Pretraga

Osječani uz državnu maturu moraju zadovoljiti i ove kriterije

A- A+


Izdvojeni članak

Za upis na faks u Rijeci i Puli morate položiti ove dodatne ispite

Nakon što smo predstavili koji sve dodatni ispiti i vještine morate položiti ukoliko želite studirati na nekom od fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Splitu, došli smo i do Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U sklopu tog sveučilišta neki fakulteti se nalaze i u Slavonskom Brodu i Vinkovcima, a u nastavku možete vidjeti koje dodatne kompetencije morate imati da zadovoljite kriterijima nekih fakulteta u Slavoniji.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku možete studirati na smjeru Biomedicinske laboratorijske tehnologije no postoje dva preduvjeta koja morate imati za upist. Prvi je dostavljena liječnička potvrda o osnovnim zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij, a osim toga morate imati nalaz oftamologa koji se odnosi na oštrinu vida i razlikovanje boja.

Izdvojeni članak

U Zadru i Dubrovniku traže još neke vještine za upis na faks

Za smjer sestrinstva na istom fakultetu morate također dostaviti liječničku potvrdu da posjedujete osnovne zdravstvene i psihofizičke sposobnosti za studij.

Ukoliko ste tijekom srednje škole bili odličan đak, vaša vas škola može predložiti za izravan upis i to na smjer elektrotehnike na Elektrotehničkom fakultetu. O kandidatima koji će imati izravan upis odlučuje Fakultetsko vijeće.

Na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Đakovu možete upisati filozofsko- teološki studij, no za upis morate osim mature proći i motivacijski razgovor koji vam može donijei 10 posto od ukupnog broja bodova.

Na istom studiju izravan upis imaju pristupnici, kandidati za svećeničko ili redovničko zvanje i to temeljem pismene preporuke mjerodavnog ordinarijata. Jedino što moraju je uspješno položiti državnu maturu, neovisno o ukupnom broju bodova.

Za upis na Pravni fakultet Sveučilišta u Osijeku dodatni postotak bodova će vam donijeti završena gimnazija ili ekonomska i upravna škola, te certifikat o znanju nekog stranog jezika. Svaka od ove dvije potvrde donijet će vam po pet posto.
U

koliko želite studirati Mađarski jezik i književnost i Engleski jezik i književnost morate kao dodatni ispit na maturi položiti mađarski kao materinski jezik.
Za Umjetničku akademiju Sveučilišta u Osijeku također su potrebne dodatne provjere vaših specifičnih znanja i vještina, a za koji smjer je koji postotak bodova možete pogledati ovdje.