Pretraga

Ministarstvo nagradilo 35 učenika koji su najbolje riješili maturu: Pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

A- A+

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je dodjela Nagrade Soljačić i Nagrade Sakač. Uz to, ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, uručio je nagrade učenicima koji su najbolje riješili obvezne predmete te strukovnjacima koji su na nekom od ispita imali stopostotni rezultat.

foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Nagradu Soljačić, u iznosu od 5.000 američkih dolara, osvojio je Marijan Višić, učenik XV. gimnazije iz Zagreba, ostvarivši najbolji rezultat na ispitima iz Matematike, Fizike i Hrvatskoga jezika na višoj (A) razini. Kada je vidio rezultate, ranije danas otkrio nam je Marijan, moglo bi se reći da je bio iznenađen. Osjetio je olakšanje, jer je već prema ključu za odgovore kojeg je NCVVO objavio nakon ispita, uvidio da bi iz Matematike i Fizike mogao imati 100%.

– Ipak ostaje dvojba što ako sam nešto krivo uvrstio u kalkulator ili zaboravio napisati na crtu za odgovor. Zato je bilo olakšanje vidjeti rezultate mature i znati da je stvarno sve ispalo kako treba. Veće uzbuđenje bilo mi je iščekivanje tih ključeva za odgovore i pri gledanju njih nisam mogao vjerovati da bi stvarno sve moglo biti točno, mislim da nitko ne očekuje takav rezultat, rekao nam je Marijan, a veliku priču o njemu možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Poznato ime najmaturanta koji dobiva 5.000 dolara: Bez greške riješio Fiziku i Matematiku

Već smo objavili i priču o učenicama koje su osvojile Nagradu Sakač. Tu nagradu u iznosu od 5.000 eura, podijelile su Ida Kolmanić, učenica Prve gimnazije Varaždin te Iris Trgovec, učenica Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka. Obje učenice imaju maksimalni broj bodova u Informatici i Matematici.

– Čula sam da se Nagrada Sakač dodjeljuje za najbolji ostvareni rezultat na ispitu iz Informatike, ali to nije jedini razlog zbog kojeg sam odlučila pisati taj ispit. Kao i svaki maturant koji je najbolje napisao ispit, potajno sam se nadala nagradi jer je to ujedno i priznanje za dugogodišnji rad i trud tijekom cijelog školovanja. Nisam još razmislila na što ću potrošiti novac, no dio ću sigurno odvojiti za troškove studiranja, rekla nam je maturantica Iris prije nekoliko dana.

Izdvojeni članak

Na Informatici imale samo jednu grešku: Nagrada Sakač od 5.000 eura ide u ruke dviju maturantica

Nagradu nije očekivala njena vršnjakinja Ida, ali kada je vidjela da je rang br. 1 ponadala se da bi ju mogla dobiti.

– Drago mi je što Nagradu Sakač dijelim s još jednom djevojkom jer se nadam da smo tako doprinijele razbijanju stereotipa o informatici kao ‘muškom području’. S obzirom na to da ću možda studirati u Velikoj Britaniji, a tamo su troškovi života visoki, Nagrada će mi svakako dobro doći. U slučaju da ostanem u Hrvatskoj, dio Nagrade možda potrošim za kakvo putovanje kad to bude moguće s obzirom na trenutnu situaciju. Kako je prijemni postupak za studij matematike na Cambridge-u dugotrajan i završava tek u kolovozu, još ne znam hoću li studirati tamo ili na PMF-u, kazala nam je ranije Ida.

Novčanim iznosom od 2.500 kuna Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) je nagradilo i druge maturante koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2019./2020. Ukupno je nagrađen 21 učenik koji je ostvario najbolji rezultat na obveznim predmetima državne mature te 14 učenika strukovnih škola koji su barem jedan ispit riješili 100%. Ukupno je, dakle, nagradu MZO-a ove godine dobilo 35 maturanata, a njihova imena i škole iz kojih dolaze možete vidjeti u nastavku. Napomena, ako vam tablica nije vidljiva, osvježite stranicu ili kliknite ovdje za preuzimanje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap