Pretraga

I ove godine otkazan prijemni za upis popularne psihologije, doznajte kako ćete prikupljati bodove

A- A+

Studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu trenutno je drugi najpopularniji studij među maturantima. Za njegov upis inače se provodi test intelektualnih sposobnosti, ali je, doznajemo, donesena odluka kako ga ovogodišnji maturanti ipak – neće pisati. S Filozofskog kao razlog navode položaj maturanata koji školovanje završavaju u težim uvjetima uzrokovanima pandemijom i potresima.

foto: Ivan Božić, srednja.hr

Ni ove godine za upis psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu neće se provoditi, prijemni, odnosno, test intelektualnih sposobnosti.

Maturantima otežani uvjeti zbog pandemije i potresa

Takvu odluku prošlog je mjeseca donijelo Vijeće Odsjeka za psihologiju FFZG-a, a kasnije usvojilo i Fakultetsko vijeće.

– Odluka o otkazivanju temelji se na razumijevanju položaja kandidata koji i ove godine maturu polažu u teškim uvjetima nakon pandemije, potresa i školske godine završene u različitim kombinacijama nastave na daljinu i kontaktne nastave kao i teškim epidemiološkim zahtjevima koji provođenje razredbenog ispita s obzirom na ograničene prostorne uvjete čine logistički gotovo neizvedivima. Ovom odlukom želimo kandidate za upis na preddiplomski studij psihologije osloboditi dodatnog stresa i mogućnosti izlaganju zarazi bolesti COVID-19 u zatvorenim prostorima fakulteta i na putu na razredbeni ispit iz drugih dijelova zemlje, stoji u odluci Odsjeka za psihologiju FFZG-a.

Što se boduje za upis psihologije?

Istim dokumentom propisani su uvjeti za upise psihologije u 2021./2022. Boduje se prosjek ocjena u srednjoj (30%), položen Hrvatski na A razini (23%), položena Matematika na A razini (23%), položena matura iz stranog jezika na A razini (14%), položen izborni predmet na maturi (5%) te ostale stavke poput natjecanja ili kategorije sportaša (5%).

– Izborni predmeti s mature koji se boduju su: Psihologija ili Filozofija ili Logika ili Sociologija ili Informatika ili Kemija ili Biologija ili Fizika. Pristupnik je dužan položiti jedan od osam navedenih predmeta. Najbolji rezultat vrednovat će se s 5.0%. Kandidatima se boduje plasman od 1. do 3. mjesta na nekom od državnih natjecanja za učenike srednjih škola od 1. do 4. razreda (u organizaciji Ministarstva znanosti obrazovanja RH) iz jednog od sljedećih predmeta: biologija, filozofija, fizika, geografija, hrvatski jezik, informatika, kemija, logika, matematika, povijest, strani jezik (2%), pripadanje I ili II kategoriji sportaša (2%) i završetak još jedne srednje škole (po 2% za svaki plasman). Najveći postotak bodova koji je moguće ostvariti kroz rezultate natjecanja, kategorije sportaša i druga posebna postignuća iznosi 5,00 %, stoji u odluci Odjeka za psihologiju.

S Filozofskog nam kažu i kako će se odluka o tome hoće li se ove godine provoditi test predznanja jezika za upis anglistike, donijeti na sjednici Vijeća u ožujku.