Pretraga

Pitali smo Ministarstvo hoće li i ove godine najbolji maturanti dobiti vrijedne novčane nagrade

A- A+

Prethodnih nekoliko godina neki od najboljih maturanata za svoj su uspjeh na pojedinim predmetima mature nagrađeni vrijednim novčanim nagradama. Riječ je o Nagradi Soljačić, Nagradi Sakač te novčanoj nagradi Ministarstva znanosti i obrazovanja, odakle potvrđuju kako će najbolji maturanti biti nagrađeni i ove godine.

Foto: srednja.hr

Nagrada Soljačić, Nagrada Sakač i nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) najboljim maturantima dodijelit će se i ove godine, potvrđuju iz Ministarstva. Dodjela nagrade, kažu nam, održat će se potkraj kolovoza, a detalje će Ministarstvo objaviti u narednom razdoblju.

Nagrada za matematiku i fiziku

Proteklih godina Nagrada Soljačić dodjeljivala se u iznosu od pet tisuća američkih dolara. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje ugledni hrvatski znanstvenik, redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT), Marin Soljačić.

Kriteriji su bili sljedeći: dobitnik nagrade je maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina) + postotak iz fizike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz hrvatskoga jezika. Hrvatski A boduje se 20 posto više nego hrvatski B. Ako i nakon toga ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, podijelit će nagradu. Lani je ovu nagradu dobio maturant Marijan Višić, bivši učenik XV. gimnazije u Zagrebu.

Nagrada za informatiku i obavezne predmeta

Nagradu Sakač uspostavio je doajen hrvatske informatike Boris Sakač, dugogodišnji savjetnik Međunarodnog Olimpijskog Odbora u Lausanne. Ona se prethodnih godina dodjeljivala u iznosu od 5.000 eura. Nagradu je dobivao maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti ispita iz Informatike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti ispita iz Informatike, dodatno se kao kriterij gledaju i rezultati na ispitu iz Matematike, a ukoliko bude potrebno kao treću razinu kriterija gledaju se i rezultati na ispitu iz obaveznog stranog jezika te kao četvrtu razinu uspjeh na ovogodišnjem državnom natjecanju iz Informatike.

U 2020. ovu su nagradu dobile dvije maturantice – Ida Kolmanić, bivša učenica Prve gimnazije Varaždin te Iris Trgovec, bivša učenica Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka. Obje su imale maksimalni broj bodova u Informatici i Matematici.

Osim ove dvije nagrade, lani je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uručilo nagrade učenicima koji su najbolje riješili obvezne predmete te strukovnjacima koji su na nekom od ispita imali stopostotni rezultat. Nagrada je prošle godine iznosila 2.500 kuna, a dobilo ju je 35 maturanata čija imena možete vidjeti ovdje.