profesorima, nakon što prođeš odjel skužit puno nekih stvari. Nekih teških stvari za koje si možda i premlad da bi se zamarao s njima. Ali gle, ti si izabran.

Ovim ljudima, o kojima ti pričam, se možeš sa naklonit i težit da u životu budeš toliko predan.

Tebi sretno, a mi idemo dalje. Ako ne iz prve, onda iz druge, treće, šeste..

P.S. Fali mi još slika s profesoricom Radić
Garantiram ti još jednu stvar, na kraju svojeg puta u ovoj školi i ti ćeš htjeti sliku s njom ?