Pretraga

Na PiG-u se pojavio Staljin: Maturanti nam otkrili što su morali znati o njegovoj karizmi

A- A+

Politika i gospodarstvo ispit je na maturi koji je danas polagalo 4.892 pristupnika. Pričali smo s nekoliko njih koji su nam rekli što im je na tom ispitu bilo najteže, ali i što im je primjerice, bilo zanimljivo. Nekima je upravo ovaj ispit bio i najlakši na maturi. Uz to, jedna maturantica rekla je da je najveći dio mature uvijek Ustav, što je dobra informacija za buduće generacije.

Foto: M. Gelenčir

Maturanti su završili s pisanjem još jednog izbornog predmeta, i to jednog od “popularnijih” izbornih na maturi. Politiku i gospodarstvo pisalo je 4.892 pristupnika.

Trebalo je znati i neke godine

Martina nam je rekla da osjeća veliko olakšanje s obzirom na to da joj je ovo bila zadnja matura i nije joj bilo baš teško.

Izdvojeni članak

Matura iz Sociologije nekima je bila zahtjevna, a drugi kažu da je bila lakša nego lani

– Najteži zadatak je bio zadnji u kojem se pita neka godina kad je organizacija osnovana, nisam učila godine i nisam obraćala pažnju na to. Općenito su zadaci s riječima bili dosta teži nego oni na zaokruživanje, rekla nam je ona te dodala da planira upisati Pravni fakultet u Splitu.

Maturantica Marita također nam je spomenula zadatak u kojoj je trebalo znati godinu. Kaže da nije znala točnu godinu za 60. pitanje u kojem se pitalo kada je 11. članica EU uvela euro pa je “bubnula” 1999. i na kraju je ispalo točno.

– Mislim da je PIG takav predmet da nema baš teških/lakih zadataka. Jednostavno ili znaš ili ne znaš. Da je bilo pikanterija, bilo je…Osobno mi najviše problema zadaju zadaci tipa “kojom većinom se odlučuje o xy predmetu”, iskrena je bila Marita.

Treba znati i kakvi su bili vladari, pa i kakav je bio Staljin

Za ispit se pripremala čitajući skripte i rješavajući prošlogodišnje mature, kao i ostale maturantice s kojima smo razgovarali.

I ona je spomenula da su se neka pitanja ponavljala s prošlogodišnjih matura, štoviše, kaže da je sigurna da se 10-ak pitanja ponovilo, pa ona kaže da je najbolje pripremati se uz stare mature.

– Htjela bih još dodati da me pitanje gdje treba izabrati između tiranije/diktature i totalitarizma dosta naživciralo jer je tanka granica između ovih režima pa je teško izabrati i razdvojiti jedno od drugoga kada su sva tri odgovora ponuđena. Smatram da je to traženje igle u plastu sijena i pretjerano detaljiziranje, rekla je i objasnila da misli na pitanje u kojem je bila riječ o francuskom vladaru koji je došao na vlast i preuzeo već postojeći obrazac vlasti i vršio teror.

Marita nam je rekla da se na maturi pojavio i Staljin, to jest, bio je opisan, te je trebalo odgovoriti koji je to tip vlasti prema Maxu Weberu. Odgovor je bio “karizmatski”. Jedan maturant tako se u grupi maturanata našalio stavivši fotografiju Staljina s popratnim statusom “treba imati karizmu”.

‘Dovoljno je učiti samo po Ustavu’

Sandra kaže da je ispit bio kao i svake godine do sada. Ništa lakši ili teži.

– Izašla sam pola sata ranije jer sam riješila ispite iz svake godine i već sam skužila na koju foru su zadaci i dosta pitanja se ponavljalo tako da je to brzo išlo, rekla je dodavši da nije bilo posebno problematičnih zadataka.

Ona planira upisati Pravni fakultet u Rijeci, no ovaj joj ispit nije presudan.

– Htjela bih samo još nadodati kako je matura 90% koncipirana po ustavu RH i kako bi najbolja priprema za nju bilo učenje Ustava bez trošenja vremena na neke skripte. Ovo mi je bio najlakši predmet na maturi, bez stresa i ičega, mačji kašalj da tako kažem i nakon toga sam dobila još veću želju za Pravo jer su mi takve stvari zaista zanimljive i vidim se u tome, rekla nam je ova maturantica.