Pretraga

Matura ’24: Svi maturanti Hrvatski pišu na jednoj razini, a ispit se sastoji od triju cjelina

A- A+

Struktura ispita mature iz Hrvatskog jezika, kao i sadržaji koji se ispituju, nisu se mijenjali u odnosu na proteklu godinu. Jedina novost je da je proširen popis djela za esej. Sve to vidljivo je iz ispitnog kataloga za državnu maturu u 2023./2024. Ispit se i u ovoj školskoj godini polaže na jednoj razini, tri su cjeline od kojih se sastoji, a kao i prethodnih godina ispit se piše kroz dva dana.

matura katalozi_hrvatski

Foto: srednja.hr

U obvezne predmete državne mature ulazi i Hrvatski jezik, a pravilo da se on polaže na jednoj razini i da učenici moraju zadovoljiti minimalni prag na oba cijela ispita kako bi položili čitav ispit. Također, nije moguće izaći samo na jedan dio ispita – u takvim slučajevima maturantima se automatski bilježi pad ispita.

Ispit iz Hrvatskog sastoji se od triju cjelina – čitanje, književnost i hrvatski jezik; sažetak, školski esej. Treba naglasiti kako se prvi dio ispita test + sažetak pišu istoga dana, što je 24. lipnja, dok se esej piše 25. lipnja, a čitav kalendar mature u 2024. nalazi se ovdje. Vrijeme za pisanje testa i sažetka je 180 minuta dok školski esej traje 160 minuta.

Kako izgleda prvi dio ispita?

Prva ispitna cjelina čitanje, književnost i hrvatski jezik ima ukupno 58 zadataka višestrukoga izbora, a svaki točan odgovor maturantu donosi jedan bod. Ona se sastoji od zadataka čitanja književnoga teksta, čitanja neknjiževnoga teksta, teorije i povijesti književnosti, zadataka ustroja hrvatskoga jezika te zadatka primjene ustroja hrvatskoga jezika.

U drugoj ispitnoj cjelini, koja se piše istog dana kao i test, ispituje se pisanje jednoga od funkcionalnih tekstova navedenih u predmetnome kurikulumu, ove je godine to sažetak. Kroz pisanje sažetka maturanti moraju pokazati da znaju razaznati koje su informacije u zadanom tekstu važne i tako reducirati izvorni tekst na bitne dijelove koristeći ključne riječi. Treba naglasiti da se u sažetku ne iznose mišljenja, stavovi i komentari povezani s polaznim tekstom. Maturanti će pred sobom imati neki neknjiževni tekst općedruštvene tematike i koji sadrži više od jedne osnovne misli duljine, a imat će približno 600 – 800 riječi. Sažetak koji pišu maturanti treba sadržavati od 200 – 250 riječi, a donosi 18 bodova. Sažetak se neće vrednovati: ako pristupnik nije odgovorio na zadane smjernice, ako nema dovoljan broj riječi  ili ima prevelik broj riječi (dopušteno je odstupanje 10 posto od donje i gornje granice), ako je sažetak napisan potpuno nečitkim rukopisom te ako je napisan velikim tiskanim slovima.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_esej

Ovo je popis djela za esej na državnoj maturi u 2024. godini

Esej se piše odvojeno i ove godine je pravilo da treba zadovoljiti minimalni prag

Posljednja ispitna cjelina je esej, ove godine se piše interpretacijski, a popis djela sadrži njih osam i možete ga vidjeti na poveznici. Maturantima će biti zadan jedan esejski zadatak koji se sastoji od polaznoga pitanja ili tvrdnje, ulomka iz književnoga djela s popisa obvezatnih djela i smjernica za pisanje. Zadano može biti jedno književno djelo ili se zadatak može odnositi na usporedbu dvaju književnih djela s popisa obvezatnih djela. Školski esej treba sadržavati 440 riječi i donosi ukupno 30 bodova. I iz eseja, kao i iz prvog dijela ispita, potrebno je dobiti pozitivnu ocjenu kako bi se ostvario prolaz na Hrvatskom.

Već smo prilikom pisanja o popisu djela objasnili, ali valja to ponoviti, da se esej treba oblikovati kao zaokružena cjelinu s uvodom, razradom i zaključkom te treba biti pravopisno, gramatički i leksički točan. Prema ispitnom katalogu, sve smjernice morate uvrstiti u školski esej. U ispitnom katalogu objašnjeno je i kada se esej neće vrednovati. To je situacija u kojoj kandidat nije odgovorio na zadane smjernice, ako kandidat nema dovoljan broj riječi (dopušteno je odstupanje 10 posto od donje granice zadanoga broja riječi), zatim ako je esej napisan potpuno nečitkim rukopisom te ako je esej napisan velikim tiskanim slovima. Kako izgledaju eseji koji su na protekloj maturi ocijenjeni sa sto posto možete vidjeti na poveznici.

Pogledajte naš video o maturi iz Hrvatskog u 2024.:

Kako se pripremiti za maturu iz Hrvatskog?

Kao i za sve ostale ispite mature, temeljna literatura za pripremu ispita iz Hrvatskog su svi udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo za gimnazije i strukovne škole u proteklome četverogodišnjem razdoblju. Kako bi što uspješnije riješili ispit, maturantima se savjetuje da se prethodno dobro upoznaju s ispitnim katalogom i time koje ih ispitne cjeline očekuju te da proučite primjere zadataka.

Maturanti bi morali pročitati i sva ispitna djela, a dobro je i da bace oko na materijale objavljene na stranicama NCVVO-a. I ove će se školske godine provoditi probna matura u online obliku, o čemu više možete čitati ovdje. Zadatke s prijašnjih ispita možete rješavati i u našem sustavu kvizovi.srednja.hr, nakon registracije samo u tražilicu upišite pojam ‘državna matura’.

Iako se za svaku godinu određuju novi pragovi prolaznosti, podsjetimo da je lani prag za dvojku na Hrvatskom bio 35 posto, s time da je na eseju iznosio 26,67, a na testu i sažetku 38,75 posto. Prošlogodišnje pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog iz Hrvatskog jezika, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.