Pretraga

Pogledajte kakve su ocjene na maturi u vašoj županiji i gdje su najbolje, a gdje najlošije

A- A+

Nedavno su u Školskom e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljeni statistički podaci o maturi provedenoj u 2023. godini. Među podacima se nalaze i prosječne ocjene obveznih ispita po županijama. Maturanti Grada Zagreba najbolje su riješili obvezne predmete na A razini, a maturanti Međimurske županije na B. Ocjene su najlošije u Ličko-senjskoj županiji.

prva stranica ispitne knjižice državne mature iz hrvatskog jezika

Hrvatski jezik | foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Ažuriranjem podataka o uspjehu na državnoj maturi u Školskom e-Rudniku doznali smo kako je prosječna ocjena učenika u 2023. na A razini obveznih predmeta bila 3,28, a na B 2,46.

Maturanti najbolje napisali A razinu Engleskog, najlošije B razinu Matematike

Na jedinstvenoj razini ispita mature iz Hrvatskog učenici su ostvarili prosječnu ocjenu 3,10. Na višoj razini Matematike ona je iznosila 2,85, a na osnovnoj 2,27. Maturanti su najbolje napisali Engleski; na A razini ostvarili su prosječnu ocjenu 3,81, a na B razini 2,82.

 

Prosječna ocjena na maturi 2023. | izvor: Školski e-Rudnik MZO-a

U kojoj su županiji ocjene najbolje, a u kojoj najlošije?

Već smo objavili podatke o tome u kojim su školama maturanti najbolje napisali maturu iz Matematike, Hrvatskog i Engleskog jezika. Osim podataka po školama, u Školskom e-Rudniku objavljeni su i podaci o prosječnim ocjenama na obveznim ispitima mature po županijama.

A razinu obveznih ispita, što uključuje i Hrvatski na jedinstvenoj razini, napisali su učenici iz Zagreba, prosječna ocjena bila je 3,48. B razinu obveznih ispita s prosječnom ocjenom 2,69 najbolje su riješili učenici Međimurske županije.

I višu i osnovnu razinu obveznih ispita mature najlošije su napisali maturanti Ličko-senjske županije. Prosječna ocjena koju su ostvarili na A razini i jedinstvenoj razini Hrvatskog je 2,79, a na B razini je ona bila 2,07. Prosječne ocjene na A i B razini ispita mature u ostalim županijama možete vidjeti u nastavku.

prosječna ocjena na maturi po županijama 2023.

Prosječna ocjena na maturi po županijama 2023. | izvor: Školski e-Rudnik MZO-a


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.