Pretraga

Na A razini Engleskog jedan je dio bio posebno težak maturantima: ‘Nisam razumjela pola teksta’

Više od 18.000 pristupnika ovogodišnje mature danas je pisalo višu razinu iz Engleskog jezika. Maturanti s kojima smo razgovarali otkrili su nam svoje dojmove. Najteže im je bio zadatak s čitanjem gdje su morali umetnuti rečenice, odnosno većina njih nije razumjela tekst. Ostalo je, kažu, bilo dosta dobro, ali da im se čini da je ovogodišnja matura iz Engleskog bila teža nego prijašnje godine. Također, mnogi maturanti su nam otkrili kako su njihovi kolege i kolegice kasnili na ispit, a jedan maturant se uopće nije pojavio.

Foto: srednja.hr

Drugi tjedan mature započeo je ispitom iz Engleskog jezika i to iz osnovne i više razine. Maturanti, odnosno njih više od 18.000 koji su pisali višu razinu, otkrili su nam svoje dojmove. Ispit iz Engleskog jezika sastoji se od tri djela, čitanja, slušanja i pisanja eseja, a maturantima na A razini Engleskog najteže je bilo čitanje, posebice jedan zadatak.

– Iskreno, ispit je prošao dosta dobro, nije bilo toliko teško. Najteži mi je bio treći zadatak na čitanju jer nisam razumjela pola teksta i onda nisam ni znala koje rečenice sam trebala ubaciti. Uz to je kod slušanja audiozapis bio toliko glasno pojačan da je bilo nerazgovijetno, rekla nam je maturantica Ivana sa Zdravstvenog učilišta.

Neki maturanti su se pripremali da će tema eseja biti umjetna inteligencija ili izbori

Istaknula je kako je ispit bio podjednako težak kao i ovogodišnja probna matura, ali da joj se čini da je ove godine bilo teže nego prošlogodišnja matura. S temom eseja je bila jako zadovoljna, ali nam je otkrila kako su se njeni kolege i kolegice pripremali da će tema biti o umjetnoj inteligenciji ili izborima pa su se iznenadili kada su vidjeli temu o zdravlju.

– Tema za esej je bila dosta lagana, traženje informacija o zdravlju na internetu i odlazak kod doktora na pregled. Iskreno, dosta dobra tema. Nije bilo većih incidenata, jedino je jedna cura zakasnila 10 minuta tako da su je pustili unutra, a jedan dečko se nije ni pojavio, ispričala nam je Ivana.

Izdvojeni članak

Otkud španjolski na B razini mature iz Engleskog? Probleme stvarao i tekst o alfa generaciji

Maturantica Ana: ‘Ispit je bio baš težak, puno riječi nisam uopće znala’

Ivana je išla na plaćene pripreme za maturu, a još polaže Hrvatski i višu razinu Matematike. Da je čitanje bio najgori dio ispita složila se i maturantica Ana Gažić iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. Ona se za maturu pripremala sama, a i kod nje su dvije maturantice kasnile na ispit.

– Ispit je bio baš težak, puno riječi nisam uopće znala. Najteži je bio prvi zadatak i zadatak s umetanjem rečenica. To je bilo najgore. Ispit je bio teži nego prijašnjih godina. Točne teme eseja se ne sjećam, ali bilo je u redu. Pripremala sam se tako da sam rješavala prijašnje mature, a na satu Engleskog smo pisali desetak eseja, komentirala nam je Ana koja na maturi polaže još Politiku i gospodarstvo, Hrvatski i Matematiku te ima namjeru upisati studij Geodezije u Varaždinu.

Izdvojeni članak
matura engleski

Treba li na Engleskom položiti esej da se prođe čitav ispit? Evo kakva su ovogodišnja pravila

Mnogo maturana, od Zadra do Dugog Sela, kasnilo je na početak ispita

Maturant David iz Srednje škole Dugo Selo također nam je ispričao kako je nekoliko osoba kasnilo na ispit A razine mature iz Engleskog koji je počeo u devet sati ujutro. Njemu je, kao i njegovim kolegicama Ani i Ivani, čitanje bilo najteže, dok mu je slušanje i esej bilo jednostavnije.

– Najteže mi je bilo čitanje, točnije zadatak gdje se mora rečenica umetnuti u tekst. Slušanje i esej mi se čine kao da su bili na istoj razini, ali čitanje mi se čini kao da je bilo kompliciranije, iako je to možda zbog stresa bilo. Za ispit sam se pripremao par dana. Nisam išao na pripreme iz Engleskog nego sam riješio puno prošlih matura. Još pišem Fiziku, Informatiku, Matematiku višu razinu i Hrvatski, a planiram upisati TVZ ili FOI, izjavio je David.

Izdvojeni članak
engleski rječnik

[VIDEO] Muke po bodovima: Evo kako izračunati ukupni postignuti rezultat na maturi iz Engleskoga

‘Engleski sam kroz 12 godina školovanja sasvim dobro savladala zahvaljujući izuzetnoj profesorici’

Marija iz Srednje škole Slunj otkrila nam je kako je zadovoljna kako je napisala ispit s obzirom na to da se, kako kaže, nije značajno pripremala. Njoj je isto čitanje bilo najteži dio ispita mature Engleskog više razine.

– Bilo je nekoliko riječi koje su za prosječnog govornika nepoznate i tema mi nije baš bila najbolja ikada. Prva osoba sa slušanja je imala čudan naglasak, ali ostalo je sve prošlo dobro. Na nastavi Engleskog jezika smo znali rješavati identične zadatke kao s mature, ali čini mi se da je ove godine teže nego inače. Engleski sam kroz 12 godina školovanja sasvim dobro savladala pa sam jedine pripreme doživjela u realnoj nastavi Engleskog jezika i mogu reći da mi više od toga i nije trebalo, ali to je zahvaljujući mojoj izuzetnoj profesorici koja je zaista obrađivala sve jako detaljno, objasnila nam je maturantica Marija koja još polaže Informatiku, Fiziku, Hrvatski i višu razinu Matematike te želi upisati Informatički dizajn na TVZ-u.

Izdvojeni članak
maturant

VIDEO: Donosimo vodič za maturante, ovih 7 stvari morate znati ako pišete ispite u 2024.

‘Po pitanju vokabulara i formulacija zadataka, ovogodišnji ispit je sličniji natjecanjima’

Razgovarali smo i s maturanticom Mirnom Šarić iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru koja ima potpuno drugačiji doživljaj mature više razine Engleskog od svojih kolega i kolegica. Tvrdi da je njoj čak bilo i viška vremena, dok se drugi s njom oko toga baš i ne slažu te njoj nije bilo najteže čitanje već slušanje.

– Najteži je bio listening, ali većinom zbog loše kvalitete zvuka. Osim toga, sadržaj tekstova je bio lak za pratiti. Ispit je bio sličan ovogodišnjem probnom ispitu, barem po pitanju tema. Po pitanju vokabulara i formulacija zadataka, sličniji je natjecanjima, istaknula je Mirna.

Kao najteži zadatak navela je ubacivanje rečenica u tekst o novim trendovima zapošljavanja, odnosno ako ljudi sve češće biraju zanate iako imaju kvalifikacije za bolje poslove.

– Dane rečenice je bilo teško uklopiti u tekst, doslovno je svaka rečenica mogla na bilo koje mjesto. Za ispit se nisam pripremala baš dugo. Nisam išla na pripreme jer nije bilo potrebe, a ovako sam riješila ovogodišnji probni ispit i prolistala upute za pisanje eseja, naglasila je maturantica Mirna koja još polaže Hrvatski, A razinu Matematike i Biologiju jer joj je želja upisati Biološki odsjek na PMF-u.

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Engleskog jezika?


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.