Pretraga

Otkud španjolski na B razini mature iz Engleskog? Probleme stvarao i tekst o alfa generaciji

Nešto više od deset tisuća maturanata danas je na državnoj maturi pisalo Engleski jezik na osnovnoj razini. Maturanti s kojima smo razgovarali nakon ispita slažu se da je u dijelu čitanja ovogodišnja matura bila ponešto teža od prošlogodišnjih. Na probleme su naišli u zadatku o alfa generaciji gdje je u tekst trebalo umetnuti predložene rečenice. Na pisanom dijelu odgovarali su na mail djevojci Elli koja je zainteresirana za učenje španjolskog jezika.

Foto: srednja.hr

Mnogi maturanti danas ujutro pisali su obvezni predmet na državnoj maturi, Engleski jezik. Njih nešto više od 10.000 odlučilo se za osnovnu, B razinu na kojoj se provjeravalo čitanje, slušanje i pisanje.

U pisanom dijelu maturanti su trebali odgovoriti na mail Elli koja želi na tečaj španjolskog

Luna iz Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu rekla nam je da su joj se probna matura i mature proteklih godina činile lakše nego ovogodišnji ispit. No, ne smatra da je ispit bio previše težak.

– Najteži dio bilo je slušanje, išlo je prebrzo. Čitanje je isto bilo kompleksno što se tiče vokabulara. U pisanom dijelu trebali smo odgovoriti na mail. Mail je pisala djevojka Ella koja želi ići na tečaj iz španjolskog jezika, odnosno language course. Mi smo trebali opisati svoje iskustvo na tečaju, odnosno pitanja su bila savjet za učenje, najbolji aspekti tečaja i dojmovi nakon prvog semestra tečaja, kazala je Luna.

Dok se na višoj razini mature iz Engleskog piše esej, na osnovnoj razini potrebno je oblikovati tekst od 70 do 100 riječi. Luna će na maturi pisati još Hrvatski, osnovnu razinu Matematike i Glazbenu umjetnost jer planira upisati Muzičku akademiju u Zagrebu. Lani iz Komercijalno-trgovačke škole Split ispit je bio podosta težak. Objasnila nam je da joj se na prvu činilo da je težak samo njoj jer inače nije izvrsna u poznavanju engleskog jezika, ali i drugi kolege su joj rekli da nisu očekivali tako težak ispit.

– Profesori su nam sve stručno pojasnili, ali ipak trema radi svoje. Pripremala sam se za maturu na satovima engleskog te sam sama proučavala prijašnje godine, otkrila nam je Lana.

Izdvojeni članak

Na A razini Engleskog jedan je dio bio posebno težak maturantima: ‘Nisam razumjela pola teksta’

‘Najteži zadatak bio mi je u čitanju, tekst o alfa generaciji’

Dok je pisala ispit, Martina iz Ekonomske škole Sisak sva se tresla. Ispit joj je, kazala nam je, bio stresan.

– Nitko nije prepisivao, svi smo bili mirni i slušali smo upute. Nisam išla na plaćene pripreme pripremala sam se sama doma. Faks koji planiram upisivati je Učiteljski u Petrinji, rekla je Martina.

Ivanu iz Gimnazije Požega najteže je pak bilo čitanje. Sa slušanjem i pisanjem nije imao problema. U odnosu na prošle mature, smatra Ivan, težina je bila podjednaka, no čitanje je bilo nešto teže.

– Najteži zadatak bio mi je u čitanju, nadopunjavanje rečenica, a tekst je bio o alfa generaciji. Bio je zbunjujući i dvosmislen. Inače sam se za maturu iz Engleskog počeo pripremati od norijade, znači dva i pol tjedna. Naišao sam na besplatne pripreme od Sveučilišta Pula tako da mi je to pomoglo, objasnio je Ivan.

Izdvojeni članak
matura katalozi_hrvatski

Matura ’24: Svi maturanti Hrvatski pišu na jednoj razini, a ispit se sastoji od triju cjelina

‘Čitanje su dosta proširili s vokabularom, dok je slušanje bilo razumljivo’

Upravo tekst o alfa generaciji najteži je bio i Ivi iz III. gimnaziji Zagreb. Ostali zadaci iz čitanja bili su joj uglavnom lagani, a problema nije imala ni sa slušanjem.

– Čitanje je s toga po meni bilo malo teže nego s probne mature. Tema pisanog dijela je bila jednostavna. Na ispitu nije bilo gotovo nikakvih incidenata i sve je prošlo savršeno. Za ispit se nisam pripremala, osim što sam prošla probnu maturu i maturu od prošle godine. Planiram upisati građevinu te sam stoga išla na B razinu engleskog jezika iako mislim da imam znanja za A razinu te me s toga iznenadila težina čitanja, otkrila je Iva.

Kiara iz Gimnazije A. G. Matoša Zabok zamjerke u ispitu pronalazi također u dijelu čitanja.

– Definitivno je ovo bio jedan od težih ispita. Čitanje su dosta proširili s vokabularom, dok je slušanje bilo razumljivo. Nisam išla na plaćene pripreme, a planiram upisati ekonomiju, istaknula je Kiara.

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Engleskog jezika?


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.