Pretraga

Počele prijave studijskih programa na jesenskom roku: Evo do kada možete mijenjati listu

A- A+

Prijave ispita za jesenski rok mature počele su 20. i traju sve do 31. srpnja. Neovisno o tome pišu li maturu u tom roku ili ne, kandidatima je ovoga utorka, 23. srpnja, omogućena prijava studijskih programa za jesenski upisni rok.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Od danas pa sve do 17. rujna u 15:59 kandidati koji se na fakultet žele upisati u jesenskom roku mogu birati studijske programe u sustavu Postani student, izvijestili su iz Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Važno je naglasiti kako samo visoko učilište može odrediti i raniji rok prijave za pojedine studijske programe.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Doznajemo koji je najpoželjniji studij u Hrvatskoj te koliko je slobodnih mjesta ostalo na fakultetima

Iako je na pojedinim fakultetima ostalo mjesta nakon ljetnog roka mature, pravo stanje s kvotama za jesen bit će poznato tek nakon što završe upisni rokovi.

– Studijske programe moguće je prijaviti na onim visokim učilištima na kojima je ostalo mjesta nakon provedenih upisa u ljetnom upisnom roku. S obzirom na to da na nekim visokim učilištima upisi još traju, visoka učilišta će naknadno označiti da provode prijave za upise u jesenskom roku. Također je iz istih razloga moguće naknadno mijenjanje kvota, upozoravaju iz Središnjeg prijavnog ureda.

Za upise, ako za to imaju uvjete, mogu konkurirati i kandidati koji ne izlaze na ispite mature na jesenskom roku. Ipak, pojedina visoka učilišta mogu za jesenski rok upisa uvjetovati ponovno polaganje prijemnog ispita. Stoga je najbolje obratiti se samom fakultetu s upitom hoće li vam vrijediti rezultati dodatne provjere iz ljetnog roka.

Oni koji se odluče ponovno pisati maturu moraju imati na umu kako je prijava ispita na jesenskom roku počela 20. i završava 31. srpnja. Ispiti se pišu u razdoblju od 21. kolovoza do 6. rujna. Objava rezultata u jesenskom roku je 11. rujna, žalba na rezultat može se uvažiti do 13., a konačni rezultati mature bit će objavljeni 17. rujna. Više o važnim datumima ovogodišnjeg jesenskog roka državne mature pročitajte na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.