Pretraga

Na Informatici imale samo jednu grešku: Nagrada Sakač od 5.000 eura ide u ruke dviju maturantica

A- A+

Boris Sakač jedan je od doajena hrvatske informatike, dugogodišnji savjetnik Međunarodnog Olimpijskog Odbora u Lausannei koji je sudjelovao u rukovođenju informatičkom podrškom na Olimpijskim igrama od 1984. do 2010. godine. I ove je godine odlučio dodijeliti nagradu u iznosu od 5.000 eura najboljem maturantu za izniman uspjeh na maturi iz Informatike. Nagradu će ove godine podijeliti dvije maturantice koje su na ispitu postigle izvrsnih 98% bodova – Iris Trgovec i Ida Kolmanić.

Iris Trgovec (lijevo), Ida Kolmanić (desno)| foto: privatna arhiva/pixabay

Iris Trgovec iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku i Ida Kolmanić iz Prve gimnazije u Varaždinu najbolje su na ovogodišnjoj maturi riješile ispit iz Informatiku. Obje su na ispitu postigle 98%, a kako su i višu razinu Matematike riješile bez greške (što je drugi predmet koji se uzima u obzir) ove dvije maturantice podijelit će Nagradu Sakač. Riječ je o nagradi koju od prošle godine dodjeljuje doajen hrvatske Informatike, Boris Sakač, a ona iznosi 5.000 eura.

– Kada sam prošle godine odlučio da nagradim maturanta sa najboljim rezultatom na maturi iz Informatike, odlučio sam da to bude kontinuiran proces. Preko 40 godina sam radio kao informatičar, i potpuno sam svjestan koliko je informatika bitna u svim granama ljudske djelatnosti. Radi toga smatram da mladi ljudi koji svojim rezultatima pokazuju da su sposobni ovladati alatima koje pruža informatika zaslužuju podršku. Drago mi je da su ove godine godine dvije djevojke iz Zaboka i Varaždina dobitnice ove nagrade – zaslužile su svojim identičnim rezultatom, kaže nam gospodin Sakač.

Nagrada kao priznanje za dugogodišnji rad

Da je zaista lijepo kada netko na ovaj način prepozna trud i rad kojeg učenici ulažu tijekom školvanja, smatra Iris, jedna od dobitnica Nagrade.

Izdvojeni članak

Predmet na kojem su prevladavale jedinice, Jelena riješila bez greške: ‘Nisam baš mislila da ću imati 100%’

– Čula sam da se Nagrada Sakač dodjeljuje za najbolji ostvareni rezultat na ispitu iz Informatike, ali to nije jedini razlog zbog kojeg sam odlučila pisati taj ispit. Kao i svaki maturant koji je najbolje napisao ispit, potajno sam se nadala nagradi jer je to ujedno i priznanje za dugogodišnji rad i trud tijekom cijelog školovanja. Nisam još razmislila na što ću potrošiti novac, no dio ću sigurno odvojiti za troškove studiranja, kaže nam maturantica Iris.

Ona je, uz peticu iz Matematike i Informatike odličan dobila i na Hrvatskom te Engleskom, dok je Fiziku napisala za vrlo dobar.

– Redovito sam sudjelovala na natjecanjima iz Informatike (kategorija Osnove informatike), pa se nisam puno pripremala za samu maturu. Što se Matematike tiče, ispit sam riješila 100%, a tijekom priprema rješavala sam zadatke iz udžbenika i starih matura. Za odlične rezultate zaslužni su i profesori informatike i matematike Mihael Bobičanec i Nada Mihovilić koji su nam kroz nastavu pripremili kvalitetne temelje. Zbog izvrsnih profesora u Gimnaziji AGM Zabok koju sam pohađala, imala sam solidno znanje iz većine predmeta pa nisam trebala odvojiti mnogo vremena za pripreme. Najviše sam se pripremala za ispit iz Matematike jer mi je on nosio najviše bodova za upis na fakultet, a najteži mi je bio ispit iz Fizike, priča nam Iris.

Iris od jeseni sjeda u klupe Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, gdje će studirati matematiku

– Taj studij odabrala sam jer su matematički zadaci za mene oduvijek bili izazov te je to nešto čime bih se voljela baviti i u budućnosti, zaključuje Iris.

Razbijanje stereotipa o informatici kao ‘muškom području’

Izdvojeni članak

Briljirali na maturi: Marko čak dva predmeta riješio sa 100%, a Ida iz njih pet dobila odličan

Jednako je uspješno Informatiku napisala njena vršnjakinja Ida Kolmanić iz Prve gimnazije Varaždin, o kojoj smo nedavno pisali. I ona je uz 98% na Informatici, postigla stopostotni rezultat na ispitu iz Matematike.

– Informatikom sam se uz matematiku tijekom srednje škole bavila više nego većinom ostalih predmeta – i kroz nastavu, i kroz razna natjecanja, ali nisam očekivala da ću dobiti Nagradu Sakač jer sam znala da ima mnogo maturanata koji su jako dobri u informatici. Tek kad sam vidjela da imam rang br. 1 ponadala sam se da bih možda mogla dobiti Nagradu. Nagrada mi puno znači jer predstavlja priznanje za trud koji sam uložila u informatiku i drago mi je što gospodin Sakač na taj način potiče mlade ljude da se bave tim područjem i prepoznaje njihov trud, kaže nam Ida.

Već nam je ranije otkrila kako je bila vrlo sretna kada je vidjela rezultate, a ima i razloga – od šest predmeta koje je pisala, Ida je samo iz Hrvatskog dobila četvorku.

– Drago mi je što Nagradu Sakač dijelim s još jednom djevojkom jer se nadam da smo tako doprinijele razbijanju stereotipa o informatici kao ‘muškom području’. S obzirom na to da ću možda studirati u Velikoj Britaniji, a tamo su troškovi života visoki, Nagrada će mi svakako dobro doći. U slučaju da ostanem u Hrvatskoj, dio Nagrade možda potrošim za kakvo putovanje kad to bude moguće s obzirom na trenutnu situaciju. Kako je prijemni postupak za studij matematike na Cambridge-u dugotrajan i završava tek u kolovozu, još ne znam hoću li studirati tamo ili na PMF-u, kaže nam Ida.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.