Pretraga

[VIDEO] Od ponavljanja ispita do poništavanja već položenih: Ovakve sankcije očekuju varalice na maturi

A- A+

Portal srednja.hr nedavno je održao video konferenciju Brucoš 101, a jedna od tema bila je i ovogodišnja državna matura. S Natalijom Ćurković iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja smo, među ostalim, razgovarali i o nedozvoljenim ponašanjima na državnoj maturi, kao i tome koje sankcije mogu očekivati oni koji krše pravila.

U sklopu video konferencije Brucoš 101, s Natalijom Ćurković, višom stručnom savjetnicom u Istraživačko-razvojnom odjelu NCVVO-a, razgovarali smo i o sankcijama za nedozvoljena ponašanja na maturi. U proteklih deset godina provedbe državne mature jedan od najzapamćenijih incidenata onaj je iz 2020., kada je tijekom ocjenjivanja utvrđena sumnja da je više učenika istog razrednog odjela prepisalo iste zadatke. Našu sugovornicu pitali smo kako se takvi slučajevi uočavaju.

– Obično se to dogodi tako što ocjenjivač koji ocjenjuje, kada dobije ispite iz iste škole, ako su na jednoj hrpi, onda on uoči veliku sličnost među tim odgovorima. Te ispite ocjenjivač predaje povjerenstvu koje funkcionira na razini Centra, koje onda promotri postoji li zaista osnovana sumnja na nekakvo prepisivanje. Ako oni to uoče, obično se angažiraju i nekakvi vanjski stručnjaci, koji procjenjuju je li moguće da je sličnost slučajna ili je postojao sustavni faktor i onda se donosi odluka o eventualnom poništenju ispita, kaže Ćurković.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Matura počinje za nekoliko dana: Iz prve ruke doznali smo što možete očekivati na ispitima

Kada je riječ o nedozvoljenim ponašanjima na ispitima mature, poput prepisivanja s mobitela, pristupnicima savjetuje da pročitaju pravilnik o provedbi državne mature, gdje su detaljno propisane sankcije za takva ponašanja.

– Više je različitih vrsta sankcija, ovisno o načinu kršenja pravila – od toga da pristupnik treba ponovno polagati pojedini ispit do mogućnosti da mu se svi ispiti, koje je položio na pojedinom roku, poništavaju zbog toga što je, recimo, zamijenio svoj ispit nečijim tuđim. Recimo, ako dođe do namjerne zamjene identiteta, primjerice na ispitu iz Matematike, u tom slučaju može doći do poništenja svih ispita koje je pristupnik polagao na tom roku, rekla nam je Ćurković.

Više poslušajte u videu u nastavku:


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University College, Zagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap