Pretraga

Ovo je 8 stvari koje jednostavno moraš znati o prijavi ispita na državnoj maturi

A- A+

U utorak, 15. veljače, zatvaraju se redovne prijave ispita na državnoj maturi, nakon čega će naknadno prijaviti i odjaviti ispit moći samo oni kandidati koji za to imaju opravdan razlog. Uoči važnog datuma, složili smo osam najvažnijih stvari koje moraš znati o prijavi ispita na državnoj maturi.

državna matura

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Državna matura uz obvezna tri ispita, sadrži i mnoštvo izbornih. U utorak, 15. veljače, završavaju redovne prijave ispita pa smo te odlučili podsjetiti na osam stvari koje moraš znati o prijavi ispita na državnoj maturi.

Izdvojeni članak

Kalendar državne mature u 2021/2022. školskoj godini

Ispite naknadno možeš prijaviti samo ako imaš opravdan razlog

Ispiti na državnoj maturi u pravilu se prijavljuju od 15. prosinca 2021. do 15. veljače 2022., zaključno s 12 sati (podne). Kandidati koji u tom periodu ne prijave ispite za neprijavljivanje moraju imati opravdani razlog, poput težih zdravstvenih problema u periodu prijavljivanja, smrt u obitelji, prometnu ili neku drugu nesreću. Naknadna prijava, od 15. veljače do 2. svibnja, kao i naknadna odjava ispita, moguća je samo na temelju opravdanih razloga, a odluku o tome je li naknadna prijava opravdani donosi povjerenstvo koje imenuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji je zadužen za provođenje mature.

Ako ne izađeš na neki ispit koji prijaviš, moraš platiti troškove

Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa je izlazak na ispite koje prijaviš. Ako prijaviš xy izbornih ispita na maturi, na ispite ne izađeš, i u roku od 24 sata ne obavijestiš NCVVO o opravdanom razlogu izostanka, smatra se da je ispitni rok iskorišten i moraš platiti naknadu za troškove ispita. Naknada za svaki ispit iznosi 175 kuna. Radi se o istovjetnoj naknadi koju plaćaju kandidati kojima ovo nije prvi izlazak na ispite mature.

Pogledaj što traže fakulteti koje prijavljuješ

Kada odlučuješ koje ćeš ispite prijaviti na maturi, jedna od bitnijih stvari je pogledati što traže fakulteti i studijski programi koje prijavljuješ. Ako nijedan na listi tvojih prioriteta ne zahtijeva polaganje više razine matematike ili hrvatskog, možda je onda bolje položiti osnovnu razinu, a više vremena ostaviti za izborne predmete. Što se tiče izbornih, tu se također zgodno osvrnuti na ono što faks boduje. U pravilu, ako fakultet daje bodove za ispite iz sociologije ili filozofije ili etike, bolje je prijaviti i polagati njih više jer se u tom slučaju boduje onaj na kojem ostvariš najbolji rezultat. No, to može biti dvosjekli mač pa pripazi da ne pretjeraš s izbornim predmetima. Lako se naći u situaciji da u par mjeseci moraš završiti školu i spremiti se za desetak ispita državne mature pa je tu dobro promisliti hoćeš li se moći svemu dovoljno posvetiti. Ovdje svakako treba uzeti u obzir da automatski kad prijaviš neki faks kroz Postani student, prijave ti se i ispiti mature koje taj faks traži; tako primjerice ako naknadno prijaviš faks koji traži višu razinu matematike, a dosad si odabrao sve osnovnu, automatski ti se prijavi i viša razina matematike. Vodi računa o tome ako znaš da sigurno ne želiš polagati višu razinu nekog od obveznih ispita na maturi.

Jezik se može polagati i kao izborni predmet

Obvezni dio državne mature sastoji se od tri ispita: hrvatski jezik, matematika i strani jezik. Iako je za znatnu većinu to engleski, nije za sve kandidate. Neki kojima je prvi strani jezik njemački ili talijanski, mogu to odabrati u obveznom dijelu pa shodno tome i birati višu ili osnovnu razinu ispita. U tom slučaju, ako žele polagati i engleski, on se odabire iz izbornog dijela ispita pa ne možeš birati razinu, već je ispit, kao i drugi izborni, viša razina.

Izdvojeni članak
državna matura

NCVVO objavio priručnike za sve koji izlaze na maturu u 2022., odgovaraju na važna pitanja

Što ako misliš da ti treba prilagođeni ispit?

Neki kandidati, uslijed određenih poteškoća ili stanja, imaju pravo na prilagodbu ispitne tehnologije; primjerice, imaju pravo na dulje vrijeme polaganja, veći font tiskanog teksta i slično. Ako si u dilemi imaš li pravo na to, upit možeš poslati na [email protected], i to najkasnije do 15. veljače, kako bi zahtjev za prilagodbu mogao biti dostavljane u roku. Nakon što dobiješ upute, zahtjev za prilagodbu ispita šalješ zaključno do 1. ožujka. Naknadni zahtjevi, osim u slučaju iznenadne bolesti, neće se razmatrati.

Što ako si lani položio maturu, a ove godine dobiješ lošiju ocjenu?

Dvije stvari. Ako u ljetnom roku Engleski jezik položiš s četvorkom, na jesenskom to pokušaš ispraviti pa dobiješ trojku, računat će ti se bolji rezultat – četvorka s ljetnog roka. No, ako ove godine polažeš maturu po drugi put, a lani već imaš ocjenu za taj predmet, gledat će se ocjena ostvarena u zadnjoj kalendarskoj godini. Drugim riječima, ako prošle godine imaš četvorku, a ove trojku, za upis faksa gleda se trojka jer je to ocjena dobivena na maturi u zadnjoj kalendarskoj godini.

Što ako si lani položio maturu, a ove godine padneš?

Ako imaš položenu osnovnu razinu nekog ispita između 2010. i 2021., a ove godine prijaviš višu razinu i padneš ili se uopće ne pojavite na prijavljenom ispitu, gledat će ti se rezultat koji ste ostvarili između prethodnih godina. Ista je situacija i s obrnutim polaganjem razina ispita. Ako između 2010. i 2021. položiš višu razinu i ove godine ponovno prijaviš istu razinu ispita te s njega neopravdano izostaneš, gledat će vam se rezultat ostvaren prethodnih godina. U situaciji da ove godine položiš  istu razinu ispita kao i prethodnih godina, gleda se rezultat iz 2022. No, ako ove godine izađeš, primjerice, na višu razinu ispita koju imaš položenu otprije, ali u 2022. padneš taj ispit, to se gleda kao pad ispita. Za pregled kombinacija prolaza i padova, pogledaj tablicu ispod.

Ako misliš prepisivati, bolje odmah odustani

Dok pišeš maturu poštuju se stroga pravila, a nastavnik koji te čuva, ako i u jednom trenutku primijeti tvoje neprimjereno ponašanje, primjerice razgovor ili osvrtanje, na to će te jednom upozoriti. Ako nakon upozorenja nastaviš, recimo, pogledavati oko sebe, uzet će ti ispit i to će se smatrati padom. Ako pad na ispitu posjeduješ ili koristiš mobitel, pametni sat ili neko pomagalo; ili netko drugi ispit piše za tebe, dođe do zamjene identiteta ili imaš neke nedozvoljene ispitne materijale, sankcije su puno gore. To će se primijetiti prije, tijekom ili nakon polaganja ili u tijeku ocjenjivanja ispita, pa će ti se automatski poništiti svi položeni ispiti i nastupit će zabrana polaganja ostalih ispita u tom roku.


Kalendar s važnim datumima i rasporedom polaganja ispita u ljetnom roku državne mature 2022. možeš pronaći ovdje, a ako te zanimaju detaljnije informacije o maturi, ovdje možeš pregledati priručnik za kandidate na maturi.

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. prati sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možeš rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeri jesi li spreman ili spremna za nadolazeće ispite.