Pretraga

Otkrili ste nam kakve ocjene očekujete iz testa, a kakve iz eseja iz hrvatskog

A- A+

Ispitu i eseju iz Hrvatskog jezika i književnosti na jesenskom je roku Državne mature pristupilo gotovo četiri tisuće maturanata. Nakon pisanja s nama su podijelili svoje dojmove, a mi smo ih kroz anketu upitali da nam kažu koju ocjenu očekuju. U anketi je sudjelovalo preko tisuću i pol pristupnika, a rezultati pokazuju da bolje ocjene očekuju iz ispita, a manje iz eseja.

Foto: srednja.hr

Gotovo četiri tisuće maturanta pristupilo je jesenskom roku državne mature iz Hrvatskog jezika i književnosti. S nama su podijeli svoje dojmove. One s ispita možete pročitati ovdje, a dojmove nakon pisanja eseja na ovoj poveznici.

Među njih preko tisuću i pol proveli smo ankete. Upitali smo ih koju ocjenu očekuju iz testa, odnosno eseja iz hrvatskog.

U anketi o ocjenama iz testa iz hrvatskog jezika ukupno je sudjelovalo 1.787 pristupnika, a najčešće očekuju odličan (5), njih 22,90%. Odmah nakon slijedi ocjena dovoljan (2), koju očekuje 22% pristupnika te dobar (3) kojoj se nada 21,84% pristupnika. Ostale brojke vidite u tablici ispod.

Očekivanja su manja kada je esej u pitanju. Rezultati ankete kojoj je pristupilo 1.636 maturanta pokazuju da najviše pristupnika, njih 23,90% očekuje ocjenu vrlo dobar (4). Slijedi zatim ocjena dobar (3) kojoj se nada 23,78% pristupnika te dovoljan (2) koju očekuje 18,46% pristupnika. Ostale brojke vidite u tablici ispod.